En Sıcak Konular

Türkiye'de 28 milyar YTL'lik gıda-içecek pazarının yüzde 1'i fonksiyonel ürünler

17 Temmuz 2007 16:41 tsi
Türkiye'de fonksiyonel gıda pazarındaki harcamalar giderek artıyor. 2006'da hanelerin yüzde 36'sı hem fonksiyonel hem de diyet ürün satın aldı. Fonksiyonel gıda tüketimi 273 milyon YTL'ye ulaştı

Prebiyotik yoğurtlardan sonra kolesterolü düşürdüğü, kalbi koruduğu iddia edilen gıdalar artık daha çok tüketiciyle buluşuyor. Fonksiyonel ürün denilince akla ilk probiyotik yoğurt geliyor. Pazarda en hızlı büyüme bu ürün grubunda yaşanıyor. KMG Araştırma'nın hazırladığı rapora göre, 2006'da hanelerin yüzde 36'sı hem fonksiyonel hem de diyet ürün satın aldı.

Rapora göre fonksiyonel ürün pazarı, geçen yıla kıyasla harcama olarak yüzde 23 artarken, diyet ürünler pazarı yüzde 7.2 büyüdü. 34 ilden seçilmiş 6 bin 200 haneden haftalık toplanan satın alım verileriyle oluşturulan rapora göre, fonksiyonel ürün pazarı 2006'da yüzde 23 büyüyerek genel gıda ve içecek harcamalarındaki büyümenin üzerine çıktı.

 

Kadınlar tüketimi artırdı

Aynı dönemde fonksiyonel ürünlerin içinde yer aldığı gıda ve içecek harcamalarının büyümesi yüzde 10,8 oranında gerçekleşirken, fonksiyonel ürünlerin toplam gıda ve içecek pazarından aldığı pay ise yüzde 1'e ulaştı. 2006 yılında yapılan yaklaşık 28 milyar YTL değerindeki gıda ve içecek harcamasının 273 milyon YTL'sini fonksiyonel ürünler oluşturdu.

Diyet ürünlerde ise pazar yüzde 7.2 büyüyerek toplam gıda ve içecek büyümesinin altında gelişim gösterdi. Geçen yıl her 100 haneden 40'ına diyet ürün girerken, diyet ürünler için 75 milyon YTL harcandı. Fonksiyonel üründe, yoğurt, süt, meyve suyu ve margarinlerin payları artarken diyet ürünlerde en fazla payı beyaz et, peynir, süt ve margarin aldı.

KMG Araştırma Tüketici Panelleri ve Medya Koordinatörü Kıvanç Bilgeman, şu değerlendirmeyi yaptı: "Tüketici bilincinin artmasıyla hızla büyüyen fonksiyonel ve diyet ürünler, yeni ürünlerin de piyasaya girmesiyle yüksek değer yaratan bir pazar olarak karşımıza çıkıyor. Yaz döneminin gelmesiyle, özellikle kadınların daha çok tüketimi artırması dikkati çekerken erkeklerin de bu ürünlere talebinin gittikçe arttığını görüyoruz."

 

Fonksiyonel gıda pazarında kim ne üretiyor?

Danone: 1999 yılında 'çocukların sağlıklı büyümelerine yardımcı olma' söylemiyle piyasaya sunduğu ürünlerin ardından, geçen yıl piyasaya sunduğu probiyotik yoğurt Activia ile pazara hızlı giren Danone, Vital süt serisiyle portföyüne yeni bir fonksiyonel gıda ekledi.

Unilever: Şirket, önce kolestrolü düşüren yağ olarak fonksiyonel gıdadaki ilk ürün olan Becel Pro-Activ'i piyasaya sürdü. Şirket özellikle çocukların beyin gelişimi için 'Aklın gıdası Amaze' adını verdiklerini ürünü geçen yıl çıkardı. Şirket ayrıca margarinde Sana, çayda Lipton ve çorbalarda Knorr markalarıyla fonskiyonel ürünlere sahip.

Pınar: Bu kategorideki ürünlerin önümüzdeki dönem gıda sektörüne yön vereceğini düşünüyor. Pınar, sütlü-meyveli içecek olan Pınar Denge Prebiyotik'i ve Pınar Denge Yoğurt'u piyasaya sundu.

Ülker: Gıdada iddialı yatırımlarıyla hızla büyüyen grup, bu yeni alana yönelik yatırımlarını da artırıyor. Kalbim Benecol kolesterolü dengeleyen bir ürün olarak biliniyor. Ülker, İsviçreli Hero şirketiyle yaptığı işbirliği sonucu dengeli beslenme ve fonksiyonel gıdalar kategorisine giriş yaptı. Şirket, sütlü ürünler kategorisinde AktiPro ve AktaVitale markalarırna sahip.

Sütaş: Yovita markasıyla fonksiyonel gıda pazarına yatırım yapan şirket, bu tür gıdaların, yeni tüketici gruplarına ulaşmada önemli olduğuna inanıyor.

Sabancı Grubu: Bu alandaki ürünü Luna Minerella ise çocuklara yönelik kahvaltılık margarin olarak geldi. Şubat 2005'te Deren markasıyla çay pazarına giren GıdaSA fonksiyonel gıda pazarına da bitki ve meyve çaylarını sundu.

Dimes: İçecek sektöründe de fonksiyonel ürünlerin yıldızı parlıyor. Türkiye şu anda yıllık 70 bin tonla dünyanın en çok nar üreten ülkesi. Nar suyu, özellikle KOBİ'lerin ilgi odağı haline geldi. Bunlardan biri de Dimes. Şirket, Dimes Life ile ayva suyu gibi lifli doğal içecekleri pazara sundu.

Doğadan: Fonksiyonel gıdada dikkat çeken bir diğer kategori de bitki çayları. Doğadan da bu kapsamda rahatlatan, sindirime ve diyete yardımcı olan bitkisel çaylar üretiyor.

Otacı: Otacı bu kategorideki atılımını 25 yıl önce başlattı. Şirket özellikle diyet için doğal lifli gıdalar üretiyor.

 

Dünya cirosu 80 milyar dolar

Normal beslenmenin dışında ek fayda sağlayan gıdalara 'fonksiyonel' deniyor. Fonksiyonel gıda pazarı dünyada 80 milyar dolara ulaştı. Bu gıdaların koruyucu, önleyici, destekleyici, tedavi edici gibi özellikleri var. Örneğin kolesterol düşürdüğü iddia edilen ürünler fonksiyonel özelliğini, bitkisel steroller ilavesiyle elde ediyor. Günlük diyetin bir parçası olarak günde minimum 2 miligram sterol alındığında kolesterolün yüzde 10-15 düştüğü söyleniyor. 7 Temmuz 2006'ya kadar Türkiye'de fonksiyonel gıdalarla ilgili yasal düzenleme yoktu. 7 Temmuz'da Türk Gıda Kodeksi'nin eki olarak etiketleme tebliği çıktı. Ürünlerin üzerindeki sağlık beyanlarını yazmak ciddi kurallara bağlandı. Ürünün içine hangi etken madde koyulduğunda etikette ne yazılacağı çok net bir şekilde belirtildi. Dünyada prebiyotik yoğurt pazarı, toplam yoğurt pazarının yüzde 8.4'ü. Gelişmiş ülkelerde bu oran çok daha yüksek.

 

Bu konuyla ilgili daha önce iyibilgi'de yayınlanmış haberler;

 

http://www.iyibilgi.com/haber.php?haber_id=26181

 

http://www.iyibilgi.com/haber.php?haber_id=23544

 

Radikal



Bu haber 516 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,670 µs