En Sıcak Konular

Hatay Valisi: O kampa hiçbir vekil alınmadı

28 Ağustos 2012 18:50 tsi
CHP Milletvekillerinin kampa alınmadıkları iddialarına değinen Hatay Valisi Lekesiz, Apaydın Kampı'na hiçbir parti milletvekilinin alınmadığını belirtirken mültecilerle ilgili iddialarıda tek tek cevapladı.

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, CHP milletvekillerinin alınmadıklarını iddia ettiği kampı bakanların da ziyaret etmediğini belirterek, milletvekillerinin kampta görevli ya da misafir edilenlerden hiç kimseyle yüz yüze gelmediğini ve konuşmadığını söyledi.

Vali Lekesiz, tüm kurumların temsilcileriyle birlikte düzenlediği basın toplantısında, ülkelerinden kaçarak Hatay'a gelen Suriyelilere ilişkin, çeşitli zamanlarda basında yer alan iddiaları değerlendirdi.

''Ambulansla silah, uçakla terörist taşıdılar'', ''Tarifeli uçakla 50 terörist ithal ettik'' başlıklı haberlere ilişkin Lekesiz, ''İddiada ismi geçen Nass Havayolları Şirketi'ne ait uçakların yolcularının uçaktan inişten Hatay Havaalanı'ndan ayrılıncaya kadarki görüntü kayıtları ile yolcu isim listesinin incelenmesi neticesinde iddiayı doğrular nitelikte herhangi bir kayda rastlanılmamıştır'' dedi.

Ambulanslarla Suriye'ye mühimmat taşımanın söz konusu olmadığını dile getiren Lekesiz, ''Ambulansların Suriye topraklarına girerek hasta alması, mühimmat, teçhizat ve silah taşıması da hukuken ve fiilen mümkün değildir. Araç Takip Sistemi üzerinde yapılan inceleme neticesinde herhangi bir sınır ihlalinin bulunmadığı tespit edilmiştir'' diye konuştu.

-Suriyeliler 157 olaya karıştı-

Suriyeliler'in, Türkiye'ye gelmeye başladığı günden itibaren bugüne kadar toplam 157 olaya karıştığı bilgisini veren Vali Lekesiz, şöyle devam etti:

''Bu olaylarla ilgili olarak 380 Suriyeli hakkında yasal işlem yapılmıştır. Bunlardan 13 olay hakkında mahkemelerimiz olaya karışan Suriyeliler hakkında çeşitli mahkumiyet cezaları vermiştir. 15 olayla ilgili olaya karışanlar hakkında beraat kararı verilmiştir. 38 olay hakkında takipsizlik kararı verilmiştir. 91 olayla ilgili yargılama süreci halen devam etmektedir. 17 aylık süreç içerisinde konaklama merkezlerimizde 44 bin Suriyeli misafir edilmiştir. Aynı sayıda insanın yaşadığı başka şehirlere baktığımızda da olay sayısının en az bu kadar olduğu görülecektir.''

Kamu düzeninin korunması ve vatandaşların huzurunun temini için herhangi bir olaya karışan kişi veya kişilerin kim olduğuna bakılmaksızın yasal işleminin kararlılıkla uygulandığını anlatan Lekesiz, konaklama merkezi dışında kaldığı iddia edilen Suriyelilerin pasaportla yasal yollardan ülkeye girdiğini, vize sürelerinin de 3 ay olduğunu, 5 aylık vize uzatma süresinden sonra bu kişilerin konaklama merkezlerine alındığını kaydetti.

Lekesiz, konaklama merkezlerinde görevli kolluk kuvvetlerine görev yaptırmamak için direnç gösterilen 5 olayın yaşandığını, bu olaylarla ilgili 24 Suriyeli hakkında yasal işlem yapıldığını, bunlardan 3'ünün tutuklandığını bildirdi.

Hiçbir Suriyeli'nin hiçbir kampa silahla giremediğini vurgulayan Lekesiz, konaklama merkezlerinde misafir edilenlerin ayırt edici askeri elbise ya da üniforma gibi giysiler kullanmalarına da asla müsaade edilmediğini söyledi.

Suriyeliler'in güneş yağı ve güneş gözlüğü ücretinin devlet tarafından karşılanmasının mümkün olmadığına dikkati çeken Vali Lekesiz, şunları kaydetti:

''17 aylık süreç içerisinde Hatay'daki konaklama merkezlerimizde 44 bin Suriyeli misafir edilmiştir. Bu misafirlerimize toplam 178 bin 811 poliklinik hizmeti verilmiştir. Gelen misafirlerden 1980'i ateşli silah yaralısıdır. Bu yaralılara herhangi bir hastanede özel bölüm açılmamış, hastanelerimizin genel işleyişi içerisinde verilen sağlık hizmetlerinden yararlandırılmışlardır. 178 bin 811 poliklinik uygulamasına yönelik Suriyeli misafirlerden sağlık personeliyle ilgili 1 şikayet olmuştur. Yapılan inceleme sonucunda hizmet alımı ile çalıştırılan 3 şirket personeli yazılı olarak uyarılmıştır.''

Lekesiz, ''Harbiye'de Suriyeli isyancılara silah taşıdığı iddia edilen bir ambulansın taşlandığı'' yönündeki iddiaları da şöyle cevapladı:

''Yayladağı Sağlık Grup Başkanlığına ait bir ambulansın Yayladağı'ndan Hatay merkeze hasta taşırken, Harbiye beldesi içinde pazar yeri mevkisinde nereden, nasıl ve kim tarafından atıldığı bilinmeyen bir taş ile ambulansın bir camı kırılmıştır. Ancak ambulans şoförünün mahalledeki çocuklar tarafından yapıldığını değerlendirerek, kolluk kuvvetlerine herhangi bir müracaatta bulunmadan, hastayı bıraktıktan sonra aracın camını taktırdığı tespit edilmiştir.''

