En Sıcak Konular

El Kaide İsrail'i neden vurmuyor?

18 Temmuz 2007 10:42 tsi
El Kaide İsrail'i neden vurmuyor? Prof. Dr. Mahir Kaynak'a göre CIA'nın operasyonlarının kod adı olan El Kaide'nin savaştığını savunduğu İsrail'de tek bir terör eylemi düzenlememesi ve İsraillilerin hedef alınmayacaklarından emin olması şüphe nedeni. Bu şüpheyi Mısır gazetesi Ehram'd

MERSA ATALLAH (Mısır gazetesi Ehram)

Dünyadaki terör eylemlerinin çoğunu üstlenen Kaide, medya söylemlerinde İsrail'le savaştığını ifade ediyor. Gerçekten öyleyse, o zaman örgüt neden şu ana kadar İsrail'e karşı tek bir terör eylemi düzenlemedi? Bu soru tuhaf görünebilir ancak mantıklı. Zira Kaide, Arap ve İslam ülkelerinde bugüne dek düzenlediği terör eylemlerini, bu rejimlerin İsrail'le ilişkilerini ve İbrani devletiyle barış yolunda ilerlemeyi kabul etmelerini gerekçe göstererek 'meşrulaştırıyor'. Bu durumda Kaide neden kestirmeden gidip İsrail'i doğrudan vurmuyor?

Bu soruyu yöneltenlerden bazıları, Kaide'nin terör eylemlerinde İsrail'in parmağı olduğuna dair kanıt oluşturmaya çalışıyor; fakat hiç kimse bu iddiaya kesin kanıt sunamaz. Dolayısıyla bu tür iddialar İsrail'in doğrudan suçlanmasına yol açamayacak kuşkulardan ibaret kalıyor.

Filistin Kaide için 'fırsat'

Gerçekten de, önde gelen İsrail gazetelerinin içeriğini, araştırmalarını ve yayımladıkları makaleleleri inceleyenler, iktidar çevreleriyle bağlantılı İsrail kaynaklarının, 'ülkelerinin Kaide'nin hedef halkası içinde bulunmadığını güvenle' ifade ettiğini açıkça görür. Bu durum, İsraillilerin Kaide'nin kendilerini hedef almayacağına bu kadar güvenmelerinin kaynağı hakkında birçok soru işareti oluşturuyor.

Bu kaynaklar, İsrail'de terörist eylem düzenlenmemesine gerekçe olarak da Kaide'nin aslında Hıristiyan âlemini hedef almasını gösteriyor. Bu 'gerekçe', sadece kuşkuları İsrail'den uzaklaştırmayı değil, aynı zamanda İsrail'le güçlü bağlara sahip olan Batılı medya organlarının ortaya attığı yalanlar ışığında İslam âlemiyle Hıristiyan âlemi arasında çatışma çıkarmayı da hedefliyor; zira, Batı medyası Kaide'yi Arap ve İslam âlemiyle eşdeğer görüyor.

Diğer yandan, şüphe götürmeyen bir gerçek var: Filistinlilerin İsrail'in uyguladığı şiddet ve saldırgan politikalar nedeniyle yaşadığı zulüm Kaide açısından, aşırılık yanlılığına kayan yeni nesilleri silahlandırma fırsatı ve dolayısıyla özgür bir çalışma ortamı yaratıyor.

İsrail Kaide'yi zaten kullanıyor

Buna karşın Kaide'nin dünya çapında gerçekleştirdiği terörist eylemler İsrail'e büyük hizmetler de sunuyor. Zira, İsrail bu eylemler dolayısıyla bir yandan direnişi terörle bağlantılı kılabiliyor, diğer yandan da kendisinin teröre karşı savunma hakkını kullandığını iddia ederek her türlü saldırıyı düzenleyip Filistinlilere karşı aşırı güç kullanabiliyor.

Açıkça ifade edersek, terörle mücadele üzerine düzenlenecek bir uluslararası konferansı iptal edenler, bütün bu soruların hiçbirinden muaf tutulamaz. İsrail hakkında gizlice ve açıkça dile getirilen kuşkulara şu ana kadar kesin kanıtlar bulunamadı. Fakat yarın çifte standart uygulanmasına izin vermeyecek türden yeni uluslararası dengeler kurulduğunda, bu kuşkular 'terör' diye adlandırılan bu iğrenç olguya da nokta koyacak. (Mısır gazetesi Ehram, 16 Temmuz 2007)

radikal



Bu haber 2,541 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,753 µs