En Sıcak Konular

İşte seçimlerde alınacak güvenlik önlemleri

18 Temmuz 2007 12:16 tsi
Genel seçimlerde alınacak güvenlik önlemleri ile dikkat edilmesi istenen hususlar İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan genelge ile 81 il valiliğine gönderildi.

Alınan bilgiye göre, İçişleri Bakanı Osman Güneş imzasıyla valiliklere gönderilen genelgede, 22 Temmuz Pazar günü yapılacak seçimlerde 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun’un "Yasaklar ve Sandık Başı Düzeni" başlığı altındaki madde hükümleri üzerinde önemle durularak görevlilerin uyarılması, görevlerin yerine getirilmesinde ve güvenlik tedbirlerinin uygulanmasında seçme ve seçilme hakkını zedeleyebilecek ve idarenin tarafsızlığına gölge düşürebilecek hareketlerden kaçınılması istendi.
     
Genelgede, oy verme günü bütün umumi eğlence yerlerinin oy verme süresince kapalı tutulacağı, eğlence yeri niteliği bulunan lokantalarda sadece yemek verilmesine müsaade edileceği, 298 sayılı kanunun 79. maddesi gereğince, her ne suretle olursa olsun, ispirtolu içki satılmasına, verilmesine, içilmesine, emniyet ve asayişi korumakla görevli olanların dışında ruhsatlı dahi olsa silah taşınmasına izin verilmeyeceği, aksine hareket edenler hakkında kanuni işlem yapılacağı belirtildi.
    
SANDIK ALANLARINDA ALINACAK GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
     
98 sayılı kanuna göre, sandık başkanının izni olmadıkça güvenlik kuvvetleri sandık alanına girmeyecek. Ancak çıkabilecek olayların anında önlenebilmesi için güvenlik görevlileri ile sandık kurulu başkanlarının irtibat halinde olmaları gerektiğinden bunun sağlanması için sandık çevresinde görevlendirilen güvenlik görevlileri, oy verme işi başlamadan evvel kendilerini sandık kurulu başkanlarına tanıtacak ve bulunacakları yeri bildirecek. Sandık alanları dışında alınacak güvenlik tedbirleri hassas bölgelerde artırılacak, güvenlik kuvvetleri bir olay anında hemen müdahalede bulunabilecek uzaklıkta ve o sandığın bulunduğu bina dışında görevlendirilecek. Sandıkların konulacağı yerlerde telefon bağlantısı yoksa, oy verme günüyle sınırlı olmak üzere buralarda geçici bağlantılar sağlanacak, telefon bağlantısının sağlanamadığı yerlerde haberleşme için telsiz ve cep telefonu gibi cihazlar bulundurulacak. Alınacak haber veya yardım talebi üzerine derhal bölgeye kuvvet sevk edilebilmesi için gerekli düzenlemeler yapılacak. Oy kullanma gününde sandık alanlarına gidiş ve geliş yollarında ve sandık başlarında çıkabilecek olaylar için önceden planlanmış tedbirlerin tümü ve özellikle çıkarılacak motorlu ve yaya devriyelerin yer ve sayıları her sandığın durumu ayrı ayrı ele alınarak gözden geçirilecek ve seçimin güvenliğini engelleyecek her türlü davranışı anında önleyecek ve etkisiz hale getirecek şekilde tedbir alınacak. Güvenlik görevlileri seçmen bilgi kartları bulunmak şartıyla görevli oldukları sandıkta oy kullanabilecek. Sandık ve bölge güvenliğini sağlamada zafiyete düşülmemesi açısından, personelin görevli olduğu bölgedeki sandıkta oy kullanmaları hususunda gerekli bilgilendirme yapılacak.
     
OY KULLANMA SAATİNDEN SONRA ALINACAK ÖNLEMLER
     
Oy sayımı ve dökümünün gecenin geç saatlerine kadar sürebileceği göz önünde bulundurularak, sandıkların konulacağı yerlerle çevrelerinin iyi aydınlatılması konusunda seçim kurullarıyla işbirliği yapılarak, elektrik arızasına karşı gerekli tedbirler önceden alınacak, özellikle oy verme gününde sürekli bakım ve tamir için ekipler hazır bulundurulacak.
     
