En Sıcak Konular

"DTP kilit parti olur"

18 Temmuz 2007 08:58 tsi
Bülent Tanla, tek başına iktidara gelemeyecek oy alsa bile, AKP’nin tek başına iktidar olabileceğini söylüyor. İyi de nasıl? Meclis’te yer alan bir partinin dışarıdan desteğiyle... İyi de öyle bir parti var mı? Tanla’ya göre öyle tek bir

Bülent Tanla'ya göre Erdoğan başbakanlık koltuğuna yeniden oturmak için her seyi yapar!

Erdoğan’ın, “Tek başına iktidara gelemezsek siyaseti bırakırım” sözünü hatırlatıyorum Bülent Tanla’ya... Tanla, tek başına iktidara gelemeyecek oy alsa bile, AKP’nin tek başına iktidar olabileceğini söylüyor. İyi de nasıl? Meclis’te yer alan bir partinin dışarıdan desteğiyle... İyi de öyle bir parti var mı? Tanla’ya göre öyle tek bir parti var, o da DTP... Peki AKP, DTP ile böyle bir işbirliğine gider mi? Tanla’nın cevabı net: Erdoğan, başbakanlık koltuğuna yeniden oturmak için her şeyi yapar!

Sizce kaç bağımsız milletvekili Meclis’e girer? Kimileri 25-30 diyor, kimileri 35-40...

Bülent Tanla: Bu seçimleri diğer seçimlerden ayıran en önemli özellik de ciddi sayıda bağımsız milletvekilinin Meclis’e girecek olması. Ben, 22 ile 28 arasında bağımsız milletvekilinin seçilmesini bekliyorum.

Prof. Yılmaz Esmer: DTP ile birlikte...

B.T.: Evet.

Y. E.: Peki siz İstanbul’dan bağımsız bir milletvekili seçilmesini bekliyor musunuz?

B.T.: Bekliyorum.

Kimler seçilir?

B. T.: İsim vermeyeyim ama bekliyorum.

Y. E.: İstanbul birinci bölgede kim olduğu belli, ikinci bölgede de kim olduğu belli.

Baskın Oran ve Ufuk Uras rahatlıkla seçilebilir mi?

B.T.: Ben seçilebileceklerini bu kadar rahat ve net göremiyorum. Çünkü eski mesleğimi yapmıyorum. Araştırma yapmıyorum. Ama 10-15 yıldan beri siyasi gözlüğüm var. Onun için, bağımsız bağımsızlar da dahil 22 ile 28 arasında bağımsız milletvekili seçilmesini bekliyorum...

Baskın Oran’ın seçilebilmesi için 65 bin oy alması gerekiyor deniyor. Alabilir mi sizce?

B.T.: Siyasi kişiliğim nedeniyle isimler üzerinde konuşamam. Kendisine başarılar diliyorum.

‘Bağımsız bağımsızların işi çok zor’

O zaman hocam bu soruyu size sorsam...

Y. E.: İstanbul İkinci Bölge’de bir bağımsız adaya 65 bin oy verilmesi kolay değil. Ben özellikle bağımsız bağımsızların işinin çok zor olduğunu düşünüyorum. DTP’lileri falan gerçek bağımsız olarak saymıyorum zaten... Gerçekten bağımsız olanların işi her zaman zor oldu. Neden zor oldu? Çünkü insanların bir parti bağlılıkları var, bir kimlikleri var... Zamanında şu partiyi desteklemişler, şimdi ona karşı oy kullacaklar. Sandığa gittiğinizde bütün bu gömlekleri çıkarıp bir tarafa bırakacaksınız ve hiçbir bağlantısı olmayan birine oy vereceksiniz. Bu kolay bir iş değil. Hele bunu 65-70 bin kişinin birden yapması hiç kolay iş değil. Elbette iyi organize oluyorlar, iyi çalışıyorlar, medyayı iyi kullanıyorlar, bunlara bir şey demiyorum. Ama şunu diyorum; son seçimlerde MHP İstanbul 1. Bölge’de 90 bin oy almış. Bütün teşkilatına rağmen, bütün çalışmasına rağmen, bunca yıllık geçmişine rağmen... 90 bin oy hiç az bir oy değildir. Diyeceğim eğer bir bağımsız aday bu kadar oy alabilirse bu kayda değer, büyük bir başarı olur.

‘Bağımsızlar tepki oylarını alabilir’

Peki sizce?

