En Sıcak Konular

Türkiye Öcalan için Kenya'ya para vermiş!

17 Temmuz 2007 08:09 tsi
Türkiye Öcalan için Kenya'ya para vermiş! Eski MİT yöneticisi Burhan Basgün, Öcalan'ın teslimi karşılığında Kenya'ya para verildiğini ima ediyor. Yunan diplomat Costoulas, "Öcalan yüzünden akıl sağlığımı yitirdim" dedi..

MİT'te şube müdürlüğü, daire başkanlığı, Adana, Konya ve Erzurum Bölge Başkanlığı ile Irak ve Azerbaycan'da yurtdışı temsilciliği gibi önemli görevlerde bulunan Burhan Basgün, Abdullah Öcalan'ın ABD destekli bir operasyonla MİT elemanlarınca Kenya'nın başkenti Nairobi'den alınıp Türkiye'ye getirildiği dönemde yurtdışında görevliydi. ABD'lilerin o dönemde MİT'le kendiliğinden temasa geçtiğini söylüyor Basgün. Ve bugüne kadar gündeme gelmeyen ilginç bir ayrıntıdan söz ediyor: "Benim o dönemde edindiğim izlenime göre MİT'te, 'Lideri bitince ASALA da bitti, Apo'yu alırsak PKK da biter' anlayışı hâkimdi. Ama öyle olmadı. Bu operasyon Amerikalıların organize ettiği bir operasyondu. Fakat Türkiye, bu iş karşılığında Kenya'ya para vermiş olabilir. Para, istihbarattaki temel motiflerden biridir."

BÜYÜKELÇİNİN RAHATSIZLIĞI

Basgün, bu imalı sözlerin dışında başkaca bir açıklama yapmıyor. Türk devletinin, Öcalan'ı veren Kenya'ya para yardımında bulunduğu iddiası bugüne dek sadece Yunan basınında yer almış, hatta 50 milyon dolarlık bir rakam da telaffuz edilmişti. Bu konuyu sormak için Öcalan'ı Nairobi'de evinde saklayan Yunan Büyükelçi George Costoulas'a ulaştık. Costoulas, Öcalan operasyonundan sonra hayatının tehlikeye girdiğini, bu olaydan ötürü akıl sağlığını yitirdiğini ve Kenya ile yapılan görüşmeler hakkında konuşmasının yasaklandığını söyleyerek telefonu kapattı.

MİT PROFESÖRE KİTAP YAZDIRDI

Basgün, bir psikolojik harekât uzmanı. MİT'in psikolojik harekât biriminde 20 yıl çalışmış. Teşkilat'taki toplam görev süresi ise 37 yıl. Basgün'e göre, Türklerde psikolojik propagandayı başlatan II. Abdülhamit idi. Abdülhamit'in bastırdığı "Ermeni Emel ve Hareketi", Cumhuriyet döneminden sonra kaynak haline geldi. Basgün, MİT'in psikolojik harekâtta yetersiz olduğu görüşünde. Basgün'e MİT'in, psikolojik harekât kapsamında ne tür faaliyetler yaptığını soruyoruz. "Örnek vermemem gerekir" diyor önce. "Propagandanın eskisi olmaz. Eğer şu faaliyet yapılmıştır, şu kitap yazdırılmıştır dersem yer yerinden oynar. Sizin de ilginizi çeker eminim. Ama halen canlıdır bunlar, ölü operasyonlar değil." Israrımız üzerine, bir süre düşündükten sonra "Bir profesör var mesela. Ama hâlâ kürsüde, adını söylemek istemiyorum. Onunla bir faaliyetimiz oldu" diyor sadece.

KONSOLOSLUĞU DİNLERKEN

2000'Lİ yılların başında MİT'in Adana Bölge Başkanlığı'nı yapan Burhan Basgün, o dönemde Amerikan Konsolosluğu'nun telefonlarını dinlerken karşılaştıkları bir olayı da şu sözlerle anlatıyor: "Adana'da bir savcı vardı. Bana ikide bir 'Başkanım niye beni takip ediyorsunuz' diyordu. 'Biz sizi takip etmiyoruz, siz ağa takılıyorsunuz' dedim. 'Bugünlerde önemli davetler alıyorsunuz' dedim. Kendisini ABD'ye çağırmışlardı. Neden çağırsınlar, angaje etmek istiyorlar."
sabah



Bu haber 665 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,505 µs