En Sıcak Konular

''Türkiye bu yükü tek başına taşıyamaz''

30 Ağustos 2012 12:01 tsi
''Türkiye bu yükü tek başına taşıyamaz'' Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı ve Dış Politika Başdanışmanı Kalın, Suriyeli sığınmacılar konusunda, "BM nezdinde girişimler başlattık. Bu yükü paylaşmak için adımlar atılmaya başladık" dedi.

Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı ve Dış Politika Başdanışmanı İbrahim Kalın, Suriye konusunda, Birleşmiş Milletler'den (BM) ümidi tümüyle kesmelerinin mümkün olmadığını söyledi. Kalın, "Biz tabii ki BM platformunu etkin bir şekilde kullanmaya çalışacağız. Rusya ve Çin'in blokajına rağmen BM'nin doğru bir platform olduğu kanaatindeyiz. Daha etkin nasıl kullanabiliriz. Özellikle çözüm üretici süreç nasıl başlatılır diye imkanları biraz daha seferber etmeye çalışıyoruz. Onun için hem BM üyesi hem de genel kurul üyesi ülkelerle ilişkilerimiz devam ediyor. Dolayısıyla BM platformundan bütünüyle vazgeçmemiz söz konusu değil" diye konuştu.

Türkiye'nin tek taraflı hareket etmeyeceğini belirten Kalın, "tampon bölge", "uçuşa yasak bölge", "insani yardımların ulaştırılması için koridor açılması" gibi konularda uluslararası konsensüs oluşmasını istediklerinin ifade etti. Kalın, konsensüs oluştuğu takdirde Türkiye'nin gereken desteği vereceğini bildirdi.

Suriye'den Türkiye'ye yönelik sığınmacı akışının devam ettiğini söyleyen Kalın, şu ifadeleri kullandı:

"Bizim öncelikli hedefimiz akan kanın durması ve mülteci akınının durdurulması. Mültecileri geri çevirmeyeceğiz. Çünkü bu bizim için vicdani ve ahlaki bir sorumluluktur. Şu anda da sayı 80 bini aştı. Tabii Türkiye bunu nereye kadar götürebilir, bunu süreç içinde göreceğiz. Ama şüphesiz bunun da bir sınırı var. Türkiye bu yükü tek başına taşıyamaz. BM nezdinde bu konu hakkında birtakım girişimler başlattık. Bu yükü paylaşmak için adımlar atmaya başladık. Ama Suriye içindeki diğer mülteciler için nasıl bir çözüm üretilir, uçuşa yasak bölge gibi tampon bölge konusunun da BMGK onanıyla hayata geçirilmesi lazım. Bu konuda ortak bir görüş oluşuyorsa bu değerlendirilebilir."

aa

Bu haber 974 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,655 µs