En Sıcak Konular

Gaz-fren tartışmasına Erdoğan'dan nokta

27 Eylül 2012 14:31 tsi
Bakanlar arasındaki 'gaz-fren' tartışmasına Başbakan Erdoğan nokta koydu. Kaptan köşkünde kendisinin bulunduğunu belirten Erdoğan şunları şöyledi.

Bakanlar arasındaki 'gaz-fren' tartışmasına Başbakan Erdoğan nokta koydu. Kaptan köşkünde kendisinin bulunduğunu belirten Erdoğan, "Çağlayan'ın gaza basma konusunda dediği doğru. Faiz hâlâ yüksek" dedi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, medyada AK Parti'nin kurmayları arasında yaratılmaya çalışılan gerilim izlenimine ve bakanlar arasındaki gaz-fren tartışmalarına canlı yayında son noktayı koydu.

Kanal 7'de katıldığı programda Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan arasında geçen şoför diyaloguna atıfta bulunan Erdoğan, "Yeri gelir fren, yeri gelir gaz dengesini kuracaksınız maharet zaten orada" dedi.

FREN RAHATSIZ EDİCİ

AB'deki kriz nedeniyle ihracat azalınca yeni pazarlar oluşturduklarını hatırlatan Başbakan Erdoğan, "Orada Zafer Bey'in (Çağlayan) dediği gibi gaza yüklenmek durumundasınız. Gidip Afrika'dan Latin Amerika'dan kendinize pazar bulacaksınız. Bu pazarı bulduğumuz için ihracatta da hamdolsun artış devam ediyor. AB ülkelerine olan ihracatın payı yüzde 50'nin üzerine çıkmıştı, şimdi yüzde 35'lere indi.

Düşüşü diğer pazarlardan telafi ettik" diye konuştu. Faiz konusunda bakanlar arasındaki diyaloğa değinen Başbakan Erdoğan Merkez Bankası'na da mesaj verdi. Erdoğan, şöyle konuştu: "Faiz konusunda Zafer Bey'in (Çağlayan) yaklaşımıyla arkadaşlarımızın yaklaşımı arasında nüans farkları var.

Ben şu andaki faiz oranını hâlâ yüksek buluyorum. Bunun daha düşmesi lazım. Merkez Bankası tabiî ki bu noktada bağımsız karar verme yetkisine sahip. Fakat bu devamlı korunduğu için o fren rahatsız edici olabilir. Zafer Bey'in (Çağlayan) deyimiyle orada balata aşınıyor. Ali Bey'ler (Babacan) politik faiz üzerinden değil piyasa faizleri üzerinden konuşuyorlar."

FAİZ ENFLASYONU ARTIRIR

Kredi faizleri yüksek oldukça yatırım yapılamayacağını, piyasa faizlerinin yüksek tutulması durumunda da vatandaşın borçlanmadaki sıkıntılarının artacağını anlatan Erdoğan, "Yatırımcı 'Ben bu faizle bu işe giremem, nasıl hareket edeceğim' diyor.

Faiz yüksek oldukça maliyetler de yüksek oluyor. Bütün bunları görmemiz lazım. Faizin oranını iyi bir yerde koruyamazsak, tutamazsak enflasyon sıkıntısını da aşamayız. Benim bu noktada bir tezim var. Faiz ve enflasyon bir sebep netice ilişkisidir. Enflasyon neticedir faiz ise sebeptir.

Faizi ne kadar yüksek tutarsanız enflasyon o kadar yüksek olacaktır, ne kadar düşürürseniz enflasyon o kadar düşecektir. Bunu ters orantılı olarak düşünenler bizi sıkıntıya sokuyor. Bunun geçmişte deneyimi bu ülkede çok oldu. 'Faizi yükseltince enflayon düşecek' dediler olmadı.

Enflasyon faizin çok çok üstüne çıktı. Bu yüzden faizi düşürmek lazım. Bütün kötülüklerin altında da bu yüksek faizi görüyorsunuz" diye konuştu.



Bu haber 737 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,326 µs