En Sıcak Konular

"Bush Hitler’e Benziyor!”

17 Temmuz 2007 23:25 tsi
Amerika’da Temsilciler Meclisi ilk Müslüman üyesi Keith Ellison, Başkan W. Bush’u Adolf Hitler’e benzetmesi ve ardından 11 Eylül saldırılarının sorumlusunun Başkan Bush olduğu yönündeki ifadeleriyle ortalığı karıştırdı.

Memleketi Minnesota’da bir grup ateiste konuşan Demokrat Ellison, 11 Eylül faciasını 1933 yılında, Hitler’in olağanüstü hal yetkilerini elde etmek için mazeret olarak Alman Parlamento binasını (Reichstag) Hitler’in kendisinin yaktırmasına benzetiyor.

Ellison bu konuda şu çarpıcı ifadelerde bulunuyor: “(11 Eylül) Aynı Reichstag yangınına benziyor ve bana bu yangını hatırlatıyor. Reichstag’ın yanmasından Komünistler sorumlu tutulmuş, arkasından da Hitler’i her istediğini yapma yetkisine sahip bir pozisyona getirmişti”

“İnsan Hakları Savunucusu Ateistler” (Atheists For Human Rights) grubu üyesi 300 kişinin alkışlarının ardından, Ellison Bush yönetimini 11 Eylül’ü planlamakla suçlamayacağını çünkü zaten, “Sizi nasıl nut-ball kutusuna koyduklarını, sizi nasıl bertaraf ettiklerini biliyorsunuz’ dedi. (Ellison nut-ball kutusunu ABD’de bir oyuna gönderme yapıyor. Nut-ball aynı zamanda argoda başkalarına kendi fikirlerini empoze ederek iş yaptıran anlamıyla neoconlara göndermede bulunuyor)

Başkan yardımcısı Dick Cheney’in Kongre’den yükselen bazı sorulara cevap vermeyi reddetmesini ise “Tam bir otoriterlik, totaliterlik ve diktatörlük” olarak niteledi.

Fakat Ellison’un söylediği “Ateist olma hakkınızı savunurken Müslümanları her zaman yanınızda bulacaksınız” cümlesi seyirciler arasında kaşların biraz çatılmasına sebep oldu.

İslam’ı kabul ettikten sonra aşırı Ümmetçi bir tavır içine girmiş olan 42 yaşındaki Ellison, seçildiği geçen Kasım’dan beri, sağlık ve eğitim konularına eğilerek ılımlı bir imaj yaratmıştı.

Irak savaşını aşırı derecede eleştiren Müslüman demokratın, gelecek 18 ay içinde savaşı bitirmeye yönelik hazırlanan bütçe önergesine onay vermesi, ABD’nin Irak’tan derhal çekilmesini isteyen savaş karşıtı destekçilerini bir hayli sinirlendirmişti.

Konuşmasının medyaya yansımasının ardından, Ellison Usame Bin Ladin’i 11 Eylül’den sorumlu olarak gördüğünü kabul etti. Ancak Ellison’un demagojik yorumları onu tartışmanın ortasına çekeceğe benziyor.

Diğer yandan, Ellison’un sözlerinden üzüntü duyan Minnesota’daki Cumhuriyetçi Parti’den Mark Drake, “Demokratik bir şekilde seçilen Amerika Birleşik Devletleri liderini Hitler’e benzetmek Nazi Almanyasının vahşetlerini görmezden gelerek yapılan tam bir edepsizliktir” ifadesinde bulundu. 

(Daily Telegraph, 17 Haziran 2007, Toby Harnden)
Çeviren: Ekopolitik.org



Bu haber 334 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    2,999 µs