En Sıcak Konular

Hürriyet'in ÖSS birincisi tarifi

13 Temmuz 2007 22:56 tsi
Hürriyet'in ÖSS birincisi tarifi Hürriyet gazetesi geçen yıldan sonra bu yıl da aynı şeyi yaptı. Sınav birincilerini 'sınavı fazla önemsemeyen' gençler olarak sundu. Oysaki bu sınavda başarılı olabilmesi için çok fazla emek harcayan gençler de var. Hürriyet'in tarzı ders çalışan gençl

Bir ÖSS daha geride kaldı. Sonuçlar açıklandı. Geçen yıl çok zor olan sınav sebepli puanlar düşmüştü, bu yıl ise sorular kolay olduğu için puanlar yükselecek. Merak etmeyin, bu kimin nereye girip girmeyeceğini etkilemeyecek. Sınav sadece bir kişiye kolay değil, herkese kolay; tek kişiye zor değil, herkese zor… Bu sistemin oturması birkaç yılı alacak gibi görünüyor. Her sonuç açıklaması sonrası haberlerde iki nokta öne çıkar. Biri; dereceye girenler, diğeri de sıfır puan çekenler. Sonuncular genellikle ilk saydığımızın 10.000 misli çıkar. Mesela bu yıl 47.000 aday sıfır puan aldı. Emeği geçen herkese helal olsun.

Birinciler, genellikle gençliğe örnek olacak tipte olurlar. Ders çalışan, düzenli bir hayat süren, çevresiyle uyumlu… Herkes birincilerin ot gibi olduğunu zanneder, fakat hemen hepsi son yıllarında sadece derslerine odaklanmış kişilerdir. İnsandırlar. Haylazlık edenler de genellikle başarısız olur.

Hürriyet gazetesi son iki yıldır ısrarla bunun tersini kanıtlamaya çalışıyor.

Geçen yıl sonuçlar açıklandıktan sonra gazetede çıkan haber şöyleydi:

GS’li birinciler disiplin cezalı

İstanbul’daki okullardan sınava girerek altı dalda birinci olan beş kişiden üçü Galatasaray, ikisi de İstanbul Lisesi’nden çıktı.

10 birinciden üçünün eğitim gördüğü Galatasaray Lisesi, en çok birinci çıkaran okul oldu. Galatasaray Lisesi’nden 10 kişilik birinciler listesine giren Okan Çalışkan ve Yiğit Cem Öztürk, geçen yıl tasdikname almaktan kılpayı kurtulurken, Osman Berker Yağcı da kınama cezası aldı. Yiğit Öztürk, yatılı başladığı okuldaki son yılını aldığı ceza nedeniyle gündüzlü bitirmek zorunda kaldı.

ÖSS Sözel-1 ve Eşit Ağırlık-1 puan türünde birinci olan Galatasaray Lisesi mezunu Okan Çalışkan, ÖSS’ye çalışmak için çok fazla zaman harcamadığını söyledi.

Sözel-2 puan türünde birinci olan Galatasaray Lisesi mezunu Yiğit Cem Öztürk, derece gireceğini sınav öncesi tahmin ettiğini söyledi. Dersi derste öğrendiğini anlatan Öztürk, "Dersaneyi fazla kırmadım. Her Allah’ın günü dersaneden çağırdıkları için mutlaka bir iki saat gidiyordum.Daha çok evde dinleniyordum. Fransa ve ABD’de uluslararası ilişkiler okumayı düşünüyorum" dedi.

Bu yıl Hürriyet yine farklı davrandı. Bakın gazetede derece yapan öğrenciler nasıl sunuldu:

ÖSS'de Say-1, Söz-1 ve EA-1 puan türlerinde birinci olan Zeynel Harun Alioğulları, sınava, eğlence ve burs adaletsizliğine tepki amacıyla girmiş.
Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) sonuçlarına göre Sayısal-1, Sözel-1 ve Eşit Ağırlıklı-1 puan türlerinde birinci olan 21 öğrenci arasında yer alan Zeynel Harun Alioğulları, sınava, eğlence ve burs adaletsizliğine tepki amacıyla girdiğini söyledi.
Sabancı Üniversitesi 3. sınıf öğrencisi olan Alioğulları, mezun olduğu Balıkesir Özel Fırat Lisesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, geçen yıl da sınava girdiğini ve sayısalda Türkiye 105'incisi olduğunu söyledi.
Bu yılki sınavda birincilik kazandığı için mutlu olduğunu ifade eden Alioğulları, şöyle konuştu:
“Bu başarı, 3 saatte veya bir ayda elde edilecek başarı değil. Tüm soruları doğru yaparak birinci olabiliyorsunuz. Her bir soruyu doğru yapmak, nasip işi. Bu başarıyı Allah'ın yardımıyla elde ettim. Sınava girerken rahattım. Sınava, eğlence ve burs adaletsizliğine tepki olsun diye girdim. Sorular kolaydı. Böyle bir sonucun geleceğini anlamıştım. Bundan sonrası için ne yapacağım konusunda henüz karar vermedim.”
Toplantıda, Balıkesir Özel Fırat Lisesi ve Zağnos Dershaneleri tarafından Alioğulları'na dizüstü bilgisayar ve bir otomobil hediye edildi.

Evet, Hürriyet’in birincileri sunuşu böyle… Okulda sorun yaşayan, serserilik yapan, cezalar alan, ‘sınava tepki için giren’, dershaneyi kıran, eğitim gördüğü yerden atılma tehlikesi yaşayan gençlerin istisna olduğunu galiba Hürriyet bilmiyor. Kaç genç böyle yaşayıp sınavda derece yapabilir? Zaten zorla sınava hazırlanan gençleri bir de bu şekilde sunmak ne kadar etik? Yoksa Hürriyet böyle gençler mi istiyor? Ama şu akıllarında olsun: Bu şekilde yaşayan birçok genç sınavı boş verir bir kere girdikten sonra. Ardından sokakların bu genç arkadaşlarımıza kalacağını unutmasınlar.

www.iyibilgi.com



Bu haber 740 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,140 µs