Oyların sayımı ve dökümü tamamlandıktan sonra düzenlenen tutanaklar ile sandık ve torbaların ilgililer tarafından il ve ilçe seçim kurullarına nakli sırasında emniyet, jandarma ve sahil güvenlik birimleri koordineli bir şekilde güzergahta güvenlik tedbirlerini alacak ve bu tedbirler önceden planlanarak, sandıkların güvenlik içerisinde nakilleri sağlanacak.
     
Kırsal alandaki seçim sonuçlarının seçim kurulu başkanlıklarına ulaşması için güzergahta jandarma teşkilatınca alınacak tedbirlere ilaveten, emniyet teşkilatınca da asayiş ve trafik yönünden gereken tedbirler alınacak.
     
Güvenlik açısından özellik arz eden bölge ve güzergahlardaki oy sandıkları ile sayıma ilişkin evrak ve belgeler, sandık başkanı ve en az iki üye ile birlikte, bölgenin stratejik önemine göre güvenlik güçlerinin gözetiminde oy kullanılan yerlere taşınacak, gerektiğinde zırhlı araç ve zorunlu hallerde helikopterlerden yararlanılacak, intikal sırasında her türlü yol güvenliği sağlanarak, köy ve mezra gibi yerleşim yerlerinde ya da yakın çevresinde kuvvet bulundurmak suretiyle tedbir alınacak.
     
Muhtemel eylemlere karşı, önceden planlanan ve güvenlik kuvvetlerini takviye amacıyla hazır tutulan yedek görevlilerce anında olaylara müdahale edilecek, sandık bölgesinde ve diğer kritik yerlerde alınan tedbirlerde zaafiyet yaratılmayacak.
     
Seçim sonuçlarının kısmen veya tamamen belli olmasından sonra seçimlerde beklediği sonucu alamayan siyasi parti, aday veya kişilerin seçim sonuçlarına gölge düşürmek amacıyla kasıtlı olarak olay çıkarmaları, iyi sonuç alan siyasi parti üyeleri ile kazanan aday taraftarlarının bazı gösteriler yaparak aşırı davranışlarda bulunabilecekleri dikkate alınarak, istenmeyen olayların meydana gelmemesi için gerekli tedbirler planlanacak ve uygulanacak.
    
SEÇİM GÜNÜ MÜSTEŞAR YARDIMCILARI BAKANLIKTA NÖBETÇİ OLACAK
     
Seçimlerin propaganda süresinin başlangıcından seçim sonrasına kadar geçecek zaman süresince meydana gelebilecek her olay vakit geçirilmeden Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığında oluşturulan Seçim Harekat Merkezlerine telefon ya da faksla bildirilecek. Emniyet Genel Müdürlüğünde oluşturulan Merkezde Emniyet Genel Müdür Yardımcıları seçimden 5 gün önce başlamak üzere sırayla nöbet tutacak. Bakanlıkta oluşturulan Seçim Harekat Merkezinde ise seçim günü müsteşar yardımcıları nöbetçi olarak görev yapacak.
     
BAŞKENTTE 8 BİN POLİS SANDIK BAŞINDA GÖREV ALACAK
     
Seçim günü alınması planlanan güvenlik önlemleri kapsamında Ankara’da görev yapan polislerin izinleri kaldırıldı. Vatandaşların oy kullanacağı yerler ile ilçe seçim kurullarında yaklaşık 8 bin polis görev yapacak.
     
Başbakanlık ve bakanlıklar başta olmak üzere kamu kurumlarına ait binalarda ve halkın yoğun olduğu yerleşim birimlerinde de geniş güvenlik önlemleri alınacak. Sandıkların bulunduğu yerler oy kullanma saatinden önce bomba imha ekipleri tarafından kontrol edilecek. Olması muhtemel olaylara karşı önceden belirlenecek noktalarda hazır bekletilecek yedek kuvvetler, gerekli görülen durumlarda sevk ve idare edilecek.
     
Seçimlerde görev yapan polislerin yanı sıra asayiş ve diğer olaylarla ilgilenmek üzere de yaklaşık 2 bin polis görev yapacak.
     
Emniyet yetkilileri başkentte vatandaşların huzur içerisinde oylarını kullanmaları için her türlü olasılığa karşı alınan önlemlerin defalarca gözden geçirildiğini belirttiler.
     
milliyet



Bu haber 637 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,292 µs