En Sıcak Konular

Erdoğan, Baykal'ı nasıl yakaladı?

16 Temmuz 2007 10:39 tsi
Erdoğan, Baykal'ı nasıl yakaladı?
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP'yi gazetelere verdiği ilanla vurdu. Baykal'ın 183 milyar dolar olan Türkiye'nin tüm net borcunu 407 milyar dolar dış borç olarak, nominal faizi ise reel faiz olarak gösterdiği anlaşıldı.

CHP lideri Deniz Baykal milleti yanlış mı yönlendiriyor?

Başbakan Erdoğan, CHP'yi gazeteler verdiği ilanla vurdu. Baykal, ilanında 183 milyar dolar olan Türkiye'nin tüm net borcunu 407 milyar dolar dış borç olarak, nominal faizi reel faiz olarak gösterdiği anlaşıldı.

Baykal'ın verdiği ilandaki elektrik fiyatı ile ilgili bilgilerin de doğru olmadığı ortaya çıktı.

ERDOĞAN AÇIKLADI

Baykal'ın milleti yanlış yönlendirdiğini söyleyen Başbakan Erdoğan, "Şimdi yeni bir yalanı daha var. Bugün gazetelere ilanlar vermiş, devletin borçlanma faizini yüzde 19 küsur reel faiz olarak gösteriyor."

Erdoğan, CHP lideri Baykal'ın verdiği rakamlarla yakalandığını, devletin şu anda yüzde 19 faizle borçlandığını iddia ettiğini de belirterek, "Şimdi ben ekonomistim, kendisi hukukçu. Kendine bir ekonomi dersi vermem lazım" dedi. Cuma akşamı itibariyle devletin borçlanma faizinin yüzde 17.8 olduğunu, buna da bileşik faiz ya da nominal faiz dendiğini anlatan Erdoğan "Sayın Baykal ekonomistlerini değiştir. Reel faiz nedir onu bir öğren" ifadesini kullandı.

Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: "İşte yakalandı. Zavallı, reel faizin ne olduğunu bilmiyor. Reel faiz, şu anda 100'de 10'un altındadır be zavallı, bundan da haberin yok. İki koyun gütmeyenden bu ülkeye başbakan olmaz. Başka bir yalan da 'Türkiye'nin şu anki borcu 400 milyar doları aşmış'; şeddeli bir yalan. Ayıptır, insaftır senin ne biçim kılavuzların var? Bu kargalardan kurtul ama önce CHP senden kurtulsun. Ben senden memnunum çünkü senin gibi birinin varlığı, AK Parti'nin gücünü arttırıyor. Yaşı 70'e gelmiş işi gücü iftira. Ben hesapla konuşuyorum, sayın Baykal iftirayla" dedi.

Deniz Baykal'ın gazetelere verdiği ilanlarla kendisini "teröre teslim olan bir insan gibi" gösterdiğini söyleyen Erdoğan, "Baykal, 95'te başbakan yardımcısıydı. Maalesef şehidimizin sayısı 1995 yılında bin 158'di, bu yıl itibariyle 73. Sayın Baykal bu rakam 700 olsaydı memnun mu olacaktın? Bir şehidi 550 milletvekiline değişmiyoruz. Bunun üzerinden oy toplamaya sıkılmıyor musun? Başbakan yardımcısıyken ne yapıyordun? Bu adam ehli keyftir. Sen bu ülkede yüksün. Başka yük yok mu, var elbette. Bir İstanbul milletvekili 'CHP eşittir MHP' diyor. Aynen öyle. Eski hükümeti döneminde 22 banka fona devredildi. Bunun 40 milyar dolarlık faturası da milletin cebinden çıktı Ayrıca işçiden memurdan kesilen 13.5 katrilyon nemada hepsinin vebali var. bunu biz ödedik" diye konuştu.

CANLI YAYINDA DA YANIT VERDİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Muhalefet partilerinin şu ana kadar çıkarılabilecek bir karnesi yok, çünkü yaptıkları bir icraat yok'' dedi. Kanal 24 televizyonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, ''muhalefetin kendisine karne verdiğini, kendisinin de muhalefete verecek bir karnesinin olup olmadığı'' yönündeki soru üzerine, muhalefetin karnesinde başarılı bir kalemin olmadığını savundu.

Erdoğan, şunları kaydetti: ''Muhalefet partilerinin şu ana kadar çıkarılabilecek bir karnesi yok, çünkü yaptıkları bir icraat yok. Sadece olsa olsa Sayın Bahçeli'nin bir karnesi olabilir, hep zayıflarla dolu baştan aşağıya, orada yolsuzluk var, orada yoksunluklar var, orada Türkiye'nin çöküşü var. Sayın Baykal'ın çok eski tarihlere dayalı karneleri var. Bunların bir tanesi Dışişleri Bakanlığı dönemi; Felaket dönemi. O döneme ait mesela iç borç ne durumda onları size verebilirim. Onun karnesinin ne halde olduğunu görün. Yine aynı dönemde enflasyonun ne noktada olduğunu görün ve karnesinin ne olduğunu vatandaşlarım anlasın, o bakımdan çok önemli. Bunun dışında Enerji Bakanı olduğu dönem var. O dönem ki karnesi, 70'li yıllar, o zaten bambaşka bir felaket ve 'şunu biz başardık' diyebilecekleri karnelerinde bir başarılı kalemleri yok.'' Bugün bazı gazetelerde, ''Tayyip'in Karnesi'' başlığı ile ilan yer aldığının anımsatılması üzerine de Erdoğan, ''İlanın tamamıyla yalan ve hayali rakamlarla dolu olduğunu'' ifade etti.

Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Son 6 ayda 71 şehit diyor. Beyefendinin başbakan yardımcısı olduğu dönemde yani 1995'de şehit sayısı 1158. Bir insan kalkar da şehidimizin sayısını örnek vermek suretiyle bunu bir kıyas haline getirebilir mi? Çok çirkin bir şey. Bir defa bunu bir siyasi ilanın içerisine koymak, bunun üzerinden bir rant bir oy devşirme gayreti içerisine girmek, siyasi ahlak noktasından, bir defa çok çirkin. Bunu özellikle milletime duyurmak istiyorum ve bundan dolayı da kendisini ciddi manada kınıyorum. Yazıklar olsun''

''BAHÇELİ, CHP BORÇLANDI, BİZ ÖDÜYORUZ''

İlanda yer alan ekonomik bilgilerin de gerçekleri yansıtmadığına işaret eden Erdoğan, yazılanların aksine Türkiye'nin 407 milyar dolar dış borcu olmadığını bildirdi.

Kamu net borç stokunun 2006 sonu itibarıyla 183 milyar dolar olduğunu belirten Erdoğan, göreve geldiklerinde borcun milli gelire oranının yüzde 78.4, bugün ise yüzde 45 olduğunu anlattı. Bugün ABD'nin net dış borç stokunun 9 trilyon dolar, Japonya'nın 6 trilyon dolar olduğunu anlatan Erdoğan, göreve geldiklerinde 180 milyar dolar olan milli gelirin bugün 400 milyar dolara ulaştığını bildirdi.

Göreve geldiklerinde IMF'ye olan borcun 23.5 milyar dolar olduğunu anımsatan Erdoğan, bugün bu borcun 8.5 milyar dolara gerilediğini hatırlattı. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Bahçeli borçlandı biz ödüyoruz, CHP borçlandı biz ödüyoruz. IMF'ye giriş 1959, 18 stand-by anlaşması yapılmış, 19'uncusunu yaptık. 17 ve 18'i Bahçeli'nin içinde olduğu hükümet yaptı ve en çok borçlanan hükümet Bahçeli'nin olduğu hükümettir. 33 milyar dolar borç almışlardır. O mektubu size okusam şaşırırsınız. IMF'den borç talebinde bulunuyorlar, diyorlar ki 'Bize şu kadar borç verirseniz size çok minnettar kalırız' diyor. Altında rahmetli Ecevit ve Bahçeli ile Yılmaz'ın imzası var. Sonra alınan paralarla o aldıkları borcu da onunla ödeme yoluna gitmek suretiyle bize 23.5 milyar dolar bıraktılar.''

RAKAMLAR RESMİ RAKAMLAR DEĞİL

Deniz Baykal'ın, gazetelere ilan olarak verdiği rakamların resmi rakamlar olmadığını yineleyen Erdoğan, ''Dürüst olmak lazım. Bu insanla mı çıkıp televizyona konuşacaksın?'' dedi. İlandaki reel faiz oranının da gerçeği yansıtmadığını söyleyen Erdoğan, ''Söz konusu yüzde 19.5 rakamını nereden bakarsan yalan'' diye konuştu. Yüzde 19.5 rakamının nominal faiz oranı olduğunu reel faizin yüzde 9-yüzde 10 arasında olduğunu söyleyen Erdoğan, reel faizin, nominal faiz oranından enflasyon oranı çıkarılarak elde edildiğini sözlerine ekledi.

''Türkiye'de satılan mazotun, Avrupa'nın en pahalısı olduğu'' yönünde iddialar bulunduğunu anımsatan Erdoğan, ''Baykal, (Biz mazotta ÖTV'yi kaldıracağız) diyor. Sayın Baykal, Enerji Bakanlığı yaptığın dönemde bırak fiyatını düşürmeyi, bulup da satamadın'' diye konuştu. Türkiye'nin petrol kuyuları olmadığını, dolayısıyla icraatların vergi gelirleriyle yapılabileceğini söyleyen Erdoğan, gemilere, balıkçı motorlarına ve İstanbul'daki deniz otobüslerine mazotu ÖTV'siz verdiklerini belirtti.

ELEKRİK FİYATI

CHP'nin ilanlarında, elektrik konusunda da ''yalan'' söylendiğini savunan Erdoğan, bu rakamı görünce hemen araştırttım.

Ülke ülke rakamları veren Erdoğan, Türkiye'de konuta satılan elektriğin, AB ülkelerinden daha düşük olduğunu kaydetti.

15-20 Avro arasında olan Avrupa ülkelerindeki elektrik fiyatlarını açıklayan Erdoğan, "Şimdi sorarım size 15.86 YKr mi yoksa 15 Avro mu daha çok? Üstelik biz 4.5 yıldır elektriğe 1 kuruş zam yapmadık" dedi.

Erdoğan mazot fiyatları ile ilgili de,''Çıkarsınlar, açıklasınlar. Mazotta 2003'ten 2007'ye kadar yaptığımız sübvansiyon 1 katrilyon 534 trilyondur'' dedi.

haber7
 



Bu haber 180 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,632 µs