En Sıcak Konular

Rumların gözü AKP'de

15 Temmuz 2007 20:42 tsi
Rumların gözü AKP'de
Rum kesiminde Şubat 2008’de yapılacak başkanlık seçimlerinde Tasos Papadopulos’a karşı adaylığını açıklayan Hristofyas, Atina’da yayımlanan Kathimerini gazetesine verdiği demeçte, Kıbrıs konusu ile Türkiye’deki genel seçimlere de d

Kıbrıs Rum kesimi seçimleri AKP'nin kazanmasını istiyor.

Kıbrıs Rum Yönetimi Meclis Başkanı ve AKEL Partisi’nin lideri Dimitris Hristofyas, "Türkiye’deki seçim sonuçlarının Kıbrıs konusunu da etkileyeceğini" söyledi.

Rum kesiminde Şubat 2008’de yapılacak başkanlık seçimlerinde Tasos Papadopulos’a karşı adaylığını açıklayan Hristofyas, Atina’da yayımlanan Kathimerini gazetesine verdiği demeçte, Kıbrıs konusu ile Türkiye’deki genel seçimlere de değindi.

Hristofyas, "Türkiye’deki seçim sonuçları, şüphesiz Kıbrıs konusunu da etkileyecek. Erdoğan seçimleri kazanırsa, göstermelik de olsa, Kıbrıs konusunda girişim yapması olasıdır. Bizler bu konuda hazırlıklı olmazsak, Türk tarafı mesafe alıp öne geçer. Bu nedenle bizim önde olacağımız girişimlerde bulunmalıyız. Ancak Erdoğan seçimleri kaybederse Kıbrıs konusunda gerileme olur" dedi.

DAHA ESNEK POLİTİKA

Bu arada, Rum Yönetimi lideri Papadopulos ile başta Kıbrıs sorunu olmak üzere, birçok konuda görüş ayrılıkları bulunduğunu belirten Hristofyas, "Rum tarafının Kıbrıs sorunun çözümü konusunda daha esnek bir politika izlemesinden yana olduğunu" söyledi.

Hristofyas, "Annan planının reddedilmesinden sonra Rum tarafı için oluşan olumsuz ortamın etkileri hala sürüyor. Bu konuda uluslararası alanda ve AB çevrelerinde bizlere şüpheyle yaklaşıyorlar, bize sorumluluklar yüklüyorlar.

Bu konuda, çözüm ilkelerini ve Kıbrıs’ın haklarını müzakere etmeden çözümle ilgili inandırıcı mesajlar veren daha esnek bir politika uygulanmalı" diye konuştu.

Papadopulos’un, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’a görüşme talebiyle mektup göndermesi ve Talat’ın da bunu kabul etmesini olumlu bir gelişme olarak değerlendiren Hristofyas, "AKEL’in uzun süreden beri böyle bir görüşmeyi desteklediğini ve bu konuda futbol maçı yüzünden çıkan anlaşmazlığın aşılarak, bir an önce görüşmelerin başlamasını ümit ettiğini" belirtti.

Hristofyas, başkanlık seçimlerini kazanması durumunda, Kıbrıs sorununu öncelikli konu olarak ele alacağını ve Ada’daki iki toplumun da kabul edebileceği bir çözüm bulunması için çaba göstereceğini söyledi.

Kıbrıs konusunda kesin bir çözüme varılması için, Türk tarafınıntavırlarında değişiklikler yapması gerektiğini savunan Hristofyas, "Türk tarafını ilkeler temelinde iki toplumun da kabul edeceği bir çözüm arzu ettiğimiz konusunda ikna etmek için çaba göstereceğimize söz verebilirim.

Ancak çözüm sadece bize bağlı değil. Bu konuda sonuç alınabilmesi için, Türk tarafının da tavırlarında köklü değişiklikler yapması lazım" diye konuştu.

gerçekgündem



Bu haber 330 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,669 µs