En Sıcak Konular

Baykal: Cumhurbaşkanı CHP'li olmasın!

14 Temmuz 2007 16:33 tsi
Baykal: Cumhurbaşkanı CHP'li olmasın! Sivas Bağımsız milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu, CHP lideri Baykal'ı hiçbir şeyi kabul etmediği gerekçesiyle eleştirmiş ve "bela mısın nesin" demişti. Yazıcıoğlu bu duruma ne der bilinmez ancak Baykal Cumhurbaşkanının CHP'li olmasını da kabul etmedi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan'ın seçim meydanlarındaki üslubunu eleştirerek, ''Ciddi konulardaki tartışmamızı bir kayıkçı kavgasına çekmeye çalışıyor'' dedi. Fransa ve ABD'deki seçimlerden örnek veren Baykal, Başbakan'ı da bu ülkelerdeki gibi canlı yayında kozlarını paylaşmaya çağırdı.

Seçim meydanlarında "seviye"
 
Baykal, seçim meydanlarında liderler arasında gerilimin tırmanmasıyla ilgili olarak, "Ben hiçbir şekilde hakaret etmiyorum, gereksiz ifadeler kullanmıyorum, küçük düşürmeye çalışmıyorum. Bunda çok özenliyim, ama muhalefet partisi olarak görevimi yapıyorum" dedi.
 
Söylediği her şeyin belgeli, somut ve önemli olduğu görüşünü kaydeden Baykal, "Başbakan tabii benim bu somut, ciddi iddialarım karşısında çok rahatsız, tedirgin oluyor... İşi kişisel suçlamaya, hakarete, dedikoduya falan çekiyor. Bu, tabii çok yanlış bir şey... Başbakan ciddi konulardaki tartışmamızı bir kayıkçı kavgasına çekmeye çalışıyor. Sanki aramızda anlamsız, kızgınlıktan, birbirimizden nefret ettiğimiz için söz konusu bir kavga varmış gibi bir hava yaratmaya çalışıyor. Bu, söz konusu değil. Benim açımdan hiç değil" dedi.
 
Daha önce Ermeni sorunu, Anayasa değişikliği gibi konularda hükümete destek verdiklerini, bunun da kendisinin düşmanlık içinde olmadığının açık ve net bir göstergesi olduğunu ifade eden Baykal, Başbakan'a kızmadığını, yanlışlarını söylediğini ifade etti.
 
"Başbakan benim söylediklerime kızıyor, tepki olarak da olmadık şeyleri gündeme getirmeye kalkıyor. Bunu yaptıkça tabii gülünç hale düşüyor. Bir başbakana yakışacak şeyler değil" diyen Baykal, kendisinin sözlerinden kaynaklanan bir mahkeme kararının bulunmadığını söyledi.
 
"Gel televizyonda konuşalım"
 
Başbakan'ı canlı yayında karşılıklı tartışmaya davet eden Baykal, "Çıkalım 70 milyonun karşısına ben haklı mıyım değil miyim, Başbakan haklı mı değil mi, benim hakkımda söylediği lafları milletin önünde söylesin" dedi.
 
Kendisinin bu canlı yayının gerçekleşmesi halinde orada hiçbir şekilde o üslupla konuşmayacağını, ancak Başbakan Erdoğan'a bir sürü soru sormayı düşündüğünü kaydeden Baykal, "Ama, korkuyor, kaçıyor, gelmiyor. Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimi yapıldı, tartışıldı, adaylar çıktı. Amerika'da seçim yapıldı, çıktı. Biz 2002'de seçim yaptık, çıktık. Şimdi niye çıkmıyoruz? 2007'de halktan kaçıyor, benden kaçıyor" diye konuştu.
 
Başbakan Erdoğan'ın seçim döneminde basın toplantısı yapmadığını,kendisinin ise sürekli basının karşısında olduğu değerlendirmesini yapan Baykal, "Şimdi Başbakan'a diyorum ki, gel kaçma televizyonda karşı karşıya çıkalım, birbirimize soralım" çağrısında bulundu.
 
Cumhurbaşkanlığı seçimi
 
CHP Genel Başkanı Baykal, "Cumhurbaşkanlığı seçimi, yeni bir seçim doğurur mu?" şeklindeki soru üzerine de, "Bence doğurmaması lazım"karşılığını verdi.
 
"Başbakan bugün uzlaşma sözünü ediyorsa kime karşı ediyor bunu? Üç ay önceki Tayyip Erdoğan'a karşı ediyor" diyen Baykal, Başbakan Erdoğan'ın üç ay önce bugünkü noktada bulunması halinde yaşanan sıkıntıların ortaya çıkmayacağı görüşünü savundu.
 
Baykal, "Şimdi geldiği noktada uzlaşma deme gereğini duyuyor. Bu, 'ben hata ettim, çok özür dilerim' demektir... Aslında dürüstçe çıkıp milletten 'bu cumhurbaşkanlığı sorunun devletin başına ben sardım, kusura bakmayın, özür dilerim' demesi lazım. Bunu dediği zaman bu iş ciddiyet kazanır. Bunu demiyor" diye konuştu.
 
