En Sıcak Konular

Anayasa Mahkemesi’nde garip dava!

17 Temmuz 2007 11:53 tsi
Anayasa Mahkemesi’nde garip dava! Anayasa Mahkemesi AKP’nin ahını mı aldı nedir, Cumhurbaşkanlığı sürecinde yaşananların bir benzerini şimdi kendi yaşıyor. Kendi üyelerinin açtığı dava ile kendisiyle ilgili bir konuya bakacak olan yüksek mahkeme, kendi kanununun, ‘Anayasa̵

Ne kadar garip ne kadar komik bulursunuz, artık orası size ait. Ama Anayasa Mahkemesi’nde şu an yaşanan “değişik” durum, biraz Cumhurbaşkanlığı seçimi döneminde, AKP’nin başına gelene benziyor!

Anayasa Mahkemesi yedek üyesi olan iki hakim, Başkanlık seçimlerinde yedek üyelerin de oy kullanması gerektiğini söyleyerek, yakın zamanda emekli olan Tülay Tuğcu’ya başvurdular.

Özü bu. Başkan Tuğcu da, yedek üyeler Cafer Şat ve Fettah Oto’nun başvurusunu, Anayasa Mahkemesi’nin Kuruluş Kanunu’nda bulunan, Başkan’ın asil üyelerin oylarıyla yapılacağı maddesini göstererek reddetti.

Ancak yedek üyeler, Anayasa’da yedek üyelerin oy kullanamayacağına ilişkin bir hüküm olmadığını, dolayısıyla Kuruluş Kanunu’nun şu anki bakışının Anayasa’ya aykırı olduğunu ileri sürerer idare mahkemesine başvurdu.

Yani üyesi oldukları Anayasa Mahkemesi’ne dava açtılar. Davaya bakan 16. İdare Mahkemesi de, tarihte bir ilk olarak Anayasa Mahkemesi’ne başvuru kararı aldı.

Böylece bugün bazı gazetelere de yansıdığı üzere, Anayasa Mahkemesi tarihinde ilk kez hem davalı, hem davacı hem de yargıç pozisyonuna geldi. Mahkeme ilerleyen günlerde davaya bakacak.

Garip benzerlik!

Bu işin bir boyutu. İşin şaşırtıcı yönü, Mahkeme’nin yaşadığı bu durumun, Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde AKP’nin yaşadıklarıyla benzer oluşu. Anımsanacağı gibi o dönemde Sabih Kanadoğlu “367 tezini” ortaya atmış, önce pek az “olabilirlik” ihtimali verilmiş, sonra “daha önce-tıpkı Anayasa Mahkemesi başkanı seçimlerine yapılan itiraz gibi-bu yönde hiçbir uygulama olmadığı ve örneği bulunmadığı halde”, bu teori Anayasa Mahkemesi kararı ile geçerlilik kazanarak Cumhurbaşkanı seçimi için 367 oy gereği karara bağlamıştı.

Anayasa Mahkemesi’nin yaşadığı bu tecrübeyle, TBMM’de yaşanan arasındaki benzerlikler; Başkan seçilecek olması (o kurumun en yüksek makamı), yeni bir bakışın ortaya çıkması (367- yedek üyelerin oy kullanma ihtimali), Anayasa ve Kuruluş Kanunu metninin farklı okunması ve tabi davaya Anayasa Mahkemesi’nin bakacak olması yönünden benzerlikler taşıyor.




Bu haber 337 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,594 µs