En Sıcak Konular

Mars'ın hayali bile güzel

14 Temmuz 2007 14:05 tsi
Mars'ın hayali bile güzel Mars'a yapılacak ve 520 gün sürecek altı kişilik bir yolculuğun simülasyonu olan ve Rusya-Avrupa seferine katılmak üzere sahte bir uzay gemisinin içinde seyahat etmek üzere 4500 kişiden fazla aday başvuruda bulundu.

  
 
Binlerce aday arasından seçilecek olan sözde astronotlar, güçlüklerle dolu bu yolculuğun dayanıklılık testlerine hazırlanıyor.

FIÇI İÇİNDE 1.5 YIL

Testlerde başarı sağlayan adaylar, Moskova'nın merkezinde fıçı biçiminde sıkışık bir uzay gemisinin içinde bir buçuk yıl kilitli kalacak. 250 gün Mars'a gidiş, bir ay Mars yüzeyinde kalış ve 240 gün de geri dönüş süresi olarak tasarlanan bu bir buçuk yıl süresinde adaylar, toplamda 550 metreküp hacminde klastrofobik küçük modüller içinde uzun mesafeli ve meşakkatli bir yolculuğun psikolojik baskılarını yaşayacak.

Mars 500 projesinin başındaki isim Mark Belakovski dün yaptığı açıklamada "Sağlıklı ve profesyonel adaylar arıyoruz. Zihinsel olarak sağlam durumda olmaları gerekiyor" dedi.

Avrupa Uzay Dairesi (ESA) yapılan başvuruları hem Mars 500 projesi için, hem de Kasım ayında ve 2008 başlarında altı kişilik bir mürettebatla gerçekleştirilecek iki ayrı projede değerlendirilmek üzere inceliyor. ESA bu adaylar arasından altı kişilik mürettebatın ikisini seçecek.

Astronotlar radyasyon ve yerçekimsiz ortam haricinde uzayda yaşamanın tüm yönlerini ortaya koyacak. Mürettebat zamanının çoğunu, kişisel kabinlerin, bir ortak odanın ve mutfağın olduğu 150 metreküp hacminde bir modülde geçirecek. Projede yer alan gönüllüler ücretli çalışacak. Yolculuk başlamadan su ve yiyecek gemide depolanacak. Alkol ve sigara yasak olacak, cinsel ilişki ise hoş karşılanmayacak.

REALITY SHOW DEĞİL

"Bu bir reality show değil, aksine ciddi anlamda öncü olacak bir araştırma deneyi" açıklamasını yapan Dr. Belakovski, gerilimli anların da yaşanabileceğini söylüyor.

Öte yandan uzmanlar, kutupsal buz kütlelerinin Güneş Sistemi içinde Dünya'ya en yakın gezegen kıldığı Mars'ın bir yaşam limanı olabileceği konusunda emin olamıyor. Mars'l iligli yapılan araştırmlarda, henüz kanıta ulaşılamadı.
 
Birgün



Bu haber 453 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,617 µs