En Sıcak Konular

YSK ile RTÜK arasında ipler gerildi

18 Temmuz 2007 12:23 tsi
RTÜK’ten, özel yayın kuruluşlarının yaptıkları yayın ihlallerinin 5 gün içerisinde bildirilmesini talep eden ve raporları geciktirdiği gerekçesiyle RTÜK Başkanı hakkında suç duyurusunda bulunan YSK’nın, öncelikle, ülke çapında yayın yapan özel

Genel seçimlere sayılı günler kala YSK ve RTÜK arasındaki ipler gerildi.

Edinilen bilgiye göre, RTÜK seçim döneminde yayınları YSK’nın belirlediği ilkeler çerçevesinde izliyor ve herhangi bir yayın ihlali olduğu takdirde gerekli cezalar YSK tarafından veriliyor.

Ulusal yayın kuruluşlarıyla ilgili raporların Yüksek Seçim Kuruluna, yerel yayın kuruluşlarıyla ilgili raporların ise değerlendirilmek üzere il seçim kurullarına gönderilirken, kablo ve uydu ortamında birden fazla kenti kapsayan yayın kuruluşlarıyla ilgili raporların YSK’ya mı yoksa il seçim kurullarına mı gönderileceği konusunda Yüksek Seçim Kurulu’nun karar almaması nedeniyle yayın ihlallerinin rapor haline getirilmesinde sorun yaşandığı öğrenildi.

298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 55/A maddesine göre, ülke çapında yayın yapan özel radyo ve televizyonların hangileri olduğunu belirleme yetkisi YSK’ya ait. Söz konusu kanun hükmüne göre YSK ülke çapında yayın yapan özel radyo ve televizyonların hangileri olduğuna ilişkin kararı almak ve Resmi Gazetede yayımlamakla yükümlü. Buna karşılık 4 Mayıs 2007 tarihinde seçim dönemini başlatan Yüksek Seçim Kurulu bu konuda herhangi bir karar almadı.

Çalışmalarını yürütebilmek için Yüksek Seçim Kurulunun ülke çapında yayın yapan özel radyo ve televizyonların belirlemesine ihtiyaç duyulurken, RTÜK, 7 Mayıs 2007 tarihinde Üst Kurul Başkanı Zahid Akman imzasıyla YSK’ya bir yazı göndererek, 298 Sayılı Yasanın ilgili hükmüne dayanarak karar alınmasını talep ettiği öğrenildi. Ancak YSK’nın RTÜK’ün yazısına herhangi bir cevap vermediği de ortaya çıktı. Bunun üzerine RTÜK Başkanlığı tarafından 5 Temmuz 2007 tarihinde ikinci yazı gönderildi. Ancak YSK, RTÜK’ün beklediği kararı almadı. RTÜK’ün talebini ısrara rağmen yerine getirmeyen YSK, bu süreç içerisinde RTÜK Üyeleri Şaban Sevinç ve Mehmet Dadak’ın başvuruları üzerine izleme raporlarının YSK’ya gönderilmesini geciktirdiği gerekçesiyle RTÜK Başkanı hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

Seçimin son dönemecinde YSK ve RTÜK arasında iplerin gerilmesi, özel yayın kuruluşlarının yayınlarının denetlenmesinde de sorunlara yol açıyor. Ulusal ve yerel lisanslı kuruluşlarla ilgili raporları YSK ve il seçim kurullarına ulaştıran RTÜK, YSK’nın ülke çapında yayın yapan özel yayın kuruluşlarını belirleyici bir kararı olmadığı için, birden fazla ilde uydu ve kablo ortamında yayın yapan özel radyo ve televizyon kuruluşlarının yayınlarıyla ilgili raporların nereye gönderileceği konusunda belirsizlik yaşıyor.

hürriyet



Bu haber 290 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,382 µs