En Sıcak Konular

Genelkurmay anketlerinin Erdoğan'a verdiği güven!

18 Temmuz 2007 09:18 tsi
Genelkurmay anketlerinin Erdoğan'a verdiği güven! Başbakan Erdoğan, "çekilme restini" yaparken neye güvendi? Erdoğan'da Genelkurmay’a gönderilen ve ABD Büyükelçiliği’nin yaptırdığı anketler de var.

Şamil Tayyar/Star

‘Halkım beni yanıltmaz’

Aslında Erdoğan, Isparta restinin ipuçlarını Kanal 24’de Ardan Zentürk’le birlikte sunduğumuz Ankara Masası programında verdi. Dedi ki: ‘ Partimin oyları 34.4’ün altına düşerse durumumu çek ederim.’

‘ Çek ederim’ ifadesi ne anlama geliyordu? Başbakan, ‘ çekiliyorum demek istemiyorum, durum değerlendirmesi yaparım’ dedi. Değerlendirme sonucunda çekilme kararı verirse Rize’ye mi döner? Erdoğan: ‘ Hayır, İstanbul’a yerleşirim.’

Bir anda yayın yaptığımız AK Parti İstanbul il binasında bir hareketlenme oldu. Bazı TV kanalları, bu mesajı alt yazıyla izleyicilere duyurmaya başladı. Hürriyet Gazetesi dün manşetine taşıdı.

Reklam arasında Başbakan Erdoğan’la sohbet ediyoruz. Bu sözlerinin geniş yankı uyandıracağını söyleyince Erdoğan, ‘ Şimdi ‘çekiliyor’ yazacaklar’ dedi. ‘Sözlerinizden bu anlamı çıkarabilirler’ dedim. Sadece güldü.

Isparta konuşmasını izleyince anladım ki, Başbakan ‘durumunu çek etme’ ifadelerini, boş bulunarak söylememiş. Devam ettim: ‘ Çıtayı çok yükseğe koymadınız mı?’ Erdoğan, kendisinden emindi: ‘ Doğru söylüyorsunuz. Ama ben siyasetin içinden, halkın arasından geliyorum. Sürekli halkımla iç içeyim. Halkımın tercihlerini, neyin ne olacağını çok iyi görüyorum. Baykal da Bahçeli de siyaseti bilmezler.’

Yani iddiasının arkasındaydı. Ne sözlerinde ne mimiklerinde pişmanlık izleri görmedim.

‘Bahçeli ve Baykal gibi olmam’

Başbakan o kadar kararlıydı ki, Yılmaz, Çiller, Bahçeli ve Baykal’ı örnek olarak gösterdi. Çiller’i takdir etti: ‘ Halkın desteğini bulamayınca genel başkanlıktan çekildi.’ Yılmaz’ın da başlangıçta doğru yaptığını ancak Rize’den bağımsız milletvekili adayı olarak kendiyle çeliştiğini anlattı.

Erdoğan’ın asıl hedefinde Baykal ve Bahçeli vardı. Biri 1999, diğeri 2002 seçimlerinden hemen sonra aktif siyasetten çekileceklerini açıkladılar ama koltuklarını bırakmadılar. Baykal 1.5 yıl, Bahçeli 9 ay aradan sonra partilerinin başına tekrar döndüler.

Erdoğan çok açık konuştu: ‘ Eğer bir karar verirsem asla onlar gibi olmam.’

Erdoğan neye güveniyor?

Başbakanın kendisine bu kadar güvenmesinin en önemli nedeni, seçim sürecinde gördüğü yoğun ilgi ve kamuoyu yoklamaları. Değişik mahfillerde yapılan tüm anket sonuçları yakından takip ediliyor. Bunlar arasında Genelkurmay’a gönderilen ve ABD Büyükelçiliği’nin yaptırdığı anketler de var.

AK Parti kamuoyu yoklamaları için üç şirketle anlaştı. Kısa aralıklarla sürekli nabız yoklaması yapılıyor. Seçim stratejisi de ona göre belirleniyor. Bu anketlerde kararsızlar dağıtıldıktan sonra AK Parti’nin en düşük oyu yüzde 37, en yüksek oyu yüzde 46 olarak gözüküyor.

Bu anketlere göre; CHP yüzde 16-22 arasında gidip geliyor. MHP için ise farklı sonuçlar göze çarpıyor. Barajın üstünde gösteren de var göstermeyen de... GP ve DP’ye ise hiç şans tanınmıyor.



Bu haber 434 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,860 µs