En Sıcak Konular

'ABD istediği zaman çekilebilir'

16 Temmuz 2007 09:09 tsi
'ABD istediği zaman çekilebilir' Artan baskılara rağmen Irak'taki askerlerini geri çekmeye yanaşmayan Amerikan yönetimine, bir darbe de Bağdat hükümetinden geldi.

Irak Başbakanı Maliki
 
Irak Başbakanı Nuri El Maliki, ülkedeki güvenlik kontrolünü ele almaya hazır olduklarını belirterek koalisyon güçlerinin 'istedikleri zaman' ülkeden ayrılabileceğini söyledi. Bağdat'ta basın toplantısı düzenleyen Maliki, daha fazla teçhizat ve eğitime ihtiyaç duymalarına rağmen Irak birliklerinin güven kazandığına dikkat çekti. Şii Başbakan, yabancı askerlerin çekilmesi halinde, sayıları 350 bini bulan Iraklı asker ve polislerin sorumluluğu tam olarak üstlenebileceğini vurguladı. Maliki'nin danışmanlarından Hasan El Suneyd ise El Kaide ile mücadele edeceğini belirten Sünni aşiretlere ABD tarafından silah verilmesini eleştirdi. Suneyd ayrıca, Amerikan birliklerinin insan haklarını ihlal ederek birçok masum sivili öldürdüğünü ileri sürdü.

Irak Başbakanı Maliki ayrıca, Beyaz Saray tarafından Kongre'ye sunulmak üzere hazırlanan ara Irak raporunun büyük bir bölümünün olumlu olduğunu düşündüklerini, ancak bu raporun tüm sorunları açıklıkla ele almadığı fikrini taşıdıklarını söyledi. Maliki, bunun Irak gibi durumun karmaşık olduğu bir ülke açısından normal karşılandığına işaret ederek, "Irak'taki siyasi durumun kolay olduğunu söyleyemeyiz, çünkü tarihimizde ilk kez bir ulusal birlik hükümeti oluşturduk." dedi. Beyaz Saray tarafından Kongre'ye sunulmak üzere hazırlanan ara raporda, Irak hükümetinin ekonomik, siyasi ve askerî alanlarda ancak kısmen ilerleme sağlayabildiği ve "Irak'taki güvenlik durumunun hâlâ karmaşık ve aşırı derecede zor, ekonomik durumun eşitsiz olduğu, siyasi uzlaşmanınsa sürüncemede kaldığı" belirtilmişti.

Şiiler, ABD'nin Sünnileri silahlandırmasından rahatsız

Başbakan Maliki'nin önemli danışmanlarından Hasan el Suneyd, Amerikan yönetimine sert eleştirilerde bulundu. Suneyd, ABD birliklerinin El Kaide ile mücadelede 'her yolu mubah' gördüğüne işaret ederek sadece kendi menfaatlerini düşündüğünü kaydetti. ABD'nin, El Kaide ile savaşacağını açıklayan Sünni gruplara silah vermesini "katil mafyasıyla işbirliği" olarak nitelendiren Şii başbakanın danışmanı, Amerika'nın Irak komutanı General David Petraeus'un "sadece Amerikan vizyonunu" gözettiğine dikkat çekti. ABD stratejisinin "El Kaide'ye karşı olan herkesi silahlandırmak" olduğunu kaydeden Hasan el Suneyd, bunun uzun vadede ülke güvenliğine hizmet etmeyeceğini savundu. Suneyd gibi Şii yetkililer, Sünni gruplara askerî teçhizat verilmesinin, "silahlı bir toplum ve milisler" üreteceğini iddia ediyor. ABD ise Sünnilerin El Kaide'ye karşı savaşmaya başlamasından beri bu bölgelerde çatışmaların yarıya indiğini belirtiyor. Hasan el Suneyd ayrıca, Amerikan birliklerinin insan haklarını ihlal ederek birçok masum Iraklı sivili öldürdüğünü kaydetti.

zaman



Bu haber 259 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,590 µs