En Sıcak Konular

Sarkozy'nin ikinci vetosu Türk Jandarması'na

16 Temmuz 2007 09:28 tsi
Sarkozy'nin ikinci vetosu Türk Jandarması'na Haziran ayındaki AB Zirvesi'nde Türkiye'yle AB arasındaki tam üyelik müzakerelerini yavaşlatan Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy, şimdi de askeri alandaki işbirliğinin önünü keserek Türkiye'nin Avrupa Jandarma Gücü'ne (EUROGENDFOR) katılımını veto

AB ülkeleri arasında asker ve polis dışında ayrı bir jandarma gücü bulunduran beş üye İtalya, Fransa, İspanya, Hollanda ve Portekiz'in 2006'da kurduğu EUROGENDFOR'un bu hafta Hollanda'nın Noordwick kentinde yapacağı toplantıda Türkiye ve Romanya'nın 'gözlemci üye' sıfatıyla teşkilata katılım başvuruları ele alınacak.
     
Fransız vetosu
     
İtalya'nın başını çektiği dört ülke Türkiye'nin katılımını desteklerken, toplantı öncesinde Paris'ten bu dört başkente gönderilen yazıda Fransa'nın Romanya'nın üyeliğine bir itirazı olmadığı, ancak Türkiye'nin katılımını kabul etmeyeceği bildirildi.
     
Ya ret ya erteleme
     
Sarkozy liderliğindeki Fransa'nın bu kararı 19 Temmuz'da yapılacak toplantıda tartışmaya açılacak. Fransa ikna edilemezse Türkiye'nin adaylık başvurusu reddedilecek. Ancak Türkiye'nin üyeliğini destekleyen diğer dört ülkenin ortak tavır sergilemesi durumunda hem Romanya hem de Türkiye'nin başvurularının dondurularak kararın ileriye atılma ihtimali gündeme gelecek.
     
Türkiye-AB yakınlaşmasına torpil
     
Dünyanın çeşitli bölgelerinde barış koruma operasyonlarında etkin görev alan Türk Jandarması'nın EUROGENDFOR'a katılımının Türkiye ile AB arasında güvenlik işbirliğinin gelişmesine önemli katkıda bulunmasının öngörüldüğünü belirten diplomatik kaynaklar, Fransa'nın olumsuz tutumu nedeniyle bu ilişkinin çok önemli darbe alabileceği kaygısını dile getirdiler. Fransa'nın vetosunun, Kıbrıs sorunu nedeniyle bir türlü istenen seviyeye çıkarılamayan NATO-AB işbirliğini daha da zorlaştırabileceği de ileri sürüldü.
       
Kabil'i birlikte koruyoruz
     
Başta Lübnan'daki barış gücü olmak üzere birçok uluslarası barış gücü operasyonunda birarada görev yapan Türk ve Fransız orduları, son olarak Afganistan'ın başkenti Kabil bölgesinin güvenliğinden sorumlu ISAF Karargâhına da ortaklaşa komuta ediyor.
     
Önce müzakereleri frenledi
     
Fransa'nın yeni lideri Sarkozy, seçim kampanyası sırasında gösterdiği Türkiye'nin AB üyeliğine karşı tutumunu, iktidar olduktan sonra hayata geçirdi ve katıldığı ilk AB Zirvesi'nde Türkiye-AB müzakere sürecinde frene bastı. Sarkozy'nin bu tavrı nedeniyle AB Komisyonu'nun önerdiği üç başlıktan sadece ikisinde müzakereler açılabilirken, "ekonomik ve parasal politikalar" başlıklı fasıl ise Fransa'nın vetosu nedeniyle müzakarelere açılamadı.

milliyet



Bu haber 416 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,789 µs