En Sıcak Konular

Doğu'daki ilk mitingde hayal kırıklığı

14 Temmuz 2007 10:02 tsi
Doğu'daki ilk mitingde hayal kırıklığı Türkiye'nin etnik, mezhepsel ve coğrafi açıdan en önemli illerinden biri olan Tunceli'de, TBMM'ye gidecek 2 milletvekili için kıyasıya rekabet yaşanıyor.

Kentteki siyasi tablonun en net karelerinden biri, uzun süre bölgeyi 'kalesi' olarak gören CHP'de yaşanan çöküş. 2004 yerel seçimlerinde 7 belediye AK Parti'ye kaptırılmış. Seçimlerde DTP'nin 1 adayına şans tanınırken, adı Tunceli'yle özdeşleşen Kamer Genç bu kez bağımsız ve iddialı. AK Parti'nin milletvekili çıkarması da sürpriz olmayacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hemen her platformda CHP lideri Deniz Baykal'ı Doğu'da miting yapmamakla suçluyordu. Baykal, dün ilk Doğu mitingini eski kalesinde yaptı. Ancak onu bir sürpriz bekliyordu. Öğle sıcağında Kışla Meydanı'na gelen Baykal, kendisini dinlemek için az sayıda insanla karşılaştı. Halkın bir kısmı miting öncesi Onur Akın konserini dinledikten sonra alandan uzaklaştı. Bir kısmı ise 40 dereceyi aşan sıcak havada bir saat gecikmeli başlayan mitingi bekleyemedi. Baykal, mitinge olan ilgiyi artırmak için bir süre meydanın çevresinde dolaştı, halkla tokalaştı. Sayının az olmasının verdiği moral bozukluğuna, DTP'li bir grubun sürekli protestosu ve "Sana oy yok" sloganları da eklendi. Baykal, konuşmasına Tunceli'nin kendine has özelliklerine vurgu yaparak başladı. "Ben Tunceli'yi CHP'nin siyasi mücadelesi bakımından önemli bir dayanak noktası sayıyorum. İnanıyorum Tunceli bize sahip çıkacaktır." diyen Baykal, terörün bölgede meydana getirdiği tahribata dikkat çekti. Terörle mücadelenin en büyük gücünün bölge insanı olduğunu belirtti. CHP lideri, iktidar olmaları durumunda Tunceli'ye barış, huzur, kardeşlik ve üniversite vaat etti. Baykal, Tunceli'de Başbakan Erdoğan'la sürdürdüğü polemiklere girmedi.

Tunceli'de ağırlıklı olarak siyaset konuşulsa da kentte kangren halini alan sorunlar halkın öncelikli gündemi. Terörün kendini en çok hissettirdiği illerden biri olan Tunceli'de mutlak sorun güvenlik. Alevi kesim üzerine oynanmak istenen oyunlar ciddi bir rahatsızlık oluşturmuş. Halk, bazı çevrelerin Aleviliği İslam'dan uzak, hatta 'dinsizlik' gibi gösterme gayretlerine dikkat çekiyor. Bölgede, inançlar konusunda hassasiyet var. İzmir'de doğup büyüdükten sonra yeniden memleketine dönen Deniz Kaya, Alevi gençlerin yetişme tarzının anne-babaları endişelendirdiğini belirtiyor. Alevi ve Kürt olmasına karşın eşinin Sünni ve Türk kökenli olduğuna dikkat çeken Kaya, toplumdaki kardeşlik duygularının bazı güçlerce yıpratıldığını ifade ediyor.

Halk, bazı siyasi çevrelerin Alevileri 'çantada keklik' görmesine itiraz ederken, bunu sandığa da yansıtma düşüncesinde. 1991 seçimlerinde ilde 33 bin oyu bulunan CHP, 2002'de 10 bin oyla TBMM'ye iki vekil gönderdi. Ancak bu seçimlerde kalan oyların da büyük oranda eriyeceği belirtiliyor. Sokaktaki herkes belli oranda politize yapısıyla dikkat çekiyor ve herkesin ortak düşüncesi CHP'nin işinin zor olduğu. DTP'nin 1 adayı dışında, Kamer Genç ve AK Parti'nin Alevi adayı Haydar Doğan'ın şansları eşit. MHP ve DP de son seçimlerde ilde yaklaşık 5'er bin oy çıkarmıştı.
 
Zaman



Bu haber 363 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,520 µs