En Sıcak Konular

Zeyno Baran'a sordular: Ajan mısın?

16 Temmuz 2007 14:47 tsi
Zeyno Baran'a sordular: Ajan mısın? ABD’li düşünce kuruluşu Hudson Enstitüsü uzmanı Zeyno Baran, ABD’nin PKK silahlarıyla ilgili yeterince sert olmadığını söyledi. Baran, 'darbe' konusuna açıklık getirdi:

Baran, PKK itirafçılarının ABD askeri araçlarıyla PKK kamplarına silah götürüldüğü yönündeki iddiaları için de “Bu doğru ise hakikaken çok ciddi bir problem ve hiçbir şekilde affedilemez bir problem” ifadesini kullandı.

Baran, hiçbir askerin kendisine “darbe yapacağız” demediğini vurgularken, bu yöndeki soruya “Hayır. Kesinlikle demedi. Hiçbir askerin ağzından ‘biz Türkiye’de darbe yapacağız veya darbe yapmak istiyoruz’ çıkmadı" karşılığını verdi.

Zeyno Baran, NTV’nin yayınladığı Siyaset Hakkında Her Şey programına ABD’den katıldı. “Ajan mısınız” sorusuna gülerek “Bildiğim kadarıyla ben bağımsızım, bu gibi şeyler söylenecek. Yaptığım çalışmalar ortada. Ne diyebilirim, tabii ki ajan değilim” yanıtını veren Baran, Hudson toplantısında Türkiye ile ilgili korkunç senaryonun görüşülmediğini söyledi.

ABD’nin PKK konusunda yapması beklenen birçok şey olduğunu ifade eden Baran, Bush Yönetimi yetkililerinin Türkiye’nin PKK ile ilgili sıkıntılarına yeterli ve doğru bir biçimde cevap vermediklerini itiraf ettiklerini de söyledi.

Zeyno Baran, ABD askerlerinin Kuzey Irak’a çekilmesi halinde bunun bağımsız Kürt devletinin kurulmasını engelleyeceğini ve Türkiye’nin rahatlatılacağı görüşlerine katılmadığını belirterek bu görüşlerin “gerçekçi” olmadığını öne sürdü.

ABD’nin ne yapacağını bilmediğini, henüz bir karar vermediğini belirterek “Buradaki tabii ki Türkiye’den kişilerin ne söyleyeceği çok önemli, sivil olsun, askeri olsun, sosyal olsun” diyen Baran, Amerikalıların kendi kendileri bir karar verirken Türkiye’den fikir almamalarının sakıncalarına dikkat çekti.

Barzani yönetiminin PKK’ya silah desteğine ilişkin bir soru üzerine de Baran, Türk yetkililerinin bunu aylarca söylediklerine dikkat çekerek Amerika’nın bu konuda “yeteri kadar sert ve etkileyici bir politika izlemediğini belirterek “Barzani’nin PKK’ya lojistik ve değişik destek verdiği söylendiğini ancak Amerikalılar ya buna inanmıyorlar ? çünkü istihbarat farklı bir biçimde yorumlanabiliyor yada da kontrol edemiyorlar” dedi.

İTİRAFÇILARIN İDDİASI DOĞRU İSE AFFEDİLEMEZ

PKK itirafçılarının “Amerikan araçları PKK’ya silah götürdü” iddialarının ABD tarafından reddedildiğini kaydeden Baran, “Bu doğru ise hakikaken çok ciddi bir problem ve hiçbir şekilde affedilemez bir problem” ifadesini kullandı.

ASKERLERİN AÇIKLAMALARI CİDDİYE ALMAK LAZIM

Zeyno Baran, geçen yıl Türkiye’nin 2007 yılında darbe olasılığının “50-50” olduğunu yazdığının anımsatılarak 27 Nisan bildirisinin “modern müdahale” olup olmadığı sorulması üzerine kendisinin herkes ile konuştuğunu belirtti. Baran “Askerin de söylediği açıklamalar var, Cumhurbaşkanı Sezer olsun, Büyükanıt Paşa olsun, ve bu açıklamaları da ciddiye almak gerektiğini düşünüyorum” dedi.

BENİ YALAN MAKİNESİNE BAĞLAYIN

Bu arada Baran, bir askerin kendisine “modern darbe yapacağız” gibi bir ifadede bulunup bulunmadığı sorusuna da “Hayır. Kesinlikle demedi. Hiçbir askerin ağzından ‘biz Türkiye’de darbe yapacağız veya darbe yapmak istiyoruz’ çıkmadı. Gerekirse beni yalan makinesine bağlayın. Bu konuda çok rahatım” karşılığını verdi.

BUSH YÖNETİMİ AKP İLE GAYET İYİ ÇALIŞIYOR

Bush yönetiminin, AKP ile “gayet iyi çalıştığı”nı belirten Baran, “Bundan sonra da AKP iktidarı tekrar tek başına iktidara gelse onunla çok iyi çalışacak. Başka bir hükümet iktidara gelse de onunla çok iyi çalışacak” diye konuştu.

Türkiye’nin ABD’nin çok önemli bir müttefiki olduğunu ifade eden Baran, “Yönetimde kim olursa olsun en iyi şekilde çalışacak, (Türkiye ile) çalışmak için imkanları arayacaktır” ifadesini kullandı.

Haber7



Bu haber 480 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,677 µs