En Sıcak Konular

Engellilerden uyarı: Bizi fark etmeyenlere oy yok

17 Temmuz 2007 16:37 tsi
Engellilerden uyarı: Bizi fark etmeyenlere oy yok Engelliler Konfederasyonu Başkanı Şükrü Boyraz, "Ülke nüfusunun yüzde 12'sinden fazlasını oluşturan engelliler ve aileleri, toplumun gizlenen, fark edilmeyen, görmezden gelinen yüzü olarak sorunlarıyla baş başa yaşıyorlar" dedi.

Engelliler Konfederasyonu tarafından TMMOB'a bağlı İnşaat Mühendisleri toplantı salonunda, 22 Temmuz seçimleri öncesinde siyasi partilerden beklentilerini dile getirdikleri bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, Fiziksel Engelliler Federasyonu, Türkiye Körler Federasyonu ve Zihinsel Engelliler Federasyonu yönetici ve üyeleri de katıldı.

 

'BİR ÇİFT SÖZÜMÜZ VAR'

Toplantıda görüşlerini açıklayan Engelliler Konfederasyonu Başkanı Şükrü Boyraz, Türkiye'de siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerinin engelliler ve sorunları hakkında yeterince bilgi sahibi olmadıklarını belirterek, "Engelliler bir türlü seslerini duyuramıyor ve siyasetin gündemine giremiyor. Seçim öncesinde bizim de bir çift sözümüz var. Sorunlarımıza duyarsız kalan, engellilerin eğitimi, istihdamı, sosyal yaşama katılımları konusunda hiçbir vaatte bulunmayan partilere oy vermemiz mümkün değil" diye konuştu. Türkiye Körler Federasyonu Başkanı

 

Avukat Hasan Tatar da, "Engelliler toplumdan ve siyasetten çok fazla şey istemiyor. Sadece toplumda engelli olmayan insanlarla eşit yaşamak istiyor. Biz eğitimden sağlığa kadar birçok konuda büyük sorunlarla karşı karşıyayız. Doğal olarak bu sorunlarımıza duyarlılık gösterecek partilere yöneleceğiz" dedi.

 

'AKP ENGELLİYE ZARARLIDIR'

Aynı zamanda ÖDP Ankara 1. Bölge Milletvekili adayı olan Hasan Tatar, "Altı Nokta Rehabilitasyon Merkezi'ni kapatmak için çırpınan AKP engelliye zararlıdır. Listelerinde tek bir engelli adayı göstermeyen CHP engelliye zararlıdır. Özelleştirmeleri devletin temel politikası yapan tüm siyasi partiler engelliye zararlıdır" diye konuştu.

 

Zihinsel Engelliler Federasyonu Başkanı Ömer Koç ise şunları söyledi:

"Engellilerin haklarını savunmak değil, onların da onurlu ve insanca yaşamaları için gerekli uygulamaların getirilmesi gerekiyor. Zihinsel engelliler ortalama 5-6 yaşlarında kalmış tertemiz karanfillere benzer. Onları da sosyal hayata katalım."

Fiziksel Engelliler Federasyonu Başkanı Cemalettin Gürsoy da, sorunlarını görmezden gelen siyasi partileri eleştirdi, bugüne kadar engelliler için çıkarılan yasaların uygulanamadığını vurguladı.

 

Engelli örgütlerinin partilerden beklentileri   

1 Engellilere yönelik gizli veya açık ayrımcılıkla etkin biçimde mücadele edilmeli, engellilerin siyasetin karar mekanizmalarında daha fazla sayıda ve etkili biçimde yer alabilmesinin koşulları yaratılmalıdır.

 

2 Yeni yasama döneminde TBMM öncelikli olarak Birleşmiş Milletler Engellilerin İnsan Hakları Sözleşmesini onaylamalıdır.

 

3 Günümüzdeki standartlara uygun olmayan ve yüz binlerce engelliyi mağdur duruma düşüren engelli tanımı değiştirilmeli, yüzde 40 sınırı kaldırılmalıdır. En az yüzde 10 işgücü kaybından başlayarak engel derecesine göre haklar ve istisnalar yeniden düzenlenmelidir.

 

4 Haklar ve özgürlükler ancak erişilebilir veya kullanılabilir olduklarında bir anlam taşımaktadır. Engellilerin haklarının olduğundan söz etmek için de bunların engelliler tarafından erişilebilir olması gerekmektedir. Bu nedenle tüm kamu alanlarının en kısa sürede, mümkünse gerekli ödenek ve tahsisatlarla engellilerin erişebileceği biçimde düzenlenmesi sağlanmalıdır. Öncelikle sağlık, eğitim, adli ve yerel yönetim binalarına giriş ve çıkışlarının, işlem yapabilmelerinin yolları hızla açılmalıdır.

 

5 Çalışabilir durumdaki engellilerin işgücünden ülke ekonomisinin yararlanmasını sağlayacak bir istihdam politikası oluşturulmalı ve kararlılıkla uygulanmalıdır. Yasaların sağlamış olduğu istihdam olanakları titizlikle kullanılmalı, İş Yasası'ndaki 50 kişiden fazla işçi istihdam edilen işyerinde uygulanan zorunlu istihdam kuralı, 25 kişi ve üzeri olarak düzenlenmeli ve daha fazla engelli istihdamı için teşvik yoluna gidilmelidir.

 

6 Çalışamayan tüm engellilerin insan onuruna yaraşır bir yaşam sürdürebilmesine yeterli aylık bağlanmalıdır. Engelliler bu yolla başkalarına muhtaç duruma düşürülmeden, başkalarının istismarına uğramadan yaşayabilecekleri koşullara kavuşturulmalıdır.

 

7 Bakıma muhtaç ağır engellilerin, bakım veya evde bakım hizmetinden yararlandırılmasının önündeki engeller kaldırılmalı, ailesinde birden fazla ağır engellisi bulunan ailelerin ağır engelli çocukları istisnasız bu haktan yararlanmalıdır.

 

Yasanın ruhuna aykırı, haklarımızı kısıtlayan uygulamalar getiren yönetmelikler değiştirilmeli, Yasa ve yönetmeliklerin uygulanmasının denetim mekanizmaları oluşturulmalıdır.

 

Engelli örgütlerinin temsili önündeki engeller kaldırılmalı, ilgili tüm kurum ve kurallarda her engel grubunun eşit temsilini sağlayacak düzenlemeler yapılmalıdır.

 

Birgün



Bu haber 252 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,258 µs