Seçimlerin ardından TBMM'nin girecek partilerle genişleyerek daha çoğulcu bir yapının oluşacağına inandığını dile getiren Baykal,uzlaşmadan "ben çoğunlukta olursam benim söylediğim isimlerden biri cumhurbaşkanı olur" sonucuna varılmasının yanlış olduğunu söyledi.
 
Baykal, "Bu doğru değil. Benim anlayışım bu değil. Biz, 370 üyemiz seçilse dahi mecliste mutlaka partilerle bir uzlaşma, birlikte yeni cumhurbaşkanını sahiplenme ihtiyacını hissediyoruz" dedi.
 
Baykal, "Meclis dışından bir isim olması sizin için bir ön şart mı?"sorusu üzerine de, "Bir ön şart söyleyerek zaten uzlaşma olmaz... Yani, burada gerçek bir tarafsızlığa ihtiyaç var. Yani, Meclis çok yoruldu, Türkiye çok yoruldu, Anayasa Mahkemesi çok yoruldu. Niye yoruldu? Sayın Erdoğan'ın inadından, ısrarından... Şimdi yanlış olduğunu kendisi de kabul ediyor. Bundan sonrası için diyoruz ki; gel bizi dinle... Oraya gerçekten Anayasa'yı içine sindirmiş, Anayasa'yla kavgası olmayacak, Anayasa'nın gereğini yerine getirecek, dürüst, ahlaklı, toplumun her kesiminin benimseyeceği birini getirelim" diye konuştu.
 
"Cumhurbaşkanı CHP'li olmasın"

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in kriz döneminde çok iyi bir biçimde cumhurbaşkanlığı görevini sürdürdüğünü ifade eden Baykal, "Cumhurbaşkanlığını fethedilecek bir hedef gibi görmeyin ne olur" dedi.
 
Baykal, kafasında cumhurbaşkanlığı için bir isim bulunup bulunmadığı yönündeki soruya da, "İsim konuşmak uygun değil, doğru değil. Kafamda hiçbir isim yok" yanıtını verdi.
 
"O zaman cumhurbaşkanı adayı AKP'li de, CHP'li de, tarafsız da olabilir diyorsunuz" sözleri üzerine de Baykal, "CHP'li olmasın diyorum ben. Bütün mesele şu, bu bizi oraya götürür. Benim dayatmam değil, ön koşulum değil" dedi.
 
Malvarlığı tartışması

 
Başbakan Erdoğan'ın, malvarlığını açıklamasını istediği yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine Baykal, "Kimse benim malvarlığımı biliyor olmayı isteyemez ama Başbakan'ın böyle bir durumu var. Malvarlığını açıklamak durumunda olan ben değilim, Sayın Başbakan'dır"dedi.
 
Erdoğan'ın anlamsız tartışmalar üretmeye çalıştığını savunan Baykal, son 30 yılda Dışişleri Bakanlığı dönemi hariç hiçbir zaman kamu görevi üstlenmediğini ve malbeyanında bulunmakla yükümlü olmadığını, ancak kendisi ve eşinin malvarlığının ortada olduğunu söyledi.
 
Erdoğan'ın malvarlığının ise bilinmediğini ifade eden Baykal, "Ben muhalefetim, sen Başbakansın. Sen malvarlığını açıklamalısın. Malvarlığım konusunda bana ağzını bile açamazsın" diye konuştu.
 
İlk hedef dokunulmazlık

 
Seçim sonrasında parlamentoda çoğunluğu elde etmeleri halinde ilk olarak dokunulmazlıkları kaldıracaklarını yineleyen Baykal, "Dünyanın hangi parlamentosunda 200 dokunulmazlık dosyası var? Dünyanın hangi ülkesinde Başbakan kendisi için af çıkarıyor, Maliye Bakanı kendisi için 4 kez af çıkarıyor?" dedi.
 
Baykal, dokunulmazlıkların kaldırılmasının çağdaş toplum için gerekli olduğunu dile getirerek, ayrıca siyasi bir yaklaşım göstermeden, hukuki zemin içinde Başbakan ya da bakanlar için görevlerinden dolayı Yüce Divan prosedürünün işletilebileceğini söyledi.
 
Baykal, buna örnek olarak Balıkesir SEKA'nın özelleştirilmesi ve TÜPRAŞ'ın yüzde 14.76'sının bir yabancı yatırımcıya blok olarak satılmasını gösterdi.
 
Terör konusuna da değinen Baykal, hükümetin terörle mücadelede büyük hatalar yaptığını savundu. Terörle mücadelenin en önemli noktasını yurtdışından beslenen terörü önlemenin oluşturduğunu vurgulayan Baykal, iktidara gelmeleri halinde Kuzey Irak'taki terörist unsurların bitirilmesi için ABD'yi ikna edebileceklerini belirtti.

CNNTurk



Bu haber 275 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,351 µs