En Sıcak Konular

Seçim, harcamaları yüzde 25 artırdı, bütçedeki delik büyüdü

17 Temmuz 2007 13:12 tsi
İstanbul Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) raporunda, seçimin harcamaları yüzde 25 artırdığı ve bütçede açığın 15 milyar YTL'ye çıktığı belirtildi.

İSMMMO, ''Türkiye Ekonomisine Bakış ve Beklentiler'' projesi kapsamında ''Mali İzleme Raporu'' yayınladı. Toplam harcamalarda 2006 ve 2007 yılının ilk 5 aylık bütçe giderleri karşılaştırıldığında, GSMH'ye oran açısından yüzde 25'lik bir artış gerçekleştiği ifade edilen raporda şunlar kaydedildi:
      ''Ancak GSMH'ye oranları bakıldığında bazı farklılıklar dikkat çekici. 2006 Mayıs itibariyle toplam harcamaların GSMH'ye oranı yüzde 9,89 iken, 2007 yılının aynı dönem toplamının tahmini GSMH'ye oranı yüzde 13,22. En yüksek artışlar genel kamu hizmetleri ile sosyal güvenlik ve sosyal yardım hizmetlerinde görülüyor. Bu artış erken seçim nedeniyle erkene çekilen ödemeler henüz yansımadığı halde 14 milyar 960 milyon YTL'yi buldu.'' Raporda, 2007 bütçesini 204 milyar 988 milyon YTL olarak öngören hükümetin, seçim yılı olmasının etkisiyle şimdiden faiz dışı harcamalarda makası açtığı, yılın ilk 5 ayında faiz hariç bütçe giderleri 59 milyar 828 milyon YTL'yi bulan hükümetin, başlangıç ödeneği 165 milyon YTL olan ''sağlık giderleri'' kaleminde, 2 milyar 794 YTL harcama yaptığı bildirildi.
      Bütçe planlanırken 800 bin YTL ödenek ayrılan daha sonra da sapma büyük olduğu için Maliye tarafından ödeneği tablolarda sıfırlanan ''Yeşil kart sağlık hizmetleri'' kalemine 1 milyar 729 milyon 965 bin YTL harcandığı, belediyelere akan parada da büyük artış olduğu, bütçede 56 milyon 850 bin YTL kaynak ayrılan ''Belediyelere Yardım (Denkleştirme Ödeneği)'' kalemine sadece ilk 5 ayda aktarılan paranın bütçeyi aştığı ve 57 milyon 68 bin YTL aktarıldığı vurgulandı.
      Raporda, ''Hane halkına Yapılan Transferler'' kalemine bütün yıl için ayrılan kaynak toplam 929,5 milyon YTL iken ilk 5 aylık sonuçlara göre, 425,6 milyon YTL kullanıldığı, aynı şekilde tarımsal amaçlı ödemelerin neredeyse bütün kalemlerinde yıllık bütçe hedefinin 5 ayda doldurulduğuna dikkat çekildi. Raporda, bütçede deliğin şimdiden 15 milyar YTL'ye çıktığına işaret edildi.
     
     ''SEÇİM, BAZI KESİMLERE PARA HEYECANI GETİRMİŞTİR''
      TÜRMOB Genel Başkan Yardımcısı ve İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan da raporla ilgili değerlendirmesinde, özellikle 2007 yılının Ocak ve Şubat aylarında bütçe harcamalarıyla bütçe gelirleri arasında önemli bir fark olduğunun görüldüğünü belirtti.
      2007 Mart ayında bütçe gelirleri harcamalara göre daha yüksek gerçekleşmişse de, Nisan ayında tekrar harcamaların gelirlerden daha fazla olduğuna dikkat çeken Arıkan, istikrarsız harcama ve gelir göstergeleri nedeniyle 2007 yılı sonu itibariyle öngörülenden çok daha yüksek bütçe açığının verilmesine neden olabileceğini, bu durumun seçim ekonomisinin bütçe göstergelerine yansıması olduğunu vurguladı.
      Arıkan, ''Kimi çevrelerce yeterince heyecan yaratmadığı dile getirilen seçim, hükümetin harcamalarıyla bazı kesimlere para heyecanı getirmiştir. Bütçe planlanırken karşılığı olmayan bu harcamalar halktan toplanan vergi kaynağıdır'' dedi.

Milliyet



Bu haber 314 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,755 µs