En Sıcak Konular

5 uzmandan provakasyon uyarısı!

16 Temmuz 2007 11:02 tsi
5 uzmandan provakasyon uyarısı! Seçimin son haftasına girerken bulunan bir bomba ve çalınan patlayıcılar büyük endişe doğurdu. Terör uzmanları son hafta provakatif saldırılar olmasından korkuyor. Türköne, Orakoğlu, Laçiner, Kaynak ve Özcan'ın uzman yaklaşımı...

Türköne: Benim beklentim, büyük bir provokasyonun olacağı yönünde

Orakoğlu: Bu günden sonra dikkat edilmeli. Bu tarihler kritik görünüyor

Laçiner: Endişem var ama asıl provokasyon seçimden hemen sonra olabilir

Kaynak: PKK eylemleri 22 Temmuz’dan hemen sonra bıçak gibi kesilebilir

Özcan: Seçim sürecinde provokatif eylemlerin artacağı iddiasına katılmıyorum


Türkiye, 22 Temmuz’da yapılacak milletvekili genel seçimleri için son haftaya girerken uzmanlar, provokasyon uyarısında bulundu. Liderlerin miting meydanlarında karşılıklı atışmaları siyasi tansiyonu iyice yükseltirken, seçim sonuçlarını etkilemeye yönelik provokatif eylemlerin yapılabileceği belirtiliyor.

Uzmanlar son dönemde yaşanan olaylara ve son olarak İzmir’de bulunan patlayıcıya dikkat çekerek, son yıllarda pıtrak gibi çoğalan çetelerin seçim öncesi ve sonrası ses getirecek eylemlere girişebileceğini kaydediyor.

SEÇİMDEN SONRA...

Eski istihbaratçı Bülent Orakoğlu, 22 Temmuz’a kadar olan sürenin kritik günler olduğunu belirterek, AK Parti hükümetinin açık hedef olduğunu söyledi. Seçim gününe kadar provokasyonlar beklediğini ifade eden stratejist Sedat Laçiner ‘Asıl provokasyonları, eğer seçimden net bir siyasi tablo çıkmaması durumunda bekliyorum. Zira, kaos isteyenlerin seçimin hemen ertesinde provokasyona ihtiyacı olacak’ dedi.

KAYNAK İDDİALI

MİT kökenli terör uzmanı Mahir Kaynak da 22 Temmuz sürecinin son haftasında provokatif eylemler beklediğini belirterek ‘Provokasyonlar tek kaynaktan yapılıyor. PKK’nın Güneydoğu ve Doğu’daki terör eylemlerinin, 22 Temmuz sonrasında biteceğine, hatta birden kesileceğine inanıyorum’ dedi.

Siyaset bilimci Mümtaz’er Türköne ise ‘Provokasyon, PKK’dan değil, her yerde pıtrak gibi ortaya çıkan çetelerden gelecektir’ uyarısı yaptı. ASAM Başkanı Dr. Nihat Ali Özcan ise provokasyon beklemediğini ifade etti.

Büyük provokasyon seçim sonrası olabilir

USAK Başkanı Doç. Dr. Sedat Laçiner Türkiye’de kritik dönemeçler öncesinde hep bombalı saldırı, önemli kişilere suikast gibi provokatif eylemlerin yaşandığına dikkat çekerek, ‘22 Temmuz seçimlerine doğru gelinen son virajda, seçim sonuçlarını değiştirmeye, seçmeni etkilemeye yönelik eylemler bekliyorum. Son haftada provokasyonlar olacağından endişeliyim. Asıl provokasyonları, eğer seçimden net bir siyasi tablo çıkmaması durumunda bekliyorum. Zira, kaos isteyenlerin seçimin hemen ertesinde provokasyona ihtiyacı olacak’ dedi.

Türkiye’de kaos ortamı oluşturmak, kurumları birbirine düşürmek isteyen çevrelerin, profesyonelce hazırlanmış eylemlerle başarıya ulaştığına dikkat çeken Laçiner ‘Bu anlamda Danıştay saldırısı çok önemli bir eylemdi’ dedi. Ulus’taki canlı bomba ve İzmir’de bulunan bomba düzeneğinin PKK işi olduğunu söylemenin zor olduğunu ifade eden Laçiner ‘Ben, her iki bomba eyleminin de PKK’nın boyunu aştığını düşünüyorum. PKK 2-3 gruba bölünmüş durumda. Bu gruplardan her biri farklı çıkar grupları tarafından kullanılıyor, yönlendiriliyor olabilir’ ifadelerini kullandı.

