En Sıcak Konular

"Hizbullah faaliyetleri PKK'ya yaradı"

14 Temmuz 2007 14:44 tsi
Hizbullah davasının gerekçeli kararı açıklandı. 507 sayfalık gerekçeli kararda, ''Hizbullah her ne kadar terör örgütü PKK'nın bölgedeki eylemlerine karşı kurulmuş ve birçok örgüt sempatizanı ve militanını ördürmüşse de, bu örgütün faaliyetlerinin en so

Diyarbakır'da 1992-1994 yılları arasında çoğunluğu terör örgütü PKK sempatizanı olduğu gerekçesiyle 23 kişinin öldürülmesi, 22 kişinin de yaralanması eylemlerini gerçekleştirdikleri iddiasıyla yargılanan ve 10'u müebbet hapis cezasına çarptırılan terör örgütü Hizbullah üyesi 11 sanıkla ilgili gerekçeli karar açıklandı.
 
Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nce hazırlanan gerekçeli kararda, "Terör örgütü Hizbullah, bu bölgedeki geleneksel ve devletle barışık dini yapıyı zedeleyerek kendine taban bulmak isterken, terör örgütü PKK'nın ideolojik taban kazanmasına hizmet etmiştir" denildi.
 
Şiddet eylemlerinde bulunan Hizbullah'ın "din" olgusu dışında klasik terör örgütlerinden farkı olmadığı kaydedilen kararda, Hizbullah'ı oluşturan "İlim" ve "Menzil" gruplarının amacının, Türkiye Cumhuriyeti toprakları üzerinde şer'i hükümlerle yönetilen bir "İslam devleti" kurmak olduğu belirtildi.
 
PKK'ya yönelik eylemler
 
İstanbul-Beykoz'da 17 Ocak 2000 günü güvenlik güçlerince gerçekleştirilen operasyonda ölü olarak ele geçirilen Hüseyin Velioğlu'nun, Hizbullah'ta inisiyatifi ele almak için PKK'ya yönelik silahlı eylemlere giriştiği belirtilen kararda, "Velioğlu önderliğindeki İlim grubu, özellikle bölgede halka yönelik şiddet eylemlerini yaygınlaştıran terör örgütü PKK'yı hedef almak suretiyle, bu örgüt mensuplarına yönelik gerçekleştirecekleri eylemlerle aynı zamanda bölge insanını yanlarına çekip, bu insanlardan destek almayı ve tabanını genişletmeyi hesap etmiştir" denildi.
 
Kararda, İlim grubunun faaliyetlerine karşı olan Menzil grubunun ise, kendilerinden daha güçlü ve silahlı olan PKK'ya yönelik olarak eylemlere girişilmesinin, örgütlerine büyük darbe vuracağı gibi nedenlerle silahlı mücadeleye geçilemeyeceği fikrini savunduğu belirtildi.
 
Karar neydi?
 
Mahkeme heyeti, TCK'nın "Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek" suçunu kapsayan 309'uncu maddesi hükümleri uyarınca, sanıklar İhsan Baran, Naşit Tutar, Murat Salur, Asıf Güneş, Hasan Süsli, İdris Şimşek, Mehmet Çiğdem, Mesut Tunce, Hüsamettin Çiçek ve Mehmet Halil Taş'ın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmalarına karar vermişti.
 
Sanıkların yargılama esnasında duruşmalardaki iyi hallerini dikkate alan mahkeme, indirim yaparak cezayı müebbete dönüştürmüştü.
 
Mahkeme heyeti ayrıca, Topluma Kazandırma Yasası'ndan yararlanmak için başvuruda bulunan sanıklar Mehmet Halil Taş ve Hüsamettin Çiçek'in başvurusunu, terör örgütünün dağılmasına veya meydana çıkartılmasına ya da örgütün amaçladığı suçun işlenmesine engel olacak mahiyette bilgi ve belge vermedikleri gerekçesiyle reddetmişti.
 
Mahkeme, "Terör örgütü Hizbullah üyesi olmak" suçundan yargılanan sanık Metin Kılıç'ın da atılı suçu işlediğine dair mahkumiyetine yeterli kesin, hukuki ve inandırıcı delil elde edilemediği gerekçesiyle beraatına karar vermişti.

CNNTUrk



Bu haber 496 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,059 µs