-Ev kiralayan Suriyeliler-

Konaklama merkezleri dışında kalan Suriyelilerin mevcut yasalar ve ikili anlaşmalara göre, Türkiye'ye yasal yollardan girdiğini vurgulayan Lekesiz, ''Ticari, turistik vb. amaçla yasal süreler içerisinde kalmaktadırlar. Pasaportu olmayanlar tespit edildiğinde Suriyeli ise konaklama merkezine yerleştirilmekte veya talepleri halinde ülkelerine dönüşleri sağlanmaktadır. İlimiz genelinde emniyet ve asayişe yönelik tüm tedbirler alınmakta olup, yasa dışı herhangi bir oluşuma kesinlikle izin verilmemektedir'' dedi.

-Esnafın tehdit edildiği iddiaları-

Bazı sığınmacıların Hatay'da esnafı tehdit ettiği, hiç para ödemeden hizmet satın aldığı haberlerine ilişkin sunları söyledi:

''Hatay halkı son derece duyarlı ve bilinçlidir. Her türlü olumsuzluğu 155 Polis İmdat ve 156 Jandarma İmdat telefonlarına iletmektedirler. İddialarla ilgili olarak bugüne kadar 155 ve 156 numaralı telefonlara ve kolluk birimlerimize herhangi bir ihbar veya müracaatın yapılmadığı anlaşılmıştır. Ayrıca esnaf odaları (HESOB, ATO vb. esnaf örgütleri) temsilcileri ile yapılan şifahi görüşmelerde kendilerine de böyle müracaatın veya şikayetin olmadığı bilgisi alınmıştır.''

-CHP milletvekillerinin kampa alınmadığı iddiaları-

Bazı CHP milletvekillerinin Apaydın Konaklama Merkezine alınmadıklarına ilişkin iddiaları da değerlendiren Lekesiz, ''Bahsi geçen kampta kalan misafirler güvenlik endişesi ile ziyaret edilmeyi arzu etmemektedirler ve bu zamana kadar da ziyaret talebinde bulunanların bu durumu anlayışla karşılamaları arzumuz kendilerine iletilmiştir. Bu nedenle bahsi geçen kampı Sayın Bakanlar olmak üzere iktidar-muhalefet hiçbir milletvekili ziyaret etmemiştir'' dedi.

CHP milletvekillerinin kampın 7-8 metre mesafede toplam 3 dakika süren bir basın açıklaması yaptığını ifade eden Vali Lekesiz, şöyle devam etti:

''Geldiklerinden 7.05 dakika sonra konaklama merkezinin önünden ayrılmışlardır. Apaydın Konaklama Merkezi'nde görevli ya da orada misafir edilenlerden hiçbir kimse ile yüz yüze bir karşılaşma ya da konuşma yaşamadıkları kamera kayıtlarının incelemesinden anlaşılmıştır. Basın açıklaması yapılan yere en yakın çadırın mesafesi 100-120 metre mesafede olup, arada beş ayrı telli branda engeli bulunmakta ve içeriden dışarısı, dışarıdan içerisi hiç ama hiçbir şekilde görülmemektedir. Suriyelilerin bulunduğu alandan basın açıklaması yapılan noktaya hiçbir kimse gitmemiş ve yine söz ile de bir müdahalede bulunmamıştır.''

Haberde ismi geçen ve heyete Arapça olarak ''Bunları kıtır kıtır doğrayacaksınız'' diye bağırdığı iddia edilen bir gencin merkezinden dışarıya çıktığına ve heyet ile konuştuğuna dair herhangi bir kamera görüntüsüne ulaşılamadığını kaydetti.

Lekesiz, haberde ismi geçen, üzerinde askeri kıyafet bulunan 35 yaşlarında Ebu Hüseyin Naimi isimli bir Suriyeli'nin Apaydın Kampı'nın kayıtlarında bulunmadığını söyledi.

-''Biz yüzyılların sevgi, barış ve derin hoşgörü anlayışının merkeziyiz''

Hatay'a El Kaide bağlantılı bazı sığınmacıların yerleştiğini ve imamlara daha radikal söylemler için baskı yaptıkları şeklindeki iddiaların tamamen asılsız olduğunu anlatan Vali Lekesiz,

Açıklamalarından sonra esnaftan bazılarının ''Benden alışveriş yapıp paramı vermediler'' dedirtebileceklerini vurgulayan Lekesiz, şunları kaydetti:

''Lütfen böyle yapmayalım. Biz yüzyılların sevgi, barış ve derin hoşgörü anlayışının merkeziyiz. Bize yakışan, büyüklüğümüze yakışan, büyük millet olmaya yakışan zor günler yaşayan komşularımıza kılığına kıyafetine, yerel giysisine, kültürel tarzına takılmayıp onlara iyi ev sahipliği yapmaktır. Bu yaklaşım, misafirlerimizin yanlışlıklarını görmeme anlayışı değildir. Bir yandan büyük milletimize yakışır şekilde misafirlerimize uygun ev sahipliğini yaparken, diğer yandan da her biri bu ülkenin birinci sınıf vatandaşı olan kendi vatandaşlarımızın bir tanesinin dahi dişine taş değmemesi, burnunun kanamaması için gerekli güvenlik önlemlerini alacağız, alıyoruz.''

aa

Bu haber 869 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,174 µs