Asıl hedefleri hükümet; son haftaya çok dikkat

EMNİYET Genel Müdürlüğü eski İstihbarat Daire Başkanı Bülent Orakoğlu, ‘Cumhurbaşkanlığı seçiminden beri seçim süreci çeşitli yollarla hep provoke ediliyor’ dedi. AK Parti hükümetinin hedef tahtasında olduğunu söyleyen Orakoğlu, 12 Temmuz günü İzmir’de bir hurdacının tesadüfen bulduğu 30 kiloluk bombanın, seçimlerin manüple edileceğine yönelik en önemli delillerden biri olduğuna dikkat çekti.

PKK İŞİ Mİ NET DEĞİL

AK Parti iktidarının açık hedef durumunda olduğunu ifade eden Orakoğlu ‘15 Temmuz sonrasına dikkat edilmesi uyarısında bulunuyorum. Bu tarihler kritik görünüyor. Hatta provokasyonlar, eylemler, seçimlerden sonra da devam edebilir’ diye konuştu.

Ankara Ulus’taki canlı bomba eyleminin PKK’nın eylemi olduğunun da henüz ispatlanmadığının altını çizen Orakoğlu ‘Kaldı ki terör örgütleri ile kaos isteyenler, bazen aynı noktada buluşabiliyorlar’ dedi. ABD’deki Hudson Enstitüsü’nde tartışılan ‘Dehşet Senaryosu’nun yabana atılmaması gerektiği uyarısında bulunan istihbaratçı Orakoğlu, ‘Hudson Senaryosu’nda yer alan ‘İstanbul’da PKK’nın 50 kişinin öleceği bombalı eylem yapması’ gibi konular, dikkate alınmalıdır. Bunlar bir nevi akıl verme, akıl üretme toplantılarıdır’ diye konuştu.

PKK değil çeteler yapacak

Siyaset bilimci Mümtaz’er Türköne, 22 Temmuz sürecinin son günlerinde ciddi bir provokasyon beklediğini belirterek, ‘Benim beklentim, büyük bir provokasyonun olacağı yönündedir’ dedi. Son haftaya girildiğinde, hemen hemen tüm anketlerin sonuçlarına ve kamuoyu eğilimine göre AK Parti’nin yine tek başına iktidar olacağının görüldüğünü kaydeden Türköne ‘Şimdi bu noktada, bu sonuçtan rahatsız olanların devreye gireceğini tahmin ediyorum’ diye konuştu.

HEDEFLERİ AK PARTİ

PKK’NIN Türkiye’nin bir parçasını bölme amacını taşıyan bir örgüt olarak, seçim sonuçları ile fazlaca ilgili olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Türköne ‘AK Parti’yi iktidardan uzak tutmak isteyen organizasyonun nasıl bir yer olacağını tahmin etmek lazım. Bu durumda provokasyon, PKK’dan değil, her yerde pıtrak gibi ortaya çıkan çetelerden gelecektir. Zira, AK Parti’nin tek başına iktidar olmasını istemeyen, devlet içindeki iktidar düzeninin kendileri lehine oluşmasını isteyen çok derinlerde ve çok da yaygın olan bu çetelerdir’ diye konuştu.

Türköne ‘Medya, bu derin çeteleri, amaçları ve hedefleriyle birlikte önceden deşifre ederse, provokasyon girişimleri başlamadan biter’ dedi.

22 Temmuz’dan sonra terör bıçak gibi kesilecek

MİT kökenli terör uzmanı Mahir Kaynak, 22 Temmuz sürecinin son haftasında provokatif eylemler beklediğini belirterek ‘Bu eylemler, bir kısım seçmenin oyunun rengini değiştirir’ dedi. Yaklaşık 3 aydır Türkiye’nin Kuzey Irak’a askeri müdahalede bulunmasına yönelik provokasyonlar yapıldığını ve bunun sonunda milliyetçi oyların yükseldiğini vurgulayan Kaynak, ‘Provokasyonlar tek kaynaktan yapılıyor. PKK’nın Güneydoğu ve Doğu’daki terör eylemlerinin, 22 Temmuz sonrasında biteceğine, hatta birden kesileceğine inanıyorum’ dedi.

MECLİS’TE PROVOKASYON

PKK eylemlerindeki amacın, kamuoyunu etkileyerek siyasi iktidarı yıpratmak olduğunu ifade eden Mahir Kaynak, ‘22 Temmuz sonrasında kamuoyuna ihtiyaç kalmayacağı için terör bıçak gibi kesilir. Ondan sonra Meclis’te provokasyonlar ve operasyonlar başlar. Cumhurbaşkanı seçimi sürecinde siyasilerin tehdit edilmesi, bir partiden diğerine milletvekili geçişlerinin hızlandırılması gibi eylemler bekliyorum’ diye konuştu.

