En Sıcak Konular

Independent: İnşallah laikler iktidara gelmez

18 Temmuz 2007 12:42 tsi
Independent: İnşallah laikler iktidara gelmez
'Ekonomide iyiler. Fakat onlara güvenmiyorum. Laiklere oy vereceğim. Ama inşallah laikler iktidara gelmez" diyor... BBC'nin derlediği, İngiltere'de yayınlanan gazetelerin öne çıkan başlıkları şöyle:

'Türkiye'nin en kritik seçimlerinden biri'

Independent, İstanbul bağımsız milletvekili adayı Tuncay Şeyranlıoğlu'nun öldürülmesiyle ilgili haberinde 22 Temmuz'daki oylamayı "Türkiye'nin en kritik seçimlerinden biri" olarak niteliyor:

"Kamuoyu yoklamaları, AKP'nin yeniden tek başına iktidara geleceğini gösteriyor. Bu, AKP'nin yargı ve orduyla zaman zaman çatışmaya girmesinden rahatsız olmalarına karşın partinin Batı yanlısı çizgisinden hoşnut olan uluslararası yatırımcılar için ideal bir sonuç.

"Siyaset bilimci Hakan Yavuz ise yatırımcıların aşırı iyimser davrandığını belirterek 'Türkiye 23 Temmuz'da Kürt milliyetçileri, Türk milliyetçileri, aşırı laikler ve AKP'den oluşan bir parlamentoyla karşılaşacak. Bölünmüşlüğü daha da artıracak bir parlamento ortaya çıkacak gibi görünüyor" diyor."

22 Temmuz'dan sonra ilk gerginliğin cumhurbaşkanlığı seçiminde yaşanacağını belirten gazete, AKP'nin uzlaşma sinyalleri vermesine ve laiklik konusundaki kaygıları gidermek için merkezdeki bazı isimleri aday göstermesine karşın, birçok kişinin AKP'yle ilgili şüphelerinin devam ettiğini yazıyor.

Gazete şöyle devam ediyor:

"İstanbullu işadamı Ersin Oktay, 'Ekonomide iyiler. Fakat onlara güvenmiyorum. Laiklere oy vereceğim. Ama inşallah laikler iktidara gelmez" diyor.

"Laik ana muhalefet partisinin Hugo-Chavez tarzı ekonomik milliyetçiliğinden kaynaklanan bu endişe, birçok eğitimli Türk tarafından da paylaşılıyor."

Guardian, dört Rus diplomatı sınır dışı etme kararından sonra Rusya'nın atacağı misilleme adımlarını bekleyen İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden destek arayışına girdiğini yazıyor.

Gazeteye göre, Londra, dönem başkanı Portekiz'den Avrupa Birliği'nin destek açıklaması yapmasını istedi. Gordon Brown Hükümeti, açıklamada Moskova'nın Litvinenko cinayeti soruşturmasında işbirliği yapmamasının kınanmasını talep etti.

Ancak Portekiz Başbakanı Jose Sokrates, dün geç saatlere kadar liderleri derhal bir açıklama yapılmasına ikna edemedi. Portekiz Dışişleri Bakanı, bunun Rusya ve İngiltere arasında bir mesele olduğunu söyledi.

Guardian'a göre, İngiltere'ye en güçlü destek Fransa'dan gelirken, Alman yetkililer, Londra'nın aşırı tepki verdiği görüşündüler. Birçok Avrupalı lider de açıklamadan önce Moskova'nın atacağı adımların beklenmesi gerektiğini söylüyor.

Gazete, Moskova'nın, Avrupa başkentlerini İngiltere'yle yaşadığı krize dahil olmamaları konusunda uyardığını da aktarıyor.

İngiltere sınır dışı kararını, Rusya'nın Londra'da öldürülen eski KGB ajanı Aleksander Litvinenko'yu öldürmekle suçlanan başka bir eski KGB ajanı; Andrey Lugovoy'u iade etmediği gerekçesiyle almıştı.

'Soğuk savaş benzetmesi çocukça'

Guardian yazarı Simon Jenkins ise, Rusya ile İngiltere ilişkilerinde soğuk savaş yıllarına dönüldüğü yorumlarını gerçekçi bulmuyor:

"Soğuk savaş, büyük bir ideolojik mücadeleydi. Muazzam yıkıcı güce sahip taraflar arasında bir ütopyalar savaşıydı. İnsanlık tarihinin en büyük askeri kumarıydı. Çok korkutucuydu ve bitti. Son yaşananları soğuk savaşla kıyaslamak çocukça bir yaklaşım olur.

"Bugünkü anlaşmazlıkları olsa olsa 19'uncu yüzyıldan kalma bir güç denemesine benzetilebilir."

Jenkins, Rusya'yla Batı'nın İran'dan Pakistan'a, Orta Doğu'ya kadar pek çok alanda ortak çıkarları bulunduğuna dikkat çekerek, "Bu ortak çıkarlar, gerginlik kaynağı konulardan çok daha önemli" diyor:

"Rusya ile yaşanan gerilimin soğuk savaş döneminde olduğu gibi, felakete dönüşme potansiyeli yok. Ama yine de tehlikeli, çünkü ABD'de de Rusya'da da ne yapacakları belli olmayan yönetimler var.

"Putin liderliğindeki Rusya diken üstünde, yenilgiye uğramış durumda ve tehlikeye açık olduğunu düşünüyor. Bush liderliğindeki ABD de, diken üstünde, tehlikeye açık olduğunu düşünüyor ve yenilgiye uğramak üzere.

"Bu koşullarda karşılıklı güven ortamının oluşturulması zor. Ancak bunun için daha fazla çaba harcamak daha güçlü tarafa, yani Batı'ya düşer.

'Galloway'in Avam Kamarası üyeliği askıda'

Gazetelerde öne çıkan bir başka konu da, Irak savaşına muhalefetiyle tanınan İngiliz milletvekili George Galloway'in 18 gün süreyle Avam Kamarası üyeliğinin askıya alınması kararı.

Parlamento'daki bir komisyon dün, dört yıllık araştırması sonunda yayımladığı raporunda, Galloway'in, 90'ların sonunda bir hayır kampanyası için, Saddam Hüseyin yönetiminden para aldığını gizlediğine hükmetmişti.

Meryem Hamza adlı dört yaşındaki lösemili bir Iraklı kız çocuğunun tedavisi için başlatılan kampanya, sonradan Irak'a karşı yaptırımlara son verilmesine yönelik siyasi bir girişime dönüşmüştü.

Times, raporda Galloway'in kişisel çıkar sağladığına dair bir kanıt bulunamadığını belirtiyor.

Gazete, Galloway'in Avam Kamarası üyeliğinin askıya alınması için parlamentonun onayı gerektiğine işaret ediyor.

Daily Telegraph ise bu raporun ardından, Scotland Yard'ın da Galloway hakkında soruşturma başlatması ihtimalinin belirdiğini aktarıyor.

yenişafak



Bu haber 215 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,719 µs