En Sıcak Konular

“Türkiye’deki rejim Kuzey Irak üzerinden dizayn edilecek!”

16 Temmuz 2007 13:19 tsi
“Türkiye’deki rejim Kuzey Irak üzerinden dizayn edilecek!” 22 Temmuz’a bir hafta kala Türkiye seçim sonrasının ikinci ana gündem maddesini tartışmaya başladı: Kuzey Irak ne olacak? Kerkük’te bugün patlayan bomba en az seksen kişinin canına mal olurken Irak’tan çekilecek Amerika’nın Türkiye

Türkiye 22 Temmuz’da, yani altı gün sonra sandık başına gidiyor. Ancak seçimlere bir hafta kala seçim sonrasının iki önemli gündem maddesi, sandık tartışmalarını gölgelemeye başladı bile. Bir süre önce gündemi hallice işgal eden Cumhurbaşkanı kim olacak tartışmasının ardından bu kez yeni gündem maddesi Kuzey Irak…

Kuzey Irak’ın ne olacağı aslında uzun bir süredir tartışılıyor. Türkiye’nin güvenlik konsepti çerçevesinde “terör” bağlamında değerlendirdiği, ancak gittikçe terör konusundan daha geniş bir sorun halini alan Kuzey Irak, ABD’nin Irak’tan çekileceği iddiaları nedeniyle Türkiye’nin gündemine bir kez daha girdi. Aynı zamanda PKK’nın artan saldırıları da terör örgütünün Türkiye’yi Kuzey Irak’a çekerek sorunu bölgesel bir sorun haline getirme uğraşı olarak yorumlanıyor.

Tüm bunlar olurken Yasemin Çongar’ın geçtiğimiz gün köşesinde dile getirdikleri Türkiye’nin Kuzey Irak sorununun nasıl bir şekle bürüneceğinin küçük bir işareti. Çongar yazısında ABD’nin Irak’tan çekilmeyi planladığını ve Türkiye ile 1 Mart öncesinden daha sıkı bir pazarlık için masaya oturacağını yazdı. Bu nokta önemli… Çünkü ABD’nin Türkiye’den sadece tahliye işlemleri için yardım istemeyeceği, ayrıca Kuzey Irak ile ilgili kimi taleplerde de bulunabileceğini belirtti.

Çongar: Sıkı pazarlık yapılacak

Çongar’ın söyledikleri aslında sürpriz sayılmaz. Zira Amerikan birlikleri Irak’taki zor durumla karşılaştıklarından beri Amerika’nın geri çekileceği ön görülüyordu. Amerika geri çekildiğinde Kuzey Irak konusunun ne olacağı ise soru işaretiydi. Ancak şimdi netleşmeye başlıyor gibi…

Bu sadece Amerikalıların tavırlarından değil, Kuzey Irak yönetiminin açıklamalarından da anlaşılıyor. Barzani hala sert ifadeler kullansa da dün Süleymaniye’de gerçekleştirdikleri toplantıda “Türkiye ile siyasi çözüm isteği”ni tekrar dile getirdi. Amca Barzani’nin açıkça söyleyemediğini ise yeğen Barzani dile getiriyor. Başbakan Neçirvan Barzani Türkiye ile yakın ilişki kurmak istediklerini sık sık dile getiriyor. Yeğen Barzani’nin açıkça söyleyemediği ancak gizliden gizliye dile getirdiği ileri sürülen bir talebi var ki o Türkiye’de önemli bir tartışma başlatabilir. Bu talebin Türkiye’ye “çok yakınlaşmak” şeklinde formüle edilebileceği söyleniyor.

Kuzey Irak’ın ne olacağı şeklindeki sorunun yanıtını uzmanlar da arıyor. Konuk olduğu bir televizyon programında Prof. Dr. Hasan Köni Türkiye’nin elinin artık çok güçlendiğini, ancak Türkiye’nin iç tartışmalar nedeniyle Kuzey Irak ile ilgili doğru bir karar alamadığını, biraz daha beklenmesinin önemli olacağını belirtiyor. Benzer bir yaklaşım dile getiren Mahir Kaynak geçtiğimiz gün kaleme aldığı yazısında Türkiye’deki seçimlerden kısa bir süre sonra Kuzey Irak’taki fiili durumun hukuki hüviyete bürüneceğini, ancak bunun Türkiye’ye “eklemlenen” bir yapıda olacağını ileri sürüyor.

Karagül: Türkiye’de rejim Kuzey Irak üzerinden dizayn edilecek!

Kuzey Irak ile ilgili bu gelişmeler olurken görüşüne başvurduğumuz gazeteci İbrahim Karagül Amerika’nın yakın vadede çekilmesinin söz konusu olmadığına inandığını belirtiyor. Çekilecekse Türkiye ile ciddi bir pazarlığa oturacağına kendisinin de inandığını belirten Karagül “anlaşabilirler mi bundan emin değilim” diyor. Amerika’nın çekilip çekilmemesi ile ilgili durum için “farazi konuşuyoruz, henüz her şey belli değil” diyen Karagül’e göre öncelikle ABD’nin çekilmek için Türkiye’ye ne kadar ihtiyacı olduğunu tespit etmek gerekiyor. Mahir Kaynak’ın “Seçimlerden sonra Türkiye’de İslamcılık yerini Müslümanlığa bırakacak, Kuzey Irak’taki fiili durum hukuki yapıya bürünecek, Cumhuriyetin kurucu ideolojisi yerini bir başka ideolojiye bırakacak, Türk siyasal yapısı yeniden şekillenecek” şeklindeki iddialarını sorduğumuz Karagül’ün yanıtı şöyle:

Bunlar kolay olacak şeyler değil. Uzun süreçler. O günden itibaren bakacağız. Elbette Türkiye Kuzey Irak ile ilgili durumda kimi kabullenmeler için “zorunda” bırakılabilir. Türkiye Kuzey Irak ile ilgili bedel ödeyebilir. Bu sürece meyledeceğine dair işaretler var. Elbette Türkiye’nin Kuzey Irak ile ilgili kabulünü değiştirmesi bir iç çatışma zemini yaratacak. Düşünce anlamında. Bu tartışmalar Türkiye’nin içinde sıkıntılar olabilir. Peki bu durum nasıl aşılabilir? Türk siyasi yapısı dizayn edilmek istenecek. Amerikalılar Kuzey Irak üzerinden Türkiye’de rejimi tekrar dizayn etmek istiyor. Bu ne kadar başarılı olur bilemiyoruz. Ancak istenen özellikle Kemalizm’in bağımsızlık yanlısı, üniter yapıyı vurgulayan ve ulusalcı yapısının biraz esnetilmesi… Bu yapı büyük oranda esnekliğe uğrayabilir.

Yahya Bostan
www.iyibilgi.com



Bu haber 1,275 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,637 µs