En Sıcak Konular

Kart kullanımı artıyor, borçlar kabarıyor

29 Ağustos 2012 15:56 tsi
Yapılan araştırmalarda son bir yılda Türkiye`de toplam bireysel kredi kartı borçlarının yüzde 29 arttığı ortaya çıktı.

Karşılaştırma sitesi Enuygun.com`un analizine göre son bir yılda Türkiye`de toplam bireysel kredi kartı borçları yüzde 29 arttı. Verilere göre ülke genelinde 2011 Haziran ve 2012 Haziran ayları arasında kredi kart borcu azalan il bulunmazken, 75 ildeki artış oranı yüzde 25`in üzerine çıktı. Bireysel kredi kartı borcu yüzde 25`in altında artan sadece 6 il bulunuyor. Bu illerdeki artış oranı ise yüzde 20 ile yüzde 24 arasında değişiyor.

BDDK verilerinden hazırlanan analize göre, Türkiye`de son bir yıl içinde bireysel kredi kartı borcu yüzde 25`in üzerinde artan 75 il bulunurken, artış oranı yüzde 35 ve üzerinde gerçekleşen 18 il bulunuyor.

EN ÇOK ARTIŞIN OLDUĞU BÖLGE DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU

Yüzde 35 ve üzerinde artışın görülen 18 il, ağırlıklı olarak Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri`nde yer alıyor. Artışın en fazla olduğu iller ise yüzde 49 ile Bingöl, yüzde 47 ile Muş ve yüzde 46 ile Mardin olarak sıralanıyor. Yüzde 35 artış oranına sahip bulunan Adana ve Iğdır ise 18 il arasında artışın en az yaşandığı iki il olarak öne çıkıyor.

TOPLAM KART BORCU ARTIŞININ YARISI 3 BÜYÜK İLDEN

Türkiye`de toplam bireysel kredi kart borçları Haziran 2011 ve Haziran 2012 arasında 14,4 milyar TL artarak 63,6 milyar TL`ye ulaştı. İstanbul, Ankara ve İzmirlilerin kredi kartı borçlarındaki artışı ise aynı dönemde 7,3 milyar TL oldu. Verilere göre, üç büyük il Türkiye`deki kredi kartı borcu artışının yüzde 51`ine neden oldu.

İstanbulluların kredi kartlarındaki borçları bir yılda 5,15 milyar TL; Ankaralıların 1,3 milyar TL; İzmirlilerin ise 866 milyon TL arttı. Antalya, Bursa, Konya, Mersin, Kocaeli ve Gazianteplilerin kredi kartlarındaki borç artışı ise 260 milyon TL ile 446 milyon TL arasında değişiyor.

KART BORCU AZALAN İL YOK

Son bir yılda kredi kart borcu bir önceki yıla göre azalan il bulunmuyor. Buna karşılık, oransal olarak en az artış yaşayan illerin Antalya, Muğla, Kahramanmaraş, Samsun, Sakarya ve Afyon olduğu görülüyor. Haziran 2011 ve Haziran 2012 arasında bu altı ildeki kredi kart borç artışı, yüzde 20 ile yüzde 24 arasında gerçekleşti. (Ajanslar)



Bu haber 692 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,669 µs