En Sıcak Konular

Güllerin efendisi kurtuluyor

16 Temmuz 2007 15:35 tsi
''Güllerin Efendisi'' olarak da adlandırılan ve Türkiye'de sadece Şanlıurfa'nın Halfeti İlçesi'nde bulunan siyah gül, türünün yok olmaması için serada yetiştirilecek.

 
Bölgeye nereden ve ne zaman geldiği bilinmeyen endemik bitki türlerinden siyah gül, birkaç yıl öncesine kadar ilçe merkezindeki birçok ailenin bahçesini süslüyordu.

Ancak Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında inşa edilen Birecik Barajı'nın yapımı sırasında ilçe merkezinin büyük bir kısmı sular altında kalınca, buradaki vatandaşların çoğu, ''Yeni Halfeti''de inşa edilen konutlara taşındı.

Fırat Nehri kenarındaki eski yerleşim biriminin kendine has ikliminde (Mikroklimal iklim) önce koyu kırmızı çiçek açarak, siyah renge bürünen güller, 10 kilometre uzaklıktaki yeni yerleşim biriminde aynı şekilde yeterince yetiştirilmedi.

Bu durumu dikkate alan İlçe Kaymakamlığı, bu endemik bitkinin yok olmaması için harekete geçti. Kaymakamlık, Mart ayında, eski yerleşim birimi yakınındaki bir seranın 125 metrekarelik bölümünde siyah gül yetiştirmeye başladı.

Halfeti Kaymakamı Yavuz Selim Süzer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de sadece Halfeti'de yetişen ve bu durumuyla ilçenin simgesi olan siyah gülün son zamanlarda iyice azaldığını tespit ettiklerini söyledi.

Endemik bitkinin yok olmasını önlemek için bunu serada yetiştirmeye karar verdiklerini ifade eden Süzer, bahçesinde bu güllerden bulunan vatandaşlardan temin ettikleri fidelerle İlçe Tarım Müdürlüğüne ait seranın bir bölümünde siyah gül yetiştirmeye başladıklarını bildirdi.

-İLÇE EKONOMİSİNE KATKI DA SUNACAK-

Amaçlarının bu önemli bitkinin yok olmasını önlemek olduğunu ifade eden Halfeti Kaymakamı Süzer, ayrıca seralarda yetiştirdikleri gülleri bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlere pazarlayarak, ilçe ekonomisine de katkı sağlamayı planladıklarını kaydetti.

İlçenin simgesi siyah gülü dünyaya daha iyi tanıtmak için çeşitli çalışmalar yaptıklarını belirten Yavuz Selim Süzer, bu kapsamda halk eğitim bünyesinde açtıkları el işi kurslarında üretilen turistik ürünlere de bu gülü işlemeye çalıştıklarını söyledi. Kaymakam Süzer, serada gül yetiştirme projesini daha da geliştirmeyi planladıklarını bildirdi.

Diğer gül çeşitlerinden daha bodur yetişen ve yarı katmerli, kokulu olan siyah gül, ilk ve sonbaharda çiçek açıyor. Önce koyu kırmızı çiçek açan daha sonra siyah renge dönen, 1-1,5 metre yükseklikte bir çalı olan bu türün çiçekleri, 6-7 santimetre çapında oluyor.

zaman



Bu haber 1,268 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,859 µs