En Sıcak Konular

Sahillerden seçime akın var!

16 Temmuz 2007 16:05 tsi
Yazın tatil yerlerine doğru artan talep seçimler nedeniyle değişmiş durumda. Otobüs firmaları ek sefer koydukları halde biletlerin tükendiğini, tatil yerlerdinden çok iç seferlerin arttığını söylüyor. Tespitleri ortak: "Vatandaş bilinçlenmiş."

"Seçimlerin yazın olması sahil bölgelerine seyahatleri azalttı, insanlar oy kullanmak için memleketlerine gidiyor."

Kamil Koç gişe görevlisi Halil Aydın'ın tespiti bu. Sözleri, önümüzdeki hafta sonu yapılacak genel seçim öncesinde gezdiğimiz otobüs bürolarındaki ortak görüşü yansıtıyor.

Otobüs şirketleri yılın bu dönemlerinde tatile gidenler nedeniyle ek seferler koyar, önceden rezerve etmeyenler açıkta kalırken, bu sıralar tersine bir akış söz konusu.

"Vatandaş bilinçli herhalde"

Normalde Mayıs ayından itibaren sahil bölgelerine gidişlerin arttığını belirten Aydın, bu sene sahile gidenlerin önceki yıllara oranla daha az olduğuna dikkat çekiyor, rezervasyon ve bilet satışlarının seçim sonrasına yoğunlaştığını anlatıyor.

"Mesela tatil bölgelerinden ek seferler arttı" diyen Aydın ekliyor: "Vatandaş bilinçli herhalde."

Bu hafta özellikle iç seferlerde artış olduğuna işaret eden Aydın, seçimden önceki Perşembe, Cuma ve Cumartesi günü seferlerin tamamen dolduğunu anlatıyor.

"Ek seferlerimiz de doldu"

Nilüfer Turizm'de de durum farklı değil. Görevli Sema Çelgin bu hafta ek sefer koymalarına karşın onların da dolduğunu söylüyor.

Sahil yörelerine talebin fazla olmadığını Çelgin de anlatıyor, gidenlerin de gidiş-dönüş biletlerini aldığını, o nedenle özellikle okulların kapanmasını takip eden günlerde tatile gidenlerin sayısının çok arttığını kaydediyor.

"Gelenlerin çoğu seçim döneminde memleketinde oy kullanmak isteyenler" diyen Çelgin, seçim bölgesi olan Bursa'ya bu sene gidemeyebileceği için oy kullanmayacak olanlardan.

"İznimizi buna denk getirdik"

Metro Turizm'le Denizli'ye gitmeye hazırlanan Ayşe Türkoğlu, İstanbul'da çalışıyor, seçmen kütüğü Denizli'de. Memleketi Denizli'ye genellikle Ağustos sonu, Eylül başında gittiğini söyleyip, "Bu sefer soy kullanmak için şimdi gitmeyi tercih ediyorum. Bir hafta izin aldım, gitmişken kalacağım."

Türkoğlu, bilet bulmakta zorlanmaktan korktuğu için önceden rezervasyon yaptıranlardan.

Rezervasyon yaptırmayan Aykut Gün, çeşitli firmaları gezmiş, iki gün sonrasına Ankara bileti bulamamış. "Bayram tatili gibi, arasan da bulamıyorsun" diyen Gün, son çare olarak Esenler'e giderek başka şehirlere giderken Ankara'ya uğrayan otobüs firmalarına bakmayı düşünüyor.

Gün'ün derdi seçimler değil. O yaz okuluna yetişme telaşında. Seçimler onun için ikinci gündem: "Bilet bulamazsam oyumu kullanıp gideceğim."

Katılım oranı artacak mı?

Bu yıl Kasım'da yapılması gereken milletvekili seçimi, Meclisin cumhurbaşkanını seçememesi nedeniyle hükümetin kararıyla erkene alınmıştı.

Seçim tarihi, Yüksek Seçim Kurulunun "en erken yetiştirebileceği" tarih olan 22 Temmuz'a alınmıştı. Bunun üzerine seçimlerin yaz aylarına gelmesi nedeniyle tatile gideceklerin oy kullanmayacağı ve katılımın düşeceği eleştirileri gelmişti.

2002 genel seçimlerinde katılım oranı yüzde 79'du.

Bianet

 



Bu haber 336 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,480 µs