En Sıcak Konular

FT'ye göre Erdoğan neden en şanslı?

17 Temmuz 2007 11:31 tsi
FT'ye göre Erdoğan neden en şanslı?

Financial Times'tan seçimlerle ilgili çarpıcı analiz. Türkiye'de önemli değişimlerin yaşandığını savunan gazete, AK Parti'nin devletle barıştığını, Erdoğan'ın Türk siyasetinin en şanslı lideri olduğunu ve CHP'nin neden kaybettiğini yazdı.

Financial Times, Türkiye seçimleriyle ilgili analizinde "Seçimler, laiklerle İslami kesimler arasındaki gerginliğin sonucu olarak gündeme geldi. Ama şimdi Türkiye, ikisini aynı çatı altında barındıracak yeni bir yol bulabilir" diyor.

Doğu Anadolu'daki bir köyde annesi ve kardeşinin yolundan gitmeyip başörtüsü takmama kararı alan bir gençle, İzmir'de moda tasarımcılığı okuyan ve tahsilini bitirdikten sonra başını örteceğini söyleyen başka bir gencin kişisel tercihlerinden yola çıkan gazete şöyle devam ediyor:

"Türkiye'de kadınların yüzde 60'ı başörtüsü takıyor. Ama bu oran düşme eğiliminde. İki genç kızın kararları, hızla değişen bir toplumda Türklerin modernliğe giden birden fazla yolu keşfediyor olabileceklerini gösteriyor.

"Türkiye, Fransa ve Amerika Birleşik Devletleri gibi devrimci bir cumhuriyet olmasına karşın bu, yukarıdan dayatılan bir devrimdi.

"Her şey bir gecede değişti. Cumhuriyet döneminin başlamasından sonra tek parti döneminde bu devrimci modernlik ivme kazandı. Fakat zamanla etkisini kaybetmeye başladı.

"Bu bir ölçüde - Kemalistler her zaman kabul etmese de - solun kendini yenileyememesinden kaynaklandı. CHP Atatürk'ün partisi. Ama laikliğe katı, demokrasiye sınırlı bir yorum getirmesi ve orduya yakınlığı bir çoğunun hoşuna gitmiyor."

"Kemalistlerin modernleşme konusundaki başarısızlıkları, Türkiye'nin 1950-80 döneminde siyasi, sosyal ve entelektüel açıdan Avrupa'dan uzak kalmasından kaynaklanıyor" diyen gazete bu tecride köylerden kentlere göçün eşlik ettiğini, 50'lerde başlayan ve bugün hala devam eden göçün Türkiye'nin sosyal, siyasi ve kültürel görünümünü derinden etkilediğini belirtiyor.

Çok partili sisteme geçildikten sonra köylerden göç edenlerin de seslerini duyurma fırsatı bulduklarını belirten Financial Times, bu sürecin sonunda her kesimin farklı modernlik anlayışının ortaya çıktığı yorumunu yapıyor.

Gazete, Kayseri örneğini vererek 1980'lerden sonra ortaya çıkan Anadolulu girişimci sınıfının, bugün AKP'ye desteğin temelini oluşturduğunu, partinin de bu sınıf için şimdiye kadar yoksun oldukları siyasi gücü temsil ettiğini savunuyor.

'AKP devletle barışıyor'

Financial Times, AKP'nin bu seçimlerde katı muhafazakâr unsurlarla arasına mesafe koyduğunu belirterek şöyle devam ediyor:

"Uzmanlar AKP'nin devletle barışmaya başladığını, bunun yeni iktidarı döneminde daha yapıcı bir ilişki anlamına geleceğini söylüyor. Yazar Soli Özel'e göre, AKP sistemi yıkmak yerine sisteme sızmaya çalışıyor.

'Erdoğan Türk siyasetinin en şanslı lideri'

Financial Times, analizinde hükümetin ekonomi ve Avrupa Birliği ile ilişkiler gibi alanlardaki "inkâr edilemez başarılarına" rağmen, bunda Erdoğan'ın şansının da büyük payı olduğunu savunuyor:

"Erdoğan, Türk siyasetinin en şanslı lideri. Muhalefetin başarısızlığı AKP'yi olduğundan daha güçlü gösteriyor. Merkez sağdaki rakipleri, parti içi sürtüşmeler yüzünden gözden düşmüş durumdalar. Ama Erdoğan'ın en büyük şansı CHP'nin solda kemikleşmiş olması.

"Pazar günü yüzde 22 oranında oy alması beklenen CHP, kentlerdeki çekirdek kitlesinin dışındakilere hitap edemediği için Erdoğan'ın popülerliğine tehdit oluşturamıyor.

BBC Türkçe
 



Bu haber 252 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,108 µs