En Sıcak Konular

Aile baskısı dudak yedirtiyor

17 Temmuz 2007 12:06 tsi
Uzmanlara göre aile baskısı ve olumsuz eleştiriler çocuklara suçluluk duygusu hissettirerek dudaklarını yemesine sebep oluyor. Çocuk ve ergenlerde daha sık görülen bu alışkanlık önü alınmazsa cilt kanserine yolaçabiliyor.

Psikolog Elif Kutlu Merzeci, baskıcı aile yapısının bireylerin kendilerine zarar verecek davranışlara sürüklediğini belirtti. Bireylerin olumsuz yönde aldığı eleştirilerin duygusal etkisinden kurtulmak için kendine zarar verebildiğini ifade eden Merzeci, dudak yeme alışkanlığının da buna bağlı bir davranış olduğunu söyledi.

Dudak yeme alışkanlığı için "İç ve dış etkenlerle davranışların tekrarlanması, hep aynı biçimde gerçekleşmesi sonucu beliren, şartlanmış ve zamanla otomatikleşen davranıştır" diyen Merzeci, bu tür alışkanlıkların bazı travmalar sonucu da ortaya çıkabildiğini söyledi. Dudaklarını yiyen bireylerin suçluluk duygusunu azaltmak için kendine zarar verdiğini söyleyen Merzeci, bunun tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğunu söyledi. Dudak yeme alışkanlığının çocuk ve ergenlerde daha sık görüldüğüne vurgu yapan Merzeci, bu konuda yeterli araştırmanın yapılmadığını belirtiyor.

NEDENLERİ İYİ SAPTANMALI

Tedavi sürecinde öncelikle bu davranışın nedeninin öğrenilmesi gerektiğini hatırlatan Merzeci, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu kendine verdiği zararın altında yatan nedene ulaşmak tabii ki tedavinin amaçlarından biridir. Ancak bu olumsuz davranışa direkt yönelik düzenlenecek olan bilişsel davranışçı terapi ile çok daha hızlı ve etkin sonuçlar alınmaktadır. Bilişsel davranışçı terapi de öncelikle kişinin bu olumsuz davranışı en çok ne zamanlarda gösterdiği sorularak belirlenir. O sırada aklından neler geçtiği ve buna bağlı olarak neler hissettiği üzerinde durulur. O anda sıklıkla olumsuz düşünceler içinde olduğunu belirten bireyin; düşünce duygu ve davranış arasındaki birbirine etki eden bağı görmesi sağlanır." Özellikle çocuklarda haftalık çizelgeler hazırlanıp ceza ve ödül uygulanarak davranışın azalmasının sağlanabileceğini anlatan Merzeci, dudak yeme alışkanlığının başka rahatsızlıklara yol açabileceğini belirtti. Anne baba geçimsizliğinin de dudak yeme alışkanlığına neden olabileceğini hatırlatan Merzeci, anne babanın aşırı kaygılı olmasının da etkili olacağını belirtiyor.

CİLT KANSERİ RİSKİ

Yapılan araştırmalara göre dudak yeme alışkanlığının cilt kanserine yol açabileceği belirtiliyor. Dudak yeme alışkanlığının küçük yaşlarda belli nedenlerle ortaya çıktığını vurgulayan uzmanlar, tedavisi yapılmazsa dudak yeme alışkanlığının kansere yol açabileceğini belirtiyor. Anne baba geçimsizliği ve kayıgısı da dudak yeme alışkanlığını etkileyen faktörler arasında yeralıyor.

bugün


 



Bu haber 368 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,652 µs