En Sıcak Konular

Patronlar 23 Temmuz'da ne bekliyor

14 Temmuz 2007 12:41 tsi
Patronlar 23 Temmuz'da ne bekliyor Seçimlere bir haftalık bire süre kalırken, heycan doruğu doğru tırmanıyor. Türkiye'nin önde gelen işadamlarına seçim tahmini soruldu. İşte işadamlarının seçim tahminleri:

Türkiye halkı sadece 8 gün sonra 22 Temmuz Pazar günü kendisini 2011 yılına kadar temsil edecek yeni meclisi seçmek için sandık başına gidiyor. Ülkenin gelecek 4 yılının kaderini belirleyecek bu genel seçimlerle ilgili olarak bugüne kadar bir yandan partiler, diğer yandan araştırma şirketleri birçok anket yaptı.

Yeni Şafak ise bundan önce Ankara ve İstanbul'da taksiciler ve berberlerle yaptığı iki anketle seçimin nabzını tutmuştu. Bu iki ankette de AK Parti birinci parti çıkmış, CHP ve MHP ise meclise girmesine kesin gözüyle bakılan diğer partiler olmuştu.

Yeni Şafak yine bir ilke imza atarak patronların seçimle ilgili nabzını tuttu. Ünlü iş adamlarına 22 Temmuz genel seçimleri ile ilgili beklentilerini sorduğumuzda aldığımız ortak yanıt AK Parti'nin seçimden birinci parti çıkacağı oldu.

Ekonomi dünyasının bir diğer ortak görüşü ise AK Parti'nin yine tek başına iktidarı alacağı yönünde. Patronlara göre AK Parti önceki seçimlerden daha yüksek oranda oy alacak. AK Parti'nin ortalama yüzde 38 oranında oy almasını bekleyen ünlü patronlara göre CHP yüzde 21, MHP ise yüzde 14 civarında oy alarak meclise girmeyi başaracak. İşte patronların genel seçimlerle ilgili beklentileri:

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, AK Parti'nin genel seçimlerden galip çıkacağını belirtiyor. Meclise girecek partilerle ilgili bir tahminde bulunmayan Zorlu, güçlü bir hükümet beklediğini belirtiyor. AK Parti'nin % 40 oy alarak tek başına iktidara geleceğini belirten Zorlu, diğer partilerle ilgili oran belirtmiyor ancak seçimlerle ilgili anketleri inandırıcı buluyor.

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın: AK Parti'nin birinci parti olacağını düşündüğü 22 Temmuz seçimleri sonucunda MHP ve CHP'nin de meclise gireceğini belirtiyor. AK Parti'nin % 38, CHP'nin % 25 ve MHP'nin % 14 ile genel seçimlerde barajı aşacağını tahmin eden Akın'a göre AK Parti tek başına hükümet kuracak. Hamdi Akın'ın genel seçim anketleri ile ilgili düşüncesi ise inandırıcı oldukları yönünde.

Beşgen İnşaat A.Ş ve Bursaspor eski Başkanı Levent Kızıl: 22 Temmuz seçimlerinde AK Parti'nin birinci parti olacağını belirtiyor. AK Parti dışında MHP ve CHP'nin mecliste yer alacağını belirten Kızıl, AK Parti'nin yüzde 38 oy oranına ulaşacağı tahmininde bulunuyor. Kızıl'a göre CHP % 25, MHP ise % 15 oy alacak. Kızıl bağımsız adayların da seçim bölgelerinde % 20-25 oy oranlarına ulaşacağına inanıyor. Levent Kızıl 290 milletvekili çıkartan AK Parti'nin tek başına iktidara geleceğini düşünüyor. Ancak koalisyon ihtimalini de belirtmeden edemiyor. Kızıl seçim anketleri içinse “verimli buluyorum” demekle yetiniyor.

Esen Plastik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Salih Esen'e göre AK Parti'nin birinci parti olarak çıkacağı seçimlerde mecliste 4 parti temsil edilecek. AK Parti % 30, CHP % 20, MHP % 16 oy alacağını belirten Esen'e göre DP'de barajı aşacak partiler arasında. Tek parti hükümetinin kurulmasını isteyen Salih Esen'in iktidar adayı ise AK Parti. Esen seçim anketlerini ise inandırıcı bulmuyor.

Albayrak Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahim Albayrak'ta 22 temmuz seçimlerinin birinci partisinin AK Parti olacağını düşünüyor. Meclis'e AK Parti dışında CHP ve MHP'nin gireceğini belirten Albayrak'a göre AK Parti yüzde 40 oranında oy alacak. CHP ve MHP'nin oy oranları ile ilgili bir tahminde bulunmayan Abdurrahim Albayrak hükümetin tek başına AK Parti tarafından kurulacağını belirtiyor. Albayrak genel seçimler nedeniyle yapılan anketleri ise inandırıcı buluyor.

Nuh Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Atalay Şahinoğlu: Genel seçimlerin galibinin AK Parti olacağını ancak oylarının az da olsa düşeceği inancında. Mecliste AK Parti, CHP ve MHP'nin yanı sıra DSP'nin temsil edileceğini düşünen Şahinoğlu'na göre AK Parti yüzde 30, CHP % 25, MHP ise % 15 oy alacak. Seçimler sonrası yeniden koalisyon hükümetleri dönemine dönüleceğine inanan Atalay Şahinoğlu, Koalisyon ortaklarının ise AK Parti ile CHP olmasından yana. Şahinoğlu kamuoyu araştırmalarına güvenmediğini belirtiyor.

