En Sıcak Konular

MHP ve CHP Erdoğan’ın gerisinde kaldı!

17 Temmuz 2007 13:21 tsi
MHP ve CHP Erdoğan’ın gerisinde kaldı! Başbakan Erdoğan’ın “başarısız olursam siyasetten çekilirim” sözleri tartışma başlattı. CHP Başbakan’ın bu tavrını anlayamadığını söylerken MHP “akıllı insan sözü değil. Demokrasi tarihimizde böyle bir söz yok” dedi. İş

Gelişmiş demokrasilerde bir gelenektir… Seçimi kaybeden liderlik koltuğunu bırakır ve hayatının geri kalanına farklı bir düzlemde devam eder. Elbette siyaset kaybedenin de hakkıdır, ancak seçimde kaybetmesi, siyasi hayatına farklı bir yerde devam edeceği, başarı basamaklarını farklı bir kulvarda tırmanacağı anlamına gelir. Bu dünyanın gelişmiş demokrasilerinde böyledir. Son örnek İngiltere Başbakanı Blair. Söz konusu başbakan bir adım daha ileri giderek geçtiğimiz aylarda seçimler olmadan koltuğunu bıraktı. Bu bize şaşırtıcı gelebilir, ancak demokrasinin beşiği İngiltere için sürpriz karar olmadı.

Şimdi benzer bir tartışma Türkiye’de yaşanıyor. Başbakan Erdoğan dün gece katıldığı bir televizyon programında başarı kriterini ortaya koydu. 1956 yılından bu yana hiçbir iktidarın oy yükseltemediğini vurgulayan Başbakan, yine de kendilerinin oylarını arttıracağına inandıklarını belirtti. Erdoğan başarı kriteri olarak %34,4’ü gösterdi. Bunun altında oy aldığında yaptıklarını gözden geçireceğini vurgulayan Erdoğan bugün ise Isparta mitinginde sürpriz bir çıkış yaparak “tek başıma iktidar olmazsam siyasetten çekilirim” dedi.

Erdoğan’ın bu sözleri demokratik bir çıkış olarak algılandı. Başbakan seçimler öncesinde iki söz vermiş oluyor: %34,4’ten az oy alırsa bunu başarısızlık olarak niteleyecek ve icraatlarını gözden geçirecek. Dahası tek başına iktidar olmazsa siyasetten çekilecek.

Peki, bu demokratik çıkışı CHP ve MHP nasıl değerlendiriyor? Aslına bakılırsa bu konuda ne düşündüklerini tahmin etmek güç değil. Bu konu iyibilgi’nin uzmanlara sorduğu soruların arasındaydı: Baykal muhalefette olmasına rağmen iktidar oy arttırırsa bunu başarısızlık olarak görür mü? Mehmet Altan’dan Hasan Celal Güzel’e, tüm uzmanlar “hayır, bunu başarı olarak gösterir” yanıtını vermişti. Zaten konuk olduğu bir televizyon programında CHP’li Mustafa Özyürek spikerin sorduğu “Baykal da benzer bir açıklamada bulunacak mı” şeklindeki soruya beklenen yanıtı verdi: Buna gerek yok.

3 Kasım 2002 seçimleri öncesi iktidarda olan ancak seçimlerle baraj dışında kalan MHP lideri Bahçeli ilk önce liderliği bırakacağını söylemiş ancak sonra vazgeçmişti. Yine bir programa konuk olan MHP’li Şandır MHP’nin tavrını ortaya net bir şekilde koydu: Demokrasi tarihimizde böyle bir şey yok. Şandır’ın sözleri şöyle: Erdoğan’ın bu sözü akıllı bir insanın sözü değil. Topluma meydan okuyor. Demokrasi tarihimizde böyle bir söz yok. Topluma karşı bir dayatma yapıyor. Bunun hiçbir yerinde demokratik olgunluk aramamak lazım.

www.iyibilgi.com



Bu haber 525 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,780 µs