En Sıcak Konular

Partileri geç, sağa dön, aşağıdan say...

17 Temmuz 2007 21:03 tsi
Partileri geç, sağa dön, aşağıdan say... Dev oy pusulasına, bağımsız adaylar 7 puntoluk isim listesi halinde eklenince, iyi görmeyen, okuma-yazma bilmeyen seçmenlerin doğru adresi bulması neredeyse imkansız. Adaylar da seçmene adres dağıtmaya başladı: Partileri geç, sağa dön, üç parmak koy...

İstanbul 1. bölge bağımsız adayı Ufuk Uras, oy pusulalarında ciddi okuma sorunlarıyla karşılaştıklarını belirterek, “Paramız olsaydı bütün seçmenlere büyüteç dağıtırdık” diyor. İstanbul 2. bölgede 43 bağımsız adayla yarışan Baskın Oran “Amaç, bağımsız adayın bulunmasını zorlaştırmak. Biz de bir sloganla pusuladaki yerimizi tarif ediyoruz” diyor. Güneydoğu’da ise önce adayların pusuladaki yerinin iple ölçülüp, seçmene ip dağıtılması düşünülmüş, sonra vazgeçilmiş. 31 bağımsız adayın yarıştığı Diyarbakır’dan bağımsız aday olan Selahattin Demirtaş her eve ‘işaretli’ bir oy pusulası dağıtarak sorunu aşmaya çalıştıklarını anlattı.

Bağımsız adaylar şu sıralarda en yoğun mesaiyi, kendilerine ulaşan ‘örnek’ oy pusulasını çoğaltıp, seçmene pusuladaki adresini belletmeye harcıyor. Oy pusulasında siyasi partiler amblem, parti adı ve büyük harflerle genel başkanın adıyla tanıtılırken, bağımsızlar bölümü adayların 7 punto ve küçük harflerle yazılmış isimleriyle gösteriliyor.

 

İstanbul bağımsız adaylardan Ufuk Uras ve Baskın Oran ile Diyarbakır bağımsız adaylarından Selahattin Demirtaş, sorunu nasıl aşmaya çalıştıklarını NTVMSNBC’ye anlattılar.

Ufuk Uras (İstanbul 1. Bölge Bağımsız Adayı)

PARAMIZ OLSA BÜYÜTEÇ DAĞITIRDIK

”Paramız olsaydı bütün seçmenlere büyüteç dağıtmamız gerekirdi. Bunu yapamadığımız için 54 bağımsız aday içinde 51’inci, ama sondan 4’üncü diye gösteren 500 bin birleşik oy pusulası örneğini dağıttık. Onun dışında 2 bin civarında aktivistimiz özellikle okuma-yazma sorunu olan yerlerde mahalle çalışmalarını yoğunlaştırdı. Böyle bir çalışmayla Yüksek Seçim Kurulu’nun eşitsizlik yaratan, antidemokratik uygulamasını bertaraf etmeye çalışıyoruz. Seçimleri kazanırsak o alamadığımız büyüteçleri YSK üyelerine hediye ederiz. Belki büyüteç kullanınca demokrasi görünür.

BAZEN PARMAK HESABI YAPIYORUZ

“Seçmenler oy pusulasında yer alma sırası için bağımsız adaylara niye kura çektirildiğini ve niye kura çekilmesine rağmen bağımsız adayın adının yanında sıra numarasının yazılı olduğunu, anlayamıyor. Niye 8 punto, o da anlaşılamıyor. Normalde yazılar 12 puntonun altında olmaz. Dolayısıyla bunu caydırıcı bir tutum olarak görüyorlar ve ciddi okuma problemleri oluyor. Bazen parmak hesabı yapıyoruz. Sağ elinizi pusulanın sonuna koyduğunda, dördüncü, yani işaret parmağının olduğu yere mührü bastığınızda sorun çözülüyor. ‘Sondan dördüncüye parmak basarsanız, demokrasi, emek, barış konusundaki sorunlarımız çözülür’ gibi sloganlarla anlatıyoruz.”

Baskın Oran (İstanbul 2. Bölge Bağımsız Adayı)

İSİMLER GÖZLÜKSÜZ OKUNMAYACAK KADAR KÜÇÜK

“Bu seçimde bağımsızların önünü kesmek için AKP ve CHP tam bir işbirliği yaptılar ve bağımsızların da birleşik oy pusulasında yer almalarını kararlaştırdılar. Sonuç: Örneğin İstanbul 2. seçim bölgesinin oy pusulasında 11 parti, 44 de bağımsız aday bir arada bulunuyor. Partiler amblemleri ve aday listeleri ile kolayca seçiliyor. 44 bağımsız aday ise herhangi bir sıra numarası bile olmaksızın yan yana ve alt alta sıralanıyor. Baskın Oran, seçmenlerine pusuladaki adresini tarif ediyor.

“Dört defa katlamadan zarfa sığmayacak bir oy pusulası. Üstelik bağımsız adayların adları gözlüksüz zor okunacak kadar küçük, 7 puntoluk harflerle yazılmış. Amaç, seçmenin oy vereceği bağımsız adayı oy pusulasında bulmasını mümkün olduğu kadar zorlaştırmak.

“Bu dürüst ve demokratik olmayan engeli aşmak için yol aradık. Sonunda bir sloganla pusuladaki yerimizi tarif ettik. Şöyle: Partileri geç, 3. satıra gel, 8. yuvarlağın içine mührünü bas!”

Selahattin Demirtaş (Diyarbakır bağımsız adayı)
HER EVE İŞARETLİ BİR PUSULA BIRAKTIK
“İple ölçme yöntemini kullanmıyoruz. Oy pusulası beklediğimiz kadar karmaşık gelmediği için bu yöntem tartışıldı, sonradan vazgeçildi. Şu anda oy pusulasının bire bir kopyasını, üzerinde ‘örnektir’ yazan haliyle 300 bin adet bastırdık. Her eve bir tane dağıtıyoruz. Oy pusulalarında kendi ismimizin bulunduğu yerde ‘Evet’ yazıyor. Üst, sağ köşeden 4’üncü sırada olduğum için benim açımdan çok sorun olmayacak. Özellikle kırsal bölgelerde köylülere nasıl oy kullanacaklarını anlatıyoruz. Seçmenler bizim anlatımımızla 30 saniyede anlayabiliyorlar. Okuma yazma bilmeyenler için puntonun küçük olmasının bir önemi yok zaten. Şeklini ve yerini görmeleri onlar için yeterli oluyor.”
 
NTV



Bu haber 819 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,791 µs