En Sıcak Konular

Aktan'dan Hudson açıklaması: Benzerlerini ben de düzenledim!

14 Temmuz 2007 10:14 tsi
Aktan'dan Hudson açıklaması: Benzerlerini ben de düzenledim! MHP'nin İstanbul milletvekili adayı emekli Büyükelçi Gündüz Aktan, Amerika'daki Hudson Enstitüsü adlı düşünce kuruluşunda Türkiye'ye ilişkin felaket senaryolarının tartışıldığı toplantıyı yanlış görmediğini söyledi.

Aktan, "Böyle senaryoların görüşüldüğü toplantılara ben de katıldım. Çok daha vahim senaryolar da görüşülmüştür. Ben de kendim böyle toplantılar tertipledim." dedi.

Geçtiğimiz ay bazı Türk generallerinin de katıldığı söz konusu toplantıda, "Anayasa Mahkemesi başkanına suikast, PKK'nın İstanbul'da kanlı bir saldırı düzenlemesi ve Türk ordusunun Kuzey Irak'a girmesi" senaryoları tartışılmıştı. Irak Savaşı yanlısı ve İslam karşıtı çizgisiyle tanınan 'neocon'lara yakın enstitüdeki toplantıda bazı Türk katılımcıların, ABD'nin Kuzey Irak'taki PKK liderlerini seçim öncesi Türkiye'ye teslim etmesine, 'AK Parti'ye yarayacağı' gerekçesiyle karşı çıktıkları da ifade edilmişti. Ancak Aktan, Türk yetkililerin, PKK liderlerinin teslim edilmemesi yönünde görüş bildirdiğine inanmadığını kaydetti. Hudson'daki toplantı Türkiye'de büyük tepkiyle karşılanmış; Genelkurmay, Türk generallerin toplantıya kısa süreli katıldıklarını duyurmuştu.

Operasyonun hedefi PKK değil, Barzani olmalı

İstanbul 1. Bölge'den aday olan Aktan, muhtemel sınır ötesi operasyon konusunda da çarpıcı açıklamalar yaptı. Aktan, Türk ordusunun Kuzey Irak'a girmesi halinde, hedefin PKK değil, bölgesel Kürt yönetiminin başkanı Mesud Barzani olacağını da söyledi. Barzani'nin PKK'lı gibi hareket ettiğini ifade eden Aktan, "Böyle bir operasyon PKK'ya karşı değil, Barzani'ye karşı yapılır." dedi. Sınır ötesi operasyon için gerekli şartların oluştuğunu savunan tecrübeli diplomat, "İyice düşünmek ve sonra hareket edebilmek önemli. TSK'nın da iradesi zaten bu yönde." ifadelerini kullandı. K.Irak'a girildiği takdirde namluların doğrultulacağı isim olarak Mesud Barzani'yi gösteren emekli Büyükelçi, "Barzani, 'Topraklarımı PKK'ya, size karşı saldırı amaçlı kullandırtmam' demiyor. Bizim ülkemizin de bir parçası dahil olmak üzere Kürdistan devleti kurma hayali var. Ceza verilecek kişi Barzani'dir." diye ekledi. Emekli Büyükelçi, Türkiye'nin Irak'ta ABD'yle bir sorunu olmadığını ve bu ülkenin silahlı güçleriyle karşı karşıya gelmeyeceğini de savundu. Aktan, hükümetin ortaya koyduğu, 'gerekirse hareket ederiz' anlayışının Türkiye'yi sıkıntıya soktuğunu kaydetti. 1985-88 arasında dönemin başbakanı Turgut Özal'ın danışmanlığını yapan Aktan, Dışişleri Bakanlığı'nın siyasi işlerden sorumlu müsteşar yardımcılığı görevinde de bulunmuştu.

Kuzey Irak'la nüfus mübadelesi teklif etti

Gündüz Aktan, Radikal Gazetesi için kaleme aldığı bir yazıda, Türkiye'de yaşamak istemeyen Kürtlerle Irak'taki Türkmenler arasında 'gönüllü mübadele' yapılabileceğini dile getirmişti. Aktan, bu konuda şunları söyledi: "Kürtlerden gerek Güneydoğu'da gerekse batıda nüfusun geride kalanı ile birlikte yaşamak isteyenlerin sayısı, ayrılmak isteyenlerden çok fazla. Bunlarla sorun olamaz; çünkü kardeşiz. Ama PKK'yı destekleyenler de var. Bizimle birlikte yaşamak istemiyorlarsa hemen güneyimizde bir Kürt oluşumu var, oraya gitsinler. Kerkük'te yarın öbür gün kan gövdeyi götürürse Türkiye, Türkmenlere kucak açmalı." 



Bu haber 273 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,127 µs