En Sıcak Konular

Uçakta sakız çiğneyin

30 Ağustos 2012 15:48 tsi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yaşadığı kulak rahatsızlığının uçak yolculuğu yapan bazı kişilerde de görüldüğü belirtildi.

Uzmanlar, uçak yolculuklarında yükselme ve alçalma esnasında ani basınç değişiklikleri yaşandığını hatırlattı. Bu durumda östaki borusunun iyi çalışmaması ya da tıkanıklık olmasından dolayı dengelenemeyen basınç yüzünden rahatsızlık yaşanmasına neden olduğu ifade ediliyor.
 
Acıbadem Kayseri Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Muammer Karagöz, özellikle uçakla yolculuk yapan birçok kişide kulakla ilgili şikayetlerin oluştuğunu ve hastanelere başvuranların olduğunu ifade etti. Uçuş esnasında yükselme ve alçalmaya bağlı basınç artışının olduğunu dile getiren Dr. Muammer Karagöz, basınç değişikliğine bağlı kulakta sorunların oluştuğunu anlattı. Karagöz, şu bilgileri verdi:
 
“Duyu organımız kulaktır. Orta kulakta bir boşluk vardır ve bunu oda gibi düşünebiliriz. Bu boşluk aynı zamanda bir baca gibidir. Bu baca östaki borusudur. Basınç değişikliği hacim genişlemesi yada hacim küçülmesine neden olur. Östaki borusu da yani orta kulak ani oluşan basınç değişikliklerinde buradaki basıncı dengeler. Östaki borusu iyi çalışmaz ya da tıkanık olursa, orta kulaktaki basınç dengelenemediği için sorun oluşmaya başlar. Sorunun büyüklüğü östaki borusunun ne kadar sorunlu olduğuyla orantılıdır.”
 
Orta kulak boşluğunun dış duvarında kulak zarı olduğunu aktaran Karagöz, “Dolayısıyla en çok etkilenen kısım kulak zarıdır. Kulak zarında kanamadan yırtılmaya kadar giden sorunlar oluşabilmektedir. Yine negatif basınçta dokulardaki sıvılar orta kulağa toplandığı için orta kulakta hava yerine sıvı toplanması ve buna bağlı orta kulak iltihabı olmaktadır.” dedi.
 
ÖSTAKİ BORUSU NEDEN TIKANIR?
 
Dr. Muammer Karagöz, östaki borusunun neden tıkanabileceği ile ilgili de şu bilgileri verdi; Çocukluktan beri olan östaki borusu patolojileri (Bunlar östaki borusunun açılmasını sağlayan kasların zayıf olması ya da anatomik darlıklardır.) Çocuklarda geniz eti büyümeleri. Allerjik burun problemleri, nezle ile seyreden üst solunum yolu enfeksiyonları. Burun kemiğinde eğrilik veya burun tıkanıklığı yapan sinüzit, polip gibi diğer durumlar.
 
UÇAKLA YOLCULUKTA KALKIŞ VE İNİŞLERDE SAKIZ ÇİĞNEYEBİLİRSİNİZ
 

Östaki borusunun açılması ile ilgili müdahalenin gerekliliğine işaret eden Dr. Karagöz, neler yapılması gerektiğini şöyle anlattı: “Üst solunum yolu enfeksiyonu, alerjisi olanların tedavisini yaptırdıktan sonra yolculuğa çıkmaları. Östaki borusu fonksiyon bozukluğu varsa burun açıcı ilaçlar 1 gün öncesinden başlanmak kaydıyla alınmalıdır. Sorun sürekli ve ileri düzeyde değilse kalkış ve iniş esnasında sakız çiğnemek, yutkunmak fayda sağlayabilir. Bazen orta kulakta su toplanmasına kadar giden sorun varsa kulağa havalandırma tüpü yerleştirilmesi kalıcı çözüm sağlamaktadır.”

cihan


Bu haber 776 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,447 µs