En Sıcak Konular

Davutoğlu: BM'nin devreye girmesini bekliyoruz

29 Ağustos 2012 15:49 tsi
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM sisteminin tümüyle ve etkin bir şekilde devreye girerek, mülteci sorunu daha da büyümeden BM'nin alacağı tedbirlerle sorunun önüne geçilmesinin büyük bir önem taşıdığını söyledi.

Davutoğlu, "Suriye içinde sığınmacıların korunması ve orada mümkünse kamplarda barındırılması konusunda BM'nin devreye girmesini bekliyoruz." dedi.

Ahmet Davutoğlu, BM Güvenlik Konseyi'nin Suriyeli mültecilerle ilgili toplantısına katılmak üzere Ankara'dan hareketinden önce Esenboğa Havaalanı'nda basın toplantısı düzenledi.

Davutoğlu, Suriye'deki saldırılar ve şiddet olayları nedeniyle Türkiye'ye sığınmacı akınının söz konusu olduğunu anımsatarak, son 1,5 yıl içinde Suriye'deki rejim güçlerinin saldırıları nedeniyle bu akının giderek yoğunlaştığını, sığınmacı sayısının arttığını kaydetti.

Türkiye'deki mülteci sayısının 80 bini aştığını vurgulayan Davutoğlu, "Özellikle Halep'te ve Azzaz'da bütün savaş kurallarını dahi hiçe sayarak sivil alanların havadan bombardımana tabi tutulması sonucu büyük kitleler halinde Suriyeliler Türkiye'ye doğru hareketlendi." diye konuştu.

Mülteci akınının büyümesi üzerine Türkiye'nin yeni kamplar kurduğunu ancak ne kadar kamp kurarsanız kurun, hava saldırısı sürdükçe aynı Bosna'daki gibi daha çok insanın ülkesinden kaçmakta olduğunu söyleyen Davutoğlu, Türkiye'nin bu zor şartlarda elinden gelen yardımı yapmaya kararlı olduğunu bildirdi.

Davutoğlu, şöyle devam etti: "Ancak iyi şartlarda kamp imkanı sağlamak dışında 100 binlerle ifade edilen rakamlara ulaşıldığında artık bu sorun herhangi bir ülkedeki iç çatışma sorunu olmaktan çıkar ve uluslararası nitelikte sorun haline dönüşmüş olur. Bu uluslararası sorunun sorumluluğunun gereğini bir komşu ülke olarak sadece Türkiye'den yapmasını beklemek kimsenin hakkı değil. Türkiye üzerine düşeni yapar ancak bu meselenin nihai çözüm merci de BM'dir."

Sığınmacı akını olmasının sadece Türkiye için değil diğer komşu ülkeler Lübnan, Ürdün ve Irak için de geçerli olduğunu belirten Davutoğlu, bu konuyu her vesileyle uluslararası toplumun gündemine getirdiklerini, bu insanlık trajedisini uluslararası kuruluşların gündeminde tutmaya gayret ettiklerini bildirdi.

"BM'NİN DEVREYE GİRMESİ YÖNÜNDEKİ GİRİŞİMLERİMİZ SÜRÜYOR"

Davutoğlu, BM'nin süratle ve etkin bir şekilde devreye girmesi konusunda da birçok girişimleri olduğunu vurguladı.  New York'ta yarınki toplantıda Türkiye'nin mültecilerle ilgili yaklaşımını paylaşacaklarını ifade eden Davutoğlu, "Karşı karşıya kaldığımız sorunlar çerçevesinde BM'nin etkin adımlar atması talep edilecektir." ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, ikili görüşmeler de yapacağını söyleyerek, sorunun bir an önce çözülmesi, Türkiye'de misafir olarak ağırlanan Suriyelilerin evlerine dönmelerinin temini için şimdiye kadar uyguladıkları yaklaşımı sürdürmeye devam edeceklerini kaydetti.

"En kısa zamanda Suriye'de Suriye halkının talepler doğrultusunda bir siyasal değişim ve reform süreci yaşanır ve geçiş süreci tamamlanır ve Suriyeli kardeşlerimiz huzur içerisinde evlerine geri dönerler. Türkiye ve Suriye arasındaki ebedi kardeşlikte sağlam temeller üzerinde devam eder. Bu konuda gerekli bütün adımları BM zemininde atmaya kararlıyız." diyen BM Güvenlik Konseyi'nin özel bir oturumla ve dışişleri bakanlarının katılımıyla mülteciler konusunu ele almasının konunun ciddiyeti göstermesi bakımından önemli bir adım olduğunu vurgulayan Davutoğlu, "Ama bu oturumun somut bazı sonuçlar doğurması da beklentimizdir." şeklinde konuştu.

"SURİYE MUHALEFETİ GÜÇLENDİKÇE ESAD REJİMİ ŞEHİRLERİ HAVADAN BOMBALAMAYA BAŞLADI"

Suriye muhalefeti güçlendikçe ve rejim birçok şehirde kontrolü kaybettikçe Suriye yönetiminin hava kuvvetlerini kullanarak şehirleri bombardıman etmeye başladığına işaret eden Davutoğlu, bu saldırıların insan göçünü artırdığını kaydetti. Şimdiye kadar sürekli BM mekanizmasını harekete geçirmeye çalıştıklarını ifade eden Davutoğlu, Rusya ve Çin'in vetoları nedeniyle bunun yapılamadığına dikkat çekti.

Bu hususun insani bir konu olduğunu, burada siyasi bir taraf tutmanın ötesinde insani bir trajedi bulunduğunu söyleyen Davutoğlu, şunları kaydetti:  "Yarın sınırlarımızın ötesinde on binlerce insan biriktiğinde, ki birikebilir, içeride biz kampları kurma sürecindeyken bir taraftan da olaylar sürüyor ve ayrıca Suriye içine de yoğun insani yardım, gıda, ilaç gönderme çabası içindeyiz. Suriye içinde bu sığınmacıların korunması ve orada mümkünse kamplarda barındırılması konusunda BM'nin devreye girmesini bekliyoruz.

Buna uygun yöntemlerin, modalitelerin geliştirilmesi lazım ki bu mesele Suriye'den dışarıya ihraç edilen bir sorun olmaktan çıksın."

Bakan Davutoğlu, bu çerçevede BM'nin ilgili yetkilileri ile görüşmelerinin sürdüğünü söyleyerek, BM Genel Sekreter Yardımcısı Valerie Amos ile sık sık telefonla görüştüğünü, Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres'in de yine Türkiye'ye geleceğini bildirdi.

Davutoğlu, bundan sonra bu konuda daha somut adımlar atılmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

 

Kaynak: CİHAN
 

Bu haber 696 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,741 µs