PKK FAİL DEĞİL ADRES

TERÖR örgütü PKK’nın son dönemdeki olaylarda ‘fail’ değil ‘adres’ olduğu görüşünü dile getiren Kaynak, ‘PKK, bir adrestir. Gerek Ulus’taki canlı bomba, gerekse İzmir’de ele geçirilen bomba düzeneği PKK’nın işi değildir. Eylemi kim yaparsa yapsın, adres olarak PKK’yı gösterir’ dedi.


61 kiloluk sır

Sırrın adı neydi?
- İzmir Bornova’da askeri konvoyların geçeceği güzergaha konulan ve patlamasına dakikalar kala şans eseri bulunan bombaydı.

Nasıl bir bombaydı?
- İçine yerleştirildiği demir kutu ve mutfak tüpü dahil 61 kilo ağırlığında kimyasallardan yapılmış bir patlayıcı.

Uzmanlar nasıl tarif etti?
- Tamamen profesyonel işi ve patladığı zaman Ankara Ulus’taki canlı bombanın 4 katı hasara yol açacak büyüklükte.

Bombayı kim koydu?
- Orası bilinmiyor. Hiçbir örgüt biz koyduk demedi.

Amacı neydi?
- ABD’de Hudson Enstitü’de konuşulan dehşet senaryosundaki 50 kişiyi katledecek saldırıyı gerçekleştirmek.


Seçim öncesi esrarengiz olay

Çanakkale'deki Türkiye Kömür İşletmeleri’ne ait depolardan patlayıcı ateşleyicisi olarak kullanılan bin 877 adet elektrikli fünye çalındı. Alınan bilgiye göre, ÇLİ Müdürlüğü sahası içinde bulunan depolara, çitleri keserek giren ve kimlikleri henüz belirlenemeyen kişi ya da kişiler, depolarda bulunan bin 877 adet elektrikli fünyeyi alarak kaçtı. Çanakkale Valisi Orhan Kırlı, hırsızlık olayıyla ilgili olarak İçişleri ile Enerji ve Tabi Kaynaklar bakanlıkları yetkililerine gerekli bilgilerin verildiğini söyledi.

PKK altı ayda 232 saldırı yaptı

Mehmetçik ile cephe savaşına girme yerine zaiyatsız eylem yöntemini seçen PKK, altı ayda 232 mayın ve bombalı saldırıda 1 ton 189 kg patlayıcı ve 35 anti personel mayını, 3 anti tank mayını kullandı. Genelkurmay Başkanlığı’nın verilerine göre PKK, 7-13 Temmuz tarihleri arasında toplam 39.4 kilogram patlayıcı madde kullandı. Terör örgütü, son bir hafta içinde 10 patlayıcı madde ve mayın kullanma olayı gerçekleştirdi. Güvenlik güçleri bu olayların üçünü patlama gerçekleşmeden etkisiz hale getirerek teröristlerin hedefine ulaşmasını engelledi.

İnsanımız artık bilinçlendi

ASAM Başkanı Dr. Nihat Ali Özcan ise çetelerin ve terörün bir Türkiye gerçeği olduğunu belirterek, ‘seçim sürecinin son haftasında, provokatif eylemler artacak’ yargısında bulunmanın yersiz olduğunu savundu. Özcan, ‘Geçen yıl yine Haziran-Temmuz-Ağustos aylarında da yine bugünlere benzer bombalama eylemleri vardı’ dedi.

Bu tür provokasyon olayları olsa bile seçmenlerin karar değiştireceği yönündeki beklentilere ihtimal vermediğini kaydeden Özcan, ‘Türkiye son dönemde değişti. İnsanlar, bilinçleniyor, neyin ne için yapıldığını ve nasıl bir sonucun hedeflendiğini kestiriyor’ yorumunda bulundu.

HUDSON PROVASI

İzmir’in Bornova semtinde bir çöp bidonunun yanına konulan bomba şans eseri patlamasına dakikalar kala etkisiz hale getirilmişti. Çöpün yanındaki demir kutuyu aracına alarak işyerine götüren hurdacı, kutuyu açıp içindeki bombayı görünce polise haber verdi ve facia son anda önlendi. Bomba Hudson’da konuşulan ‘Dehşet senaryosu’nu hatırlatmıştı.

Star



Bu haber 267 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,116 µs