En Sıcak Konular

Chavez kaybederse komşuları çok üzülecek

11 Eylül 2012 12:05 tsi
Venezüella'da yaklaşan devlet başkanlığı seçimi öncesi, yapılan anketlerde Hugo Chavez'in popülerliğini yitirmesi ve rakibinin güçlenmesi bölgedeki bazı Latin Amerika ülkelerini endişelendiriyor.

Ekim ayında gerçekleşecek seçimde Chavez'in tek rakibi olan Henrique Capriles Radonski'nin kazanması durumunda Bolivarcı rejimle güçlü ekonomik ilişkileri olan ülkeler, kurulacak yeni hükümetle var olan ilişkilerin bozulmasından korkuyor.

RADONSKİ: HİÇBİR ÜLKEYE TEK VARİL PETROL HEDİYE EDİLMEYECEK

Tam rakamları bilinmemekle birlikte Chavez'in iktidarda olduğu son 6 yıl içinde 40'tan fazla ülkeyle 82 milyar dolar civarında ticari anlaşma yaptığı biliniyor. Dünyada en büyük ham petrol rezervine sahip ülke olarak bilinen Venezüella'da yapılacak seçimin sonuçlarından en çok Küba, Nikaragua, Arjantin, Bolivya ve Dominik Cumhuriyeti'nin etkilenmesi bekleniyor. Radonski'nin yaptığı bir açıklamada seçimleri kazanması durumunda tarih vererek "10 Ocak 2013'ten itibaren hiçbir ülkeye bir varil bile petrol hediye edilmeyecek." dediği biliniyor.

Yaptığı açıklamalarda ülkenin petrol politikalarında ciddi değişikliklere gideceği sinyalini veren Radonski, Venezüella ile petrol alışverişi yapan ülkeler için tedirginlik unsuru olarak görülüyor. Bu ülkelerin başında ise Venezüella'dan günlük 120 bin varil ham petrol alan Küba geliyor. Karşılıklı yardımlaşmaya dayalı anlaşmalar çerçevesinde yapılan petrol ticaretinde Küba, Venezüella'ya doktor gönderiyor. Chavez hükümeti de Küba'yı ekonomik olarak destekliyor.

PETROL ANLAŞMALARI YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLECEK

Orta Amerika ülkesi olan Nikaragua ise Venezüella ile ilişkilerin bozulması halinde ekonomik dengesi değişecek ülkeler listesinde ikinci sırada yer alıyor. Nikaragua hükümeti, ülkenin elektrik tüketimi ve toplu taşıma ücretlerindeki dengeyi Venezüella'dan aldığı ucuz ve anlaşmalı petrolle sağlıyor. Arjantin hükümeti de aynı şekilde ülkenin para piyasalarındaki dengeyi Venezüella ile kurduğu petrol anlaşmalarının devamlılığına bağlıyor.

Chavez'in sandıktan yenik ayrılması durumunda var olan anlaşmalarının tümünün iptalinin söz konusu olmadığı ancak tüm anlaşmaların yeniden gözden geçirilerek ciddi değişikliklere uğrayacağı belirtiliyor.

cihan


Bu haber 624 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,172 µs