En Sıcak Konular

İnternetten evliliklere "web kamerası" şartı

13 Temmuz 2007 22:28 tsi
İnternetten evliliklere Hindistan'da Müslümanlar üzerinde etkili olan bir İslam Teolojisi Okulu, internet üzerinden resmi nikah kıymak isteyenlerin "web kamerası" kullanması gerektiğini, internet evliliklerinin ancak bu şekilde dinen uygun ve caiz olacağını açıkladı.

Ülkenin kuzey eyaleti Uttar Pradeş'in başkenti Lucknow'da yer alan Deoband Darül Ulum Okulu, internette tanışan iki Müslüman çiftin başvurusu üzerine, evlenebilmeleri için web kamera kullanmaları ve birbirlerini görmeleri şartını koşan bir fetva yayınladı. Okul yönetimi, 2005 yılından beri incelediği iki vakanın birisinde çiftin web kamerasından birbirlerini görerek resmi nikah kıymalarını uygun buldu.

Deoband imamlarından Halid Safiullah Rehmani, nikah törenlerinde gelin ve damatların şahitlerinin de hazır bulunması gerektiği, damadın evlilik teklifi'nin (ljaab) ve gelinin kabul etmesinin (qabool) resmi bir görevli tarafından kontrol edilmesinin şart olduğunu söyledi. Rehmani, bu koşullar yerine getirildiğinde web kamerası kullanılarak internet ortamında evlilik yapılabileceğini kaydetti. Farklı yerlerde yaşayan gelin ve damadın, internet ortamında resmi nikah kıymalarının doğru olup olmadığı düşüncesi, bu yolla kıyılan ilk nikahın gerçekleştiği 2005 yılından beri Hindistan'da tartışılıyor.

İki yıl önce, Lucknow'da yaşayan Şebnem isimli bir gelin, Suudi Arabistan'ın kutsal Mekke şehrindeki damat Abdül Kalam ile internet ortamında resmi nikah töreni gerçekleşmişti. Şebnem'in nikah şahitliğini kardeşi yaparken, Abdül Kalam'ın şahitliğini arkadaşları yapmıştı. Nikah için Lucknow'daki bir internet kafeyi kullanan Şebnem, 40 kişilik ailesi ve yakınlarıyla eğlence düzenlemişti.

sabah



Bu haber 362 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,278 µs