En Sıcak Konular

33 yıl sonra ortaya çıkan gerçek

16 Temmuz 2007 10:52 tsi
33 yıl sonra ortaya çıkan gerçek Türkiye'yi 70 Cent'e muhtaç eden ambargonun sırrı 33 yıl sonra ortaya çıktı. Devlet eski Bakanı Kamran İnan, Kıbrıs Barış Harekatı'ndan sonra Türkiye'ye uygulanan silah ambargosunun sırrını anlattı.. İşte ülkeyi zorda bırakan isim..

Türkiye’yi 70 Cent’e muhtaç eden ambargonun sırrı 33 yıl sonra ortaya çıktı. Devlet eski Bakanı ve AP eski Senatörü Kamran İnan, Kıbrıs Barış Harekâtı’nın ardından Türkiye uygulanan silah ambargosunun uzun sürmesinin faturasını dönemin Başbakanı Süleyman Demirel’e kesti.

İnan, “Ambargonun kaldırılmasını dönemin başbakanı istemedi” dedi.

Yayın hayatına yeni başlayan aylık haber dergisi Kırmızı Bülten Dergisi, piyasaya çıkacak ilk sayısında , 33 yıllık sırrı kapağına taşıdı.

Politika duayeni olarak bilinen ve yıllarca milletvekilliği ve bakanlık yapan, özellikle dış politika alanında uzman isimlerden biri olarak kabul edilen Kamran İnan şunları dile getirdi:

“1974 Kıbrıs Barış Harekâtı sonrasında Türkiye’ye uygulanan ambargoyu kaldırmak için büyük çaba sarf ettim. O dönem ABD’ye en az on kez gittim. Günlerce kaldım. Son gittiğimizde ambargoyu neredeyse kaldırtacaktım. ABD Başkan Yardımcısı Rockefeller de yardım ediyordu bize. Sonradan öğrendim ki, Türkiye’den çok üst düzey biri (Demirel mi sorumuza, “Ben ismini vermeyim” yanıtı veriyor) heyettekileri arayarak, “O adam ambargoyu kaldırtmış biri olarak Türkiye’ye dönmesin” demiştir. Ambargo 1978’e kadar sürmüştür. 20 dolarlık bir uçak yedek parçasını karaborsadan güç bela 600 dolara bulabiliyorduk. Türkiye çok büyük sıkıntılar çekmiştir bu nedenle. Bu kişinin beni kendisine rakip olarak gördüğünü düşünüyorum.

O dönemde ilginçtir, artık Amerikan Senatosu koridorlarında o kadar sık görmüş ki, bir sabah Başkan Yardımcısı Rockefeller ile karşılaştığımızda “Günaydın Sayın Senatör” diye selamladı. Gerçekten beni kendi senatörlerinden biri zannetmişti sanıyorum.”

“Anayasa Dışişleri Bakanı olmamı engelliyor”

Kamran İnan’ın bir başka çarpıcı açıklaması da bir türlü Dışişleri Bakanlığı koltuğuna oturamaması ile ilgili oldu. “Türkiye’de İngiltere ve ABD’nin onaylamadığı kişi Dışişleri Bakanı olamaz” diyen İnan, şunları söyledi:

Sanki Anayasa’da görünmez harflerle “Kamran İnan Dışişleri Bakanı olamaz” diye bir madde varmış gibi bir türlü Dışişleri Bakanı olamadık. Pek çok bakanlığa, Başbakanlığa bile vekâlet ettim, ama Dışişleri Bakanlığı’na vekâlet bile edemedim. Demek ki Dışişleri Bakanları atanırken farklı kriterler gözetiliyor. Bu ülkede bir Başbakan, “Ben ABD’ye, İngiltere’ye danışmadan Dışişleri Bakanı atayamam” demiştir. Acı olan budur. Demek ki bu türden bir engel vardı benimle ilgili olarak.”

 


Muhammet Kutlu / www.cafesiyaset.com (özel)
 



Bu haber 912 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,318 µs