En Sıcak Konular

Times'ın seçim tahmini

16 Temmuz 2007 15:34 tsi
Times'ın seçim tahmini İngiltere'nin en prestijli gazetesi Times bugünkü başyazısında, seçimlerin Türkiye'nin hem kimliği hem de Batı ve İslam dünyasıyla ilişkileri açısından belirleyici olacağını yazıyor. Times'ın seçim tahminine gelince...

Seçimler öncesinde, bir kargaşa havası hakim. Bu kargaşa henüz krize dönüşmüş değil. Ordunun Nisan sonundaki bildirisine karşın tanklar sokağa çıkmadı. Aynı şekilde şeriat düzenine geçilmesi için kitlesel gösteriler de yapılmıyor.

'Koyu Müslümanlar dahil, Türklerin büyük bir çoğunluğu dinin ayrı bir alanı olduğuna inanıyor. İslamcı eğilimlerine rağmen AKP de bu görüşü paylaşıyor. Bu nedenle seçimlerin Atatürk devrimlerinin savunucusu güçlü Türk ordusuyla, din ve siyaset ayrılığına son vermeyi amaçlayan İslamcılar arasında bir mücadele olacağını söylemek yanıltıcı olur.

Kampanyanın en önemli, ancak en az öne çıkan teması bu seçimlerin, Türkiye'nin kimliğini etkileyecek olmasıdır. Seçimler, Türkiye'nin Batı ve İslam dünyasıyla ilişkilerini tanımlayacak.
     
'Batı sonuçların bilincinde olmalı'
Times başyazısında, AKP'nin iktidara geldikten sonra batılı müttefiklerini, İslami eğilimlerinin bir tehdit oluşturmadığına ikna etmek için çok çaba harcadığına dikkat çekiyor:

"Erdoğan'ın 2004'te zinayı suç sayma girişimi dışında bu konuda Batı'yı alarma geçirecek fazla bir şey olmadı. Aksine Erdoğan'ın reformları övgü topladı. Ekonomik anlamda Türkiye gelişti, enflasyon hızla düştü, milli gelir iki katından fazla arttı, Türkiye'ye yabancı sermaye akmaya başladı.

Fakat AKP'nin 'gerçek' gündemi konusundaki şüpheler hiçbir zaman kalkmadı. Muhalefetin bölünmüşlüğü ve ABD'nin ihmal ettiği, Avrupa'nın sırt çevirdiği bir Türkiye'nin Batı Asyalılık kaderine boyun eğmekten başka seçeneği olmadığı yolunda giderek yaygınlaşan kanaat, AKP'ye bu seçimleri de kazandıracak. Fakat hala Türkiye'nin en güvenilen kurumu olan orduya duyulan saygı, AKP'yi parlamentoda üçte iki çoğunluktan mahrum bırakabilir.

Sonuç ne olursa olsun Erdoğan cumhurbaşkanlığı konusunda uzlaşma aramalı. Avrupalılar da, Türkiye'nin ihanete uğramışlık hissinin olası sonuçlarının bilincinde olmalı.

BBC TÜRKÇE

 



Bu haber 317 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,149 µs