En Sıcak Konular

İran, Türkiye ile işbirliğine karşı çıkan ABD'ye tepki gösterdi

17 Temmuz 2007 13:15 tsi
İran'ın Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Ahmed Nurani, ABD'nin Türkiye ile İran arasında imzalanan enerji mutabakat zaptına tepkisiyle ilgili olarak, ''Türkiye'nin görüşünün böyle itirazlar sonucu değişeceğini zannetmediğini'' söyledi.

İran'ın Ankara Büyükelçiliğinin ekonomi ve ticaret işlerinden sorumlu Müsteşarı Nurani, büyükelçilikte düzenlediği basın toplantısında, ''ABD'den gelen açıklamalar üzerine Türkiye'nin bu anlaşmaya ilişkin görüşlerinin değişip değişmeyeceğine'' ilişkin soruya, ''Türkiye'nin görüşünün böyle itirazlar sonucu değişebileceğini zannetmiyorum'' yanıtını verdi.
      ''Her iki tarafın kazan-kazan şeklinde yaptığı bir mutabakat zaptıdır bu'' diyen Nurani, ''her iki ülkenin menfaatlerinin göz önünde bulundurulduğunu'' kaydetti.
      Nurani, ''ABD'nin Irak'ta yürüttüğü politikaların sonucunu görüyorsunuz. Bu ülkenin politikaları bölgede yapıcı ve müspet değildir. Biliyorsunuz ki ABD'nin politikaları bölge ülkelerinin dağılmasına ve birbirinden ayrılmasına neden oluyor. Umarız ABD bu politikalardan vazgeçer.'' diye konuştu.
      ''Bölgenin geleceğini bölgenin kendi halklarının sağlaması gerektiğine'' işaret eden Nurani, ''Çok şaşırtıcıdır ki ABD kendisini çok akıllı zannediyor'' diyerek, ''ABD'nin kendi aklı doğrultusunda bölge halklarına yön verdiğini'' ifade etti.
      Nurani, Türkiye ve İran arasındaki mutabakatın 4-6 ayda son şeklini alacağını da belirtti.
     
     ABD'NİN TEPKİSİ BİTMİYOR
      ABD, Türkiye ve İran arasında varılan doğalgaz anlaşmasına tepkili. Amerikan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack, ''İran'ın petrol ve gaz sektörüne yatırım için zamanın uygun olmadığını düşünüyoruz'' dedi.
      McCormack, "İran ile iş yapmak isteyip istemediklerine karar vermek, Türk hükümetine düşüyor" diye konuştu ve varılan anlaşmanın "nihai özellik" taşımadığını söyledi.
      Dün de ABD'nin Ankara Büyükelçiliği sözcüsü Kathryn Schalow, ''ABD, İran ile yapılan her türlü işbirliğine karşıdır'' demişti.
      Türkiye ile İran arasındaki anlaşmayı NTV televizyonuna değerlendiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise ABD ve Rusya'nın bölgede benzer çalışmalar yaptığını söyledi.
      Erdoğan, "Türkiye olarak biz de bu tür çalışmalar yapacağız. Bunu yaparken niye izin almadın mı diyecekler? Bunu anlayışla karşılayacaklarını tahmin ediyorum" dedi.
      Enerji Bakanı Hilmi Güler de dün CNN TÜRK'e yaptığı açıklamada anlaşmayı savundu ve "Enerji arzında güvenlik ve Türkiye'nin ihtiyaçları ön planda" dedi.

Milliyet



Bu haber 384 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,145 µs