En Sıcak Konular

Uzakdoğu'da ada gerginliği büyüyor

11 Eylül 2012 13:12 tsi
Çin, Japonya'nın satın aldığını duyurduğu ihtilaflı adalara devriye gemisi gönderdi

Japonya'nın Doğu Çin Denizi'nde yer alan adaların Japon sahipleriyle satış anlaşmasına vardığını açıklamasının üzerine Pekin yönetimi adaların yakınlarına iki devriye gemisi gönderdi. Resmi Xinhua haber ajansı, "ülkenin egemenliğini ortaya koymak amacıyla" iki geminin ada yakınlarına gönderildiğini bildirdi.

Tokyo yönetimi, Japonya'nın Senkaku, Çin'in ise Diaoyu diye isimlendirdiği adalardan üçünü alacağını açıklamıştı. Japon hükümet sözcüsü Osamu Fujimura, ülke egemenliğindeki adalardan üçünün özel sahiplerinden devlete geçeceğini, bu adımın diğer ülkelerle soruna yol açmaması gerektiğini söylemişti. Tokyo'nun adaların 26 milyon dolar karşılığında satın alması bekleniyor. Ada sahipleriyle de anlaşmanın imzalandığı kaydedildi.

ÇİN'DEN SERT AÇIKLAMA

Bu adıma tepki gösteren Çin ise "arkasına yaslanıp gelişmeleri izlemeyeceğini" bildirmişti. Dışişleri Bakanlığı yayımladığı sert açıklamada, "Japonya'nın Çin'in toprak bütünlüğüne zarar verecek adımlarını durdurmasını istiyoruz. Eğer Tokyo, bu şekilde devam ederse ciddi sonuçlarına da katlanır." ifadelerini kullandı. Devlet kanalı Çin Televizyonu da Dışişleri Bakanı Yang Jiechi'nin Pekin'deki Japon elçisini bakanlığa çağırarak satın alma sürecini protesto ettiğini bildirdi.

Japonya'nın güneyindeki Okinawa takımadalarının güneybatısında, Tayvan'ın kuzeyinde ve Çin'in doğusunda yer alan adalar, stratejik deniz yollarının üzerinde bulunuyor. Ayrıca balıkçılık ve doğal kaynaklar açısından zengin bir bölgede yer alıyor.

ABD, JAPONYA'YA İADE ETMİŞTİ

8 takım adadan oluşan Senkaku Adaları, 14 Haziran 1985'te Japonya'nın kontrolüne geçmişti. İkinci Dünya Savaşı'nda Japonya'nın yenilmesiyle adaların kontrolü Amerika'ya geçti. ABD Kongresi'nde 1971'de kabul edilen anlaşma çerçevesinde adalar, bir yıl sonra Tokyo'ya iade edildi. Aynı yıl Çin ve Tayvan da adalar üzerinde egemenlik iddia etmeye başladı. Pekin yönetimi, adaların eski çağlardan beri kendisine ait olduğunu savunuyor.



Bu haber 642 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,460 µs