B.T.: Ben bazı parti ve DTP dışındaki bağımsızların, büyük şehirlerdeki bağımsızların diyeyim, ancak tepki oylarını alarak çıkabilme ihtimallerinin olduğunu söyleyebilirim. Diyelim ki bir bölgede bağımsız bir aday var. Eğer o bölgede bir parti kökeninden gelen yurttaşlar o partiye kızıyorlarsa tepkilerini bağımsız adaya oy atarak gösterebilirler. Bu seçimlerde böyle kendine özgü bazı özellikler taşıyan davranışlar olabilir. Şimdi üç partinin rahatlıkla barajı geçebileceğini ve bağımsız olarak seçilen milletvekilleriyle de ciddi bir grubun da parlamentoya taşınabileceğini ifade etmiştim. Öngörüm odur ki, bu sefer bağımsız milletvekilleri ciddi şekilde kilit rol oynayacaklar. Hem koalisyon için hem cumhurbaşkanlığı için... Onların güçlerinden fazla ağırlıkları ve etkileri olma ihtimalini de yüksek görüyorum.

Erdoğan, Başbakan olarak kalmak için her şeyi yapar

Sizce DTP’nin Meclis’te nasıl bir ağırlığı olur?

B.T.: Bir kere önce şunu tekrarlamakta fayda var; ben AKP’nin tek başına iktidar olma ihtimali ile olamama ihtimalini eşit görüyorum. AKP’nin yüzde 40 oylara varma ihtimalini hiç görmüyorum. Ama DTP’nin kilit parti olma ihtimalini yüksek görüyorum. Yani DTP hükümete katılmaz ama AKP’yi dışarıdan destekler.

Neden katılmaz?

B.T.: Çünkü AKP’nin uygulamalarına ortak olup, bu yanlışların sorumluluğu altına girmek istemezler. Ancak kendi isteklerinin yapılmasını şart koşarak, AKP’ye iktidar imkanı tanıyabilirler. Ben DTP’li milletvekillerinin kendi sorunlarıyla ilgili konuların çözümünde hükümettten isteklerini kabul ettirecek şekilde bir destek anlayışı içinde olacaklarını düşünüyorum... Tanıdığım kadarıyla Sayın Erdoğan siyasete muhalefet lideri olarak devam etmez. Sanki Sayın Erdoğan devamlı iktidarda başbakan olacakmış gibi kendi siyasi hayatını planlamış gözüküyor.

Yani, iktidarda kalmak için herşeyi yapar diyorsunuz...

Evet.

SEÇİMLERDE ARTI BİR PUAN 350-400 BİN OY DEMEKTİR

Bağımsızların alacakları oyun yüzdesi ne olur?

B. T. : Ben bağımsızların alacağı toplam oyun ciddi bir oranda olacağını tahmin ediyorum. Bu seçimlerin şaşırtıcı ve önemli sonuçlarından biri de bu olacak.

Baraja yakın olur mu?

B. T.: Hayır ama yüzde 6-7’leri bulacağını tahmin ediyorum.

Y. E.: Zaten geçen seçimlerdeki oy oranları yüzde 6’ydı, yüzde 7 o kadar zor olmaz.

B.T.: Yüzde 6- 7 olurlar. Ama bu da önemli bir rakam. Bir puan demek, eğer barajı hesaplarsanız, aşağı yukarı 350- 400 bin oy demek.

Y. E.: Şaka bir oy değil bu. 2 puan demek, 800 bin oy demek.

CHP büyük şehirlerde daha avantajlı

Büyük şehirlerde, İstanbul, Ankara ve İzmir’de durum ne olur?

Y. E.: İzmir’in ne olacağı belli. CHP birinci parti olur hiç kuşkusuz.

B.T.: Evet, İzmir’de hem birinci partiyiz hem de oylarımızı artıracağımızı düşünüyorum. DSP’yle birlikte seçime girmemiz ve değerli Uğur Mumcu’nun eşi Güldal Mumcu’nun da İzmir’den aday olması oylarımızı artırmamızdaki en büyük etkenler. İstanbul ve Ankara’da ise durumun çok değişeceğini tahmin etmiyorum. Yalnız, MHP’nin barajı aştığını ve bağımsız milletvekillerinin varlığını düşünürsek AKP’nin milletvekili sayısı mutlaka düşecek. Tartışma yok.

Peki CHP’nin?

B.T.: CHP büyük şehirlerde daha avantajlı. Ankara ve İstanbul’da milletvekili sayımızı muhafaza edeceğimizi düşünüyorum. Tabii burada “Seçim sonucu ne olur?” dediğiniz zaman değerlendirme iki türlü oluyor. Ya oy oranı, ya milletvekili sayısı? Yani bazı partiler diyebilir ki, ‘Benim oyum arttı, başarılıyım.’ Bazıları da der ki, ‘Ne başarısı, milletvekili sayın düştü.’ Burası tartışmalı.

Y. E.: Zaten 23 Temmuz’da herkes kendi partisinin ne kadar başarılı olduğunu anlatacak.

B. T.: Sonuçta AKP’nin üç büyük şehirdeki milletvekili sayısı mutlaka düşecek. Bizimki ya eşit kalacak, ya yükselecek.

vatan



Bu haber 258 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,388 µs