En Sıcak Konular

Bush, iyice köşeye sıkışıyor...

13 Temmuz 2007 23:31 tsi
ABD'den Cumhuriyetçi Başkan George Bush'u, Irak konusunda kendi partisi içerisinden sıkıştıracak bir yasa tasarısı gündeme getirildi.

Irak'taki ABD güçlerinin görev alanlarının ''büyük ölçüde daraltılmasını'' talep eden tasarı, Senato'nun önde gelen 2 Cumhuriyetçi üyesi olan ve savunma konularında görüşlerine büyük önem verilen John Warner ve Richard Lugar tarafından hazırlandı. Warner uzun bir süre Silahlı Kuvvetler Komitesi'nin başkanlığını yapmış ve geçen yıl bu görevinden ayrılmıştı. Lugar da Dış İlişkiler Komitesi'nin önde gelen cumhuriyetçi üyesi.
     
Tasarı, Bush'un dün, ''Irak'taki Amerikalı komutanlarca Eylül'de kendisine sunulacak rapora kadar Irak'ta önemli bir politika değişikliğine gitmeyeceğini'' açıklamasının ardından geldi.
     
Irak'ta şiddetin çok üst seviyede devam ettiği, bu ülkedeki siyasal gruplar arasında uzlaşma arzusunun da çok düşük düzeyde kaldığı belirtilen metinde, ülkesinin sınırlarını başarıyla koruyabilen ve ekonomik kalkınmayı sağlayabilecek bir ''birleşik, çoğulcu, demokratik Irak hükümeti'' olasılığının, yakın gelecek için gözükmediği de ifade edildi.
     
Warner-Lugar tasarısında, bu nedenle Irak'taki Amerikan askeri ve diplomatik stratejisinin, ''gerçeklerle bağdaşır bir çizgiye çekilmesi'' istendi. ''Gerçeklerin'' ne olduğuna ilişkinse, ''Irak'ta mezhep çatışmalarının yakın bir gelecekte azalacağına veya merkezi bir güç tarafından kontrol altına alınabileceğine dair bir işaretin bulunmadığı'' tespitine yer verildi.
     
Tasarıda, bu noktalardan hareketle, Bush yönetiminin, ''Irak'taki Amerikan askerlerini, ülkedeki iç çatışmalar ve mezhep kavgasının dışında tutacak, bu çatışmalarda polislik yapmalarına son verecek bir plan hazırlaması'' istendi. Tasarı metninde, Bush'un hazırlayacağı yeni planın, ''ülkedeki Amerikan askerlerinin, Irak sınırlarının korunmasına, teröristlerin hedef alınmasına ve ülkedeki Amerikan varlıklarının savunulmasına odaklanmalarını içermesi gerektiği'' kaydedildi.
     
Tasarıda, Başkan Bush'un, Irak'ta savaş için 2002 yılında Kongre'den aldığı yetkiyi yenilemesi gerektiği de belirtildi. Irak'ın 2003'te işgalini sağlayan bu yetki yalnızca, ''Saddam Hüseyin'in devrilmesini ve Irak'ta kitle imha silahları aranmasını'' içeriyordu.

milliyet



Bu haber 399 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,896 µs