En Sıcak Konular

Kutan'dan Hükümete: Dik dur arkandayız

17 Temmuz 2007 12:42 tsi
Kutan'dan Hükümete: Dik dur arkandayız 

Türkiye ile İran arasındaki doğalgaz anlaşmasına ABD'nin tepki koymasının kendilerini şaşırtmadığını belirterek SP Genel Başkanı Kutan, "Hükümete dik dur geri adım atma" çağrısı yaptı ve bunu yaparsa arkalarında olduğunu söyledi.

Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan’ın Türkiye ile İran arasında yapılan Doğalgaz anlaşması ile ilgili görüşlerini açıklayan bir basın açıklaması yaparak, "ABD’nin ortaya koyduğu tavrı yadırgamadık" dedi.

Kutan, "Ne diyor ABD, “BM’nin nükleer santral konusunda İran hakkında vermiş olduğu bir karar var” Yani ABD bir nevi bu anlaşmayı engellemek için kendine göre bazı gerekçeler öne sürmekte. Bizim İran’la bir anlaşma yapmamız, BM’nin en son verdiği karara aykırı olan bir yanı yoktur. Kaldı ki Türkiye’nin Milli menfaatleri de bu anlaşmayı gerekli kılmaktadır. Ayrıca, Avrupa’nın Türkiye üzerinden gelecek doğalgaz boru hattına da ihtiyacı vardır" dedi. 

"Türkmenistanlı kardeşlerimizin eskiden beri “gelin benim doğalgazımı alın. Fevkalade ucuz ve uygun şartlarda” demişlerdir." diyen Kutan sözlerini şöyle sürdürdü: "Dolayısıyla hem Türkmenistan, hem de İran gazı Türkiye’ye gelecek, buradan da Avrupa’ya gidecek. Yine hatırlayacaksınız, bundan epey bir süre evvel Rusya bir anlaşma yapmıştı. Neydi o anlaşma; Rus doğalgazını Türkiye üzerinden geçirerek değil, Bulgaristan ve diğer Balkan ülkeleri üzerinden geçirerek, Avrupa’ya ulaştırmak. Önceleri hazırlanan projeye göre, Rus doğalgazı Türkiye üzerinden geçerek, Avrupa ülkelerine gitmesiydi. Ancak daha sonra Rusya kendi menfaatleri gereği, bu projeyi uygulamadı ve Türkiye’yi bypass etti. Bu karşı Türkiye gayet tabi kendi Milli menfaatlerinin gereği olarak, Türkmenistan-İran doğalgaz ön anlaşmasını yapmıştır"

KUTAN'IN HÜKÜMETTEN TALEBİ

Kutan, "Saadet Partisi olarak Hükümetten talebimiz şudur; "Her şeyden önemli olan, Türkiye’nin milli menfaatidir. Türkiye’nin çevresinde gerek doğalgaz gerek petrol bakımından zengin olan kardeş ülkeler vardır. Onların elinde olan ‘hidrokarbon potansiyeli’nin tüketim merkezlerine ulaştırılmasında bir tek alternatif vardır, o da Türkiye’dir. Türkiye bir geçiş ülkesi konumundadır. Tabi olarak bu durum, ekonomik olarak ülkemize büyük faydalar sağlayacaktır. Bunun yanı sıra da, Türkiye enerji ihtiyacını, güvenilir bir şekilde temin etmiş olacaktır. Onun için, ABD’nin “bu anlaşmayı istemiyoruz” demesine hükümetin, “İSTEMİYORSANIZ İSTEMEYİN” deyip, çok net bir tavır koyması gerekmektedir" dedi.

"Bu meselenin bize göre müzakere edilecek bir yanı da yoktur. ABD kendi menfaati olduğu zaman, en aykırı gördüğü ülkelerle rahatlıkla oturup müzakere ediyor. Niye, çünkü ABD’nin menfaati bunu gerektiriyor" diyen Kutan, "Türkiye’nin menfaati budur ve böyle bir adım atmamız halinde ABD’nin yapabileceği hiçbir şey yoktur. ABD Türkiye’ye bağlı ve muhtaçtır ve şu anda Irak’ta zaten tam bir bataklığa gömülmüş durumdadır. Eğer ABD, Türkiye ile ilişkilerini bozmaya kalksa, bundan zarar gören ABD olacaktır. Dolayısıyla hükümete diyoruz ki, bu mesele de dik durun, en ufuk bir tavizde vermeyin. Bu konuda atacağınız adımlar için, SP olarak biz sizin arkanızdayız" dedi. 

haber7


 



Bu haber 254 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,663 µs