En Sıcak Konular

Yeni demir perde mi

18 Temmuz 2007 09:10 tsi
Yeni demir perde mi   
İngiltere ile Rusya ekseninde patlak veren ajan krizinde dün ipler iyice gerildi. İngiltere’nin 4 diplomatını sınırdışı etme kararı aldığı Moskova, "Rusofobi kokan senaryoya tepkimiz şiddetli olacaktır" yanıtını verdi.

Siyasi gözlemciler, krizi, "2’nci Dünya Savaşı’ndan sonra demir perde böyle inşa edilmişti" diye yorumluyor.

RUSYA’nın geçen yıl Londra’da öldürülen eski KGB ajanı Aleksander Litvinenko’nun öldürülmesiyle aranan eski istihbaratçı Andrey Lugovoy’u teslim etmemesi iki ülke arasında soğuk rüzgárların esmesine neden oldu.

Londra’nın dört Rus diplomatını sınırdışı edeceği açıklamasının ardından Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mikhail Kaminin, "Londra tarafından tasarlanarak uygulamaya konan ahlaksız Rusofobi kokan senaryoya tepkimiz aynı şiddette olacaktır" dedi. Siyasi gözlemciler, Rusya ile İngiltere arasındaki gerginliği "Demir perde de 2’nci Dünya Savaşı’nın hemen sonrasında (İngiltere Başbakanı) Winston Churchil tarafından böyle kurulmuştu" yorumlarına neden olmaya başladı.

İNGİLTERE NE İSTİYOR

İngiltere’ye iltica eden eski KGB ajansı Aleksander Litvinenko’nun yine eski istihbarat görevlisi, günümüz işadamı Andrey Lugovoy tarafından zehirlendiğini var sayan Scotland Yard, bu kişiyi bir numaralı şüpheli ilan ederek, Rusya’dan suçun işlendiği İngiltere’ye iadesini Mayıs ayında talep etmişti. Londra’nın sanığı teslim başvurusuna Moskova’nın yanıtı "Anayasamız gereğince hiçbir Rus vatandaşı yurtdışında suç işlemiş olsa bile yabancı devlete teslim edilemez. İşadamı Lugovoy hakkında Litvinenko’yu zehirleyerek öldürdüğüne dair İngiliz yargısının elinde yeterince kanıt varsa, dosya Rusya Savcılığı’na teslim edilmeli. Dava açılması için yeterli kanıt varsa ülkemizde yargılanarak cezalandırılır" cevabı verilmişti. Diplomatlara sınırdışı kararı alan İngiltere, "Rusya Anayasası’nda değişiklik yapılarak bir suçlu suçu işlediği ülkeye sevk edilerek yargılanabilmeli" dedi. Rusya bunu içişlerine müdahale olarak yorumladı.
 
sabah



Bu haber 288 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,050 µs