En Sıcak Konular

Erken seçim için süreç nasıl işleyecek?

16 Ekim 2012 08:19 tsi
Erken seçim için süreç nasıl işleyecek? Yerel seçimlerin erkene alınmasıyla ilgili süreç bundan sonra nasıl işleyecek? Cumhurbaşkanı Gül, değişikliği yeniden TBMM'ye gönderecek mi?

Yerel seçimlerin 27 Ekim 2013'te yapılmasını içeren anayasa değişikliği kanunu Cumhurbaşkanlığı'na gönderildi.

TBMM Kanunlar ve Kararlar Başkanlığı'nda, anayasa değişikliği kanunu, yazım işlemi tamamlanarak TBMM Başkanı Vekili Sadık Yakut'un imzasıyla Çankaya Köşkü'ne gönderildi.

Cumhurbaşkanı'nın kararına göre adım

Bakü'ye hareketi öncesi Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yerel seçimlerin öne alınmasını öngören anayasa değişikliği teklifinin referandum eşiğinde kabul edildiğini hatırlatarak, ''Cumhurbaşkanı'ndan bu noktada nasıl bir tavır bekliyorsunuz?'' sorusu üzerine, şunları söyledi:

''Maalesef beklenen sayı elde edilemediği için Meclis'ten Anayasa değişikliğini sağlayacak neticeyi çıkaramadık. Ondan sonraki sürece yönelik Cumhurbaşkanımızın tavrı ne olur, bunu tabii belirlemek bana ait olan bir şey değil. Cumhurbaşkanımızın iradesine saygısızlık yapma hakkına sahip değilim. Cumhurbaşkanımız nasıl bir irade ortaya koyarlarsa bu iradeyi ortaya koyduktan sonra biz de onun üzerinde çalışmamızı yapacağız ve ona göre adımlarımızı atacağız.''

Seçenekler masaya yatırıldı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, MYK sonrası düzenlediği basın toplantısında, mahalli seçimlerin öne çekilmesine yönelik düzenleme ile ilgili bütün seçeneklerin masaya yatırıldığını ve müzakere yapıldığını söyledi.

Hüseyin Çelik şöyle devam etti:

''Sayın Cumhurbaşkanımız kararını verirken, şundan eminiz, özellikle referandum şıkkı söz konusu olduğu zaman bunun ülkeye getireceği, kamuya ve millete getireceği maliyet ve iklim şartları şüphesiz ki göz önünde bulundurulacaktır... Bugünkü MYK'da ağırlık kazanan görüş: Sayın Cumhurbaşkanı'nın iradesinin ortaya çıkmasından sonra meselenin yeniden müzakere edilmesidir.''

Süreç nasıl işleyecek?


Anayasaya göre, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün düzenlemeyi 15 gün inceleme yetkisi bulunuyor. Cumhurbaşkanı Gül, bu süre zarfında referandum sınırında kabul edilen düzenlemeyi ya Meclis'e iade edecek ya da referanduma gitmek üzere Resmi Gazete'de yayımlanmak üzere Başbakanlık'a gönderecek.

Gül, kanunu bir kez daha görüşülmek üzere TBMM'ye gönderirse, anayasa değişikliği teklifi komisyonda yeniden ele alınacak ve daha sonra TBMM Genel Kurulu'na gelecek.

aa

Bu haber 1,183 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,803 µs