En Sıcak Konular

Ankara: AKP fedakarlık yapacak!

18 Temmuz 2007 12:28 tsi
Ankara: AKP fedakarlık yapacak! Başkent Ankara, Türkiye’nin 2. büyük seçim bölgesi. Çıkardığı milletvekili sayısı açısından durum böyle ama sandıktan eşit dağılım çıktığında partilere yüksek getirisi yok. Hele barajı geçen parti sayısı artığında rakamlar gittikçe küçülüyor. 22 Tem

Her zaman yaptığımız gibi önce kısa teknik bilgileri verelim. Başkent Ankara, İstanbul’dan sonra TBMM’ye en çok vekil gönderen il.

Toplam 29 vekili Meclis’e taşıyor. Hem coğrafya hem de nüfus nedeniyle, tıpkı benzer şehirler gibi seçim bölgelerine ayrılmış durumda. Ankara 1. bölge, 15 milletvekili çıkaracak. Ankara 2. bölge ise 14.

3 Kasım 2002 seçimlerinde bu bölgelerde dağılım şöyle olmuştu; 1. Bölge: AKP: 8, CHP: 7. İkinci Bölge: AKP: 9, CHP:5. Toplamda AKP: 17, CHP: 12.

“İki bölge arasındaki” AKP lehine gelişen bu fark aslında bir “ilçe”den kaynaklanıyor.
Çankaya bölgesi (1. bölge) sol oyların, CHP seçmenin bol olduğu bir bölge. Örneğin yerel yönetimlerde Çankaya ilçe belediye başkanlığı CHP’nin elinde bulunuyor.

Ankara’da hakim sayıda ve tam milletvekili çıkaran herhangi bir parti aslında oldukça çok sayıda vekili TBMM’ye taşıyabilir. Fakat elbette böyle bir tablo sıklıkla gerçekleşmiyor.

Ankara oylarının partiler arasında eşit ya da yakın dağılımı, iki partili bir Meclis’te bile-geçen seçimde olduğu gibi çok çok 15 vekil-sağlayabiliyor. Hele ikiden çok partinin barajı aşması durumunda bu sandalye sayıları iyice mütevazı hale geliyor.

23 Temmuz Ankara

22 Temmuz seçimlerinde ne olabileceğinin analizine gelince. Ankara da, tıpkı Türkiye’nin geneli gibi 3 partili bir hava veriyor. Yani AKP, CHP ve MHP Başkentin sandıklarından milletvekili devşirecekler.

AKP’nin 2002 seçimlerine göre oy kaybedeceği belli. Ama bunun nedenini hükümet politikalarının başarısız bulunmasına bağlamak zor. Evet iktidar yıpranma payı elbette var ama, kamuoyu yoklamaları ve gözlemler bu konudaki erimenin AKP’ye en çok 1 milletvekiline patlayacağı izlenimini veriyor.

Bu tek vekillik muhtemelen CHP’ye kayacak ve önümüzdeki seçimlerde CHP’nin Ankara’dan çıkaracağı vekil sayısı 12’den 13’e çıkacak.

Ciddi sayılır mı ayrı bir tartışma konusu ama AKP’nin oylarının hallice bölümü, yukarıda değindiğimiz, 3’üncü bir partinin barajı aşmasına dayanıyor. MHP’nin TBMM’de yüksek olasılıkla yeniden temsil edilecek olması Ankara’da da kendini gösteriyor.

Bu rakam biraz daha fazla. MHP’nin 4 veya 5 vekilliği Ankara’dan alarak Meclis toplamına ekleyeceği tahmin ediliyor. Bu vekillerin çoğu MHP’ye Ankara 2’inci bölgeden gelecek.

Dolayısıyla bu kayıp AKP’den olacak ve AKP, son seçimlerde 17 olarak gerçekleşen vekil sayısından fedakarlık yapmak zorunda kalacak.

AKP’nin sayısının ise 11 veya 12 olacağı kestirmesi Başkent’te çok zorlanmadan yapılıyor. Buna göre 23 Temmuz sabahı Ankara’nın vekil dağılımı “tahminen” şu şekilde gerçekleşebilecek: AKP: 11-12, CHP: 13, MHP:5-4.

Nedret Ersanel

www.iyibilgi.com



Bu haber 518 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,534 µs