En Sıcak Konular

Davutoğlu, Türk şehitliğini ziyaret etti

21 Ekim 2012 13:26 tsi
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Yemen'in başkenti Sana'daki Türk şehitliğini ziyaret etti.

Bakan Davutoğlu, şehitliğe çelenk koymasının ardından yaptığı konuşmada, bazı milletlerin tarihte bıraktığı izleri takip etmek için dünyanın değişik coğrafyalarında toprağın altında bıraktığı evlatlarını görmek ve bilmek gerektiğini, Türklerin böyle bir millet olduğunu ifade etti.

Türklerin dünyanın birçok yerinde o toprakları kendi toprağı olarak görerek savaştığını, milletin onuru, izzeti ve insanlığın adaleti için toprağa düştüğünü belirten Davutoğlu, ziyaret ettiği her ülkede Türk şehitliklerini mutlaka ziyaret ettiğini söyledi.

Tarihten aldıkları mirası en güzel şekilde gelecek nesile devretmek üzere vazife yürüttüklerini dile getiren Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Her bir vatandaşımız bu tarihi geçmişle onur duyar. Çünkü hiçbir yerde bizim ecdadımız boyun eğmemiştir. Toprağa düşmüştür ama imanından, vakarından, onurundan hiçbir zaman, hiçbir şekilde fedakarlık etmemiştir."
        
-"Feda ettiğiniz kanlar ve canlar karşılıksız kalmamıştır"-
        
Gönüllerinden, vicdanlarından aldıkları bir talimatla buralara gelip, buraların sömürgecilerin eline düşmemesi için Yemen'de toprağa düşen 300 bine yakın şehide Anadolu'dan selam getirdiklerini belirten Davutoğlu, "Bu selam verdiğimiz şehitlerimize seslenerek, diyoruz ki; Sizlerin bu topraklarda feda ettiğiniz kanlar ve canlar karşılıksız kalmamıştır. Sizlerin torunları bu kez ezeli ve ebedi kardeşleri olarak gördükleri Yemenlilerle birlikte geleceğe yürümek için gelmişlerdir" diye konuştu.
        
Yemen'de şehit olan Türklerin büyük mücadeleler verdiğini ifade eden Davutoğlu, "Ama hiçbir zaman yönlerini ricata dönmemişler. Şehit düşmüşler, ama dönmeyi düşünmemişler. Çünkü onlar için bu topraklar da aynen Anadolu gibi vatan toprağı, aziz vatan toprağı olarak görmüşler" dedi.
        
Yemen ile Türkiye'nin 400 yıllık ortak geçmişlerini tekrar hatırladığını belirten Davutoğlu, Yemen Başbakanı Basendva'nın dün söylediği gibi "tek bir millet gibi" geleceğe birlikte bakma iradesi sergilediklerini söyledi.
        
Yemen'in zor gününde Yemenli kardeşleriyle beraber olma iradesiyle çok güçlü ve geniş bir heyetle geldiklerini ifade eden Davutoğlu, buraya bu kapsamda gelen ilk dışişleri bakanı olmaktan onur duyduğunu kaydetti.

Davutoğlu, "Anadolu'dan uzun çölleri aşarak ecdadımız hangi duygularla gelmişse, çok konforlu şartlarda uçakla buraya gelen bizler de aynı duygularla Yemen'e geliyoruz. Kaderlerimizi birleştirmek için, imkanlarımızı birleştirmek için. Bu onurlu halkı bu zor dönemde yalnız bırakmamak için. İnşallah bütün bu hedefler gerçekleşecek" dedi.

 Aziz şehitlere de seslenen Davutoğlu, "Sizin emanetinize sahip çıkacağız. Nerede ve dünyanın hangi köşesinde olursa olsun bir tek şehidimiz varsa, o toprağı kendi vatanımız olarak göreceğiz. Nerede ve hangi zor şartlarda olursa olsun, uğrunda şehit düştüğünüz topraklardaki kardeşlerimizin herhangi bir sıkıntıları, üzüntüleri varsa önce biz yardıma koşacağız" diye konuştu.

Törende ayrıca, iki ülkenin milli marşları çalındı ve şehitlerin ruhu için Kur'an-ı Kerim okundu.

Şehitlikteki törene, Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kızı ve AK Parti Genel Başkan Danışmanı Sümeyye Erdoğan, Yemen'deki Türk köyünden gelen Yemenliler ve Konya'dan gelen iş adamları da katıldı.

Tören sonunda Yemenli çocuklar tarafından Ahmet Davutoğlu, eşi Sare Davutoğlu ve Sümeyye Erdoğan'a çiçek verildi. Davutoğlu ve beraberindekiler çocuklarla bir süre sohbet etti.

Diğer taraftan, Bakan Davutoğlu, dün gece geç saatlerde Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Yemen Özel Temsilcisi Cemal Benomar'ı kabul etti. Mövenpick Otel'deki görüşme basına kapalı gerçekleşti.

aa


Bu haber 700 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,336 µs