Kığılı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kığılı, 22 Temmuz Pazar günü yapılacak genel seçimlerden AK Parti'nin % 35 oy alarak birinci parti olacağını tahmin ediyor. Kığılı meclise AK Parti ile birlikte CHP ve MHP'nin gireceğini düşünüyor. AK Parti'nin 300, CHP'nin 150 ve MHP'nin 70 sandalye kazanacağını düşünen Kığılı'ya göre 25-30 civarında bağımsız milletvekili de meclise girebilir. Abdullah Kığılı'nın seçim sonrası ile ilgili beklentisi ise AK Parti'nin tek başına iktidara gelmesi yönünde.

İş adamı Hadi Türkmen'e göre genel seçimlerin galibi AK Parti olacak. AK Parti, CHP ve MHP'nin dışında 30-32 bağımsızın da parlamentoya girebileceğini belirten Türkmen AK Parti'nin % 35, CHP'nin % 20 ve MHP'nin de % 11 oy almasını bekliyor. Tek parti iktidarı beklediğini belirten ve AK Parti'nin hükümeti tek başına kuracağını düşünen Hadi Türkmen, koalisyon ihtimalini de göz ardı etmiyor. Seçim anketleri ise Türkmen'e samimi gelmiyor.

Tekofaks şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Bermek genel seçimlerin galibinin AK Parti olacağına inanıyor. 22 Temmuz sonrası AK Parti dışında meclise CHP ve MHP'nin gireceğini düşünen Bermek'e göre bu üç partinin oy oranları ise şöyle olacak: AK Parti % 38, CHP % 21, MHP Yüzde 13. Bermek, 22 temmuz seçimlerinin ardından AK Parti'nin tek başına hükümet kuracağını belirtirken, koalisyonlara inanmadığını belirtiyor. Ayhan Bermek seçim anketlerine de inanmıyor. Çünkü anketler hep kendine yontuyor.

Galatasaray Eski Başkanı Faruk Süren'e göre seçimin galibi AK Parti olacak. % 39 civarında oy almasını beklediği AK Parti'nin dışında CHP, MHP ve 20-25 kadar bağımsız milletvekilinin meclise gireceğini tahmin eden Süren, CHP'nin % 18, MHP'nin % 14 oy almasını bekliyor. Meclise 270'in üzerinde milletvekili ile gireceğini belirttiği AK Parti'nin tek başına hükümeti kuracağına inanıyor. Faruk Süren'e göre genel seçim anketlerinin inandırıcılığı ise yok.

Silkar Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Silahtaroğlu'na göre genel seçimleri sonucunda AK Parti birinci, CHP ikinci, MHP'de üçüncü parti olarak meclise girecek. AK Parti'nin % 38, CHP'nin % 20 ve MHP'nin de % 12 oranında oy almasını bekleyen Silahtaroğlu, DP'nin de bir sürpriz yapabileceğini düşünüyor. AK Parti ile CHP koalisyonu olabilir diyen Silahtaroğlu seçim anketlerini ise inandırıcı bulduğunu kaydediyor...

Sönmez Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Celal Sönmez: 22 temmuz'da birinci partinin AK Parti olacağını, CHP ve MHP'nin de AK Parti ile birlikte meclise gireceğini tahmin ediyor. AK Parti'nin % 32, CHP'nin % 22, MHP'nin % 16 oranında oy almasını beklediğini belirten Sönmez tek parti iktidarını tememni ediyor. AK Parti'nin tek başına ya da koalisyonla hükümet kuracağını düşünüyor.

Memorial Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı ve Armatör İhsan Kalkavan seçimlerin galibinin AK Parti olacağını, CHP, MHP ve 22 Bağımsız Milletvekilinin meclise gireceğini tahmin ediyor. AK Parti'nin % 39 ile birinci parti olacağını belirten Kalkavan, CHP'nin % 15, MHP'nin ise % 11 oyda kalacaklarını düşünüyor. Hükümeti AK Parti'nin tek başına kuracağını düşünen İhsan Kalkavan bağımsızların da bu hükümete destek verebileceğini belirtiyor. Kalkavan seçim anketlerini ise verimli bulduğunu söylüyor.

Kutlutaş Holding Yönetim Kurulu Üyesi Semih Haznedaroğlu da AK Parti'nin birinci parti olacağını kaydediyor. AK Parti, CHP ve MHP'nin meclise gireceğini belirten Haznedaroğlu'na göre DP ve Genç Parti'de baraja çok yakın duruyor. AK Parti'nin % 40 oy alacağına inanan Semih Haznedaroğlu CHP'nin % 20, MHP'nin % 12 ile meclise gireceğini belirtiyor % 9-11 oy alacaklarını düşündüğü DP ve Genç Parti'ye dikkat diyor. Seçimler sonrası AK Parti iktidarı bekleyen Haznedaroğlu, AK Parti, MHP koalisyonu da olabilir diyor. Ancak Haznedaroğlu'na göre en ideal koalisyon hükümeti AK Parti ile DP arasında kurulur. Semih Haznedaroğlu seçim anketlerini ise inandırıcı bulduğunu söylüyor.

Galatasaray 2. Başkanı ve Ege Seremik Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat'a göre AK Parti 22 Temmuz Pazar günü yapılacak genel seçimlerden birinci parti çıkacak. Meclise AK Parti ile birlikte, CHP ve MHP'nin girmesini bekleyen Polat, DP ve Genç Parti'nin de barajı zorlayacak partiler olmasını bekliyor. AK Parti'nin 2002 seçimlerinde olduğu gibi yine % 34 civarında oy alacağını düşünen Polat, CHP'nin % 25, MHP'nin % 14 ve DP ile Genç Parti'nin % 9-11 aralığında bir oy alacağını tahmin ediyor. Polat'a göre AK Parti tek başına iktidara gelebilir ancak, 5 partinin meclise girmesi durumunda koalisyon hükümeti kurulması daha yüksek bir ihtimal.

Yeni Şafak



Bu haber 217